Κάτω από τη σκόνη η Κρήτη | Πρωτοφανείς εικόνες με μηδενική ορατότητα

Σκονισμένο τοπίο αλά έρημο Σαχάρα θυμίζει τις τελευταίες ώρες η Κρήτη, με την συγκέντρωση σκόνης από την Αφρική στην κρητική ατμόσφαιρα να ξεπερνάει κάθε προηγούμενο.

Εικόνες από άκρη σε άκρη του νησιού αποδεικνύουν όσα αποτυπώνονται στους μετρητές και στα μετεωρολογικά όργανα που σημειώνουν ρεκόρ καταγραφών, περίπου στα 3000μgr/m3!

Δείτε ΕΔΩ: Πότε φτιάχνει ο καιρός στην Κρήτη

| Η πρόβλεψη του μετεωρολόγου Μανώλη Λέκκα

Μάλιστα όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που δημοσιεύονται από την σελίδα Μετεωκρήτες, σε πολλά μέρη η ορατότητα είναι μηδενική.

Στο Ηράκλειο «κρύφτηκε» ο Κούλες στο λιμάνι ενώ στη Γέργερη δεν διακρίνεται σχεδόν τίποτα κάτω από το πορτοκαλί πέπλο που έχει απλωθεί.

Παρόμοια εικόνα και στη Σητεία και στο Μασταμπά Ρεθύμνου.

Κλειστά θα παραμείνει σήμερα το εσπερινό Λύκειο Ηρακλείου και το 4ο ΕΠΑΛ, λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων! Η σκόνη και οι ισχυροί άνεμοι που πλήττουν τις τελευταίες ώρες το νησί, οδήγησαν τον αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Γιώργο Βλαχάκη στη λήψη της παραπάνω απόφασης, κατόπιν συνεννόησης που είχε με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης με αφορμή το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης, που έχει κατακλύσει τις πόλεις της Κρήτης, συνίσταται στους πολίτες και ειδικά στους αναπνευστικούς ασθενείς, ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα και επιβαρυμένους με αλλεργίες, να αποφεύγουν να κυκλοφορούν όσο το φαινόμενο βρίσκεται σε ένταση. Σε περίπτωση επιβάρυνσής τους να απευθύνονται άμεσα στις πλησιέστερες δομές υγείας.

Ο Σύλλογος Πνευμονολόγων Χανίων ενημερώνει το κοινό για την Αφρικανική σκόνη και τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί.

Για ποιο λόγο είναι βλαβερή η Αφρικανική σκόνη;

Η σκόνη που ταξιδεύει από την Αφρική μεταφέρει βαρέα μέταλλα και στοιχεία όπως μόλυβδο, αρσενικό, μαγγάνιο, χρώμιο, ψευδάργυρο κ.α. Τα σωματίδια της αφρικανικής σκόνης που φτάνουν στην Ελλάδα είναι τα μικρότερα και τα ελαφρύτερα, διότι τα βαρύτερα καθιζάνουν στη διαδρομή. Όσο πιο μικρό είναι το μέγεθος ενός σωματιδίου τόσο ευκολότερα συνδέεται με άλλα βλαβερά μόρια που προέρχονται από τους ρύπους των αυτοκινήτων σε μια πόλη με αποτέλεσμα να γίνονται πιο βλαβερά. Επίσης, όσο πιο μικρό είναι το μόριο ενός αιωρούμενου σωματιδίου (πχ

Keywords
Τυχαία Θέματα