Κι όμως η αποχώρηση από τα Χανιά δεν ήταν «βόμβα»… Η συνέντευξη «ντοκουμέντο» στο zarpanews.gr του μάνατζερ της Ryanair πριν 4 χρόνια

Η αποχώρηση της Ryanair από το Αεροδρόμιο Χανίων, μπορεί βολικά να προβάλλεται σαν αιφνιδιαστική από τοπικούς φορείς και όχι μόνο, όμως στην πραγματικότητα ήταν μια προαναγγελθείσσα εξέλιξη, η οποία θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί.

Από τον πρώτο χρόνο κιόλας της παρουσίας τους στα Χανιά, οι άνθρωποι της Ryanair δεν έκρυψαν τα σχέδια τους για τα Χανιά:

Θα έφερναν τουρίστες όλο το χρόνο με αντάλλαγμα φοροαπαλλαγές. Δεν ζητούσαν ειδική μεταχείριση αλλά μηδενικά τέλη αεροδρομίου για τους χειμερινούς μήνες -για όλες τις αεροπορικές εταιρείες- στο πλαίσιο ενός σχεδίου ανάπτυξης που θα είχε εκπονηθεί με τους αρμόδιους φορείς εκμετάλλευσης των αεροδρομίων και θα υποστήριζε πτήσεις καθ’όλο το έτος και αεροσκάφη βάσης στα ελληνικά αεροδρόμια.

Το έλεγαν από το 2014, σε αυτιά που κώφευαν και σε κλειστές πόρτες, το επανέλαβαν και μόλις χθες μετά τη γνωστοποίηση της διακοπής δρομολογίων.

Χαρακτηριστική είναι η συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο zarpanews.gr ο εμπορικός διευθυντής της εταιρείας, (Chief Commercial Officer) David O’ Brien, τον Αύγουστο του 2014. Τότε ο κ. O’ Brien είχε εξηγήσει για ποιους λόγους η ιδιωτικοποίηση του αερδρομίου Χανίων θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην αποχώρησή τους.

«Η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Χανίων αποτελεί ένα τεράστιο ρίσκο και ελλοχεύει ο κίνδυνος να επαναληφθεί το λάθος που έκαναν με το Ελ. Βενιζέλος. Δεν είμαι κατά της ιδιωτικοποίησης, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα δημόσιο μονοπώλιο και ένα ιδιωτικό μονοπώλιο, είναι πάντα μονοπώλιο και αυτό δεν είναι ποτέ καλό» είχε δηλώσει, συνεχίζοντας: «Προφανώς αν πωλήσεις το αεροδρόμιο ενός νησιού στον μεγαλύτερο πλειοδότη, βραχυπρόθεσμα θα σου αποφέρει έσοδα, όμως μακροπρόθεσμα θα είναι καταστροφικό. Είναι σαν να πουλάς τα κοσμήματα της οικογένειας. Πουλάς ό,τι έχεις για να αποκτήσεις λίγα μετρητά. Αυτό θα ήταν τεράστιο λάθος».

Διαβάστε κι άλλα αποσπάσματα και όλη την συνέντευξη ΕΔΩ

«Ο λόγος που η Αθήνα έχει τόσους λίγους επιβάτες είναι γιατί είναι πολύ ακριβό το αεροδρόμιό της. Στην πραγματικότητα το Ελ Βενιζέλος είναι το δεύτερο πιο ακριβό αεροδρόμιο στην Ευρώπη μετά το Heathrow! Χρεώνουν γύρω στα 40 ευρώ ανά επιβάτη! Το αεροδρόμιο θα ισχυριστεί ότι αυτό συμβαίνει γιατί είναι πολύ μεγάλο το χρέος και πληρώνουν με τη σειρά τους πολλά στην κυβέρνηση που πήρε όλα τα μετρητά πριν από μερικά χρόνια. Πού είναι τώρα όλα αυτά τα μετρητά; Το σίγουρο είναι ότι δεν είναι στην Ελλάδα!

Θεωρούμε λοιπόν ότι το πιο σημαντικό είναι να γίνει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων διαφορετικά. Η συμβουλή μας στην ελληνική κυβέρνηση ήταν αντί να το πουλήσουν σε αυτόν που θα δώσει τα περισσότερα, να το πουλήσουν σε αυτόν που θα υποσχεθεί την διασφάλιση περισσότερων επιβατών και θέσεων εργασίας. Τότε μόνο θα επωφεληθούν όλοι. Τότε μόνο οι ιδιοκτήτες θα κάνουν ότι είναι δυνατόν να επιμηκύνουν τη σεζόν.»

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα