Κατεβάζει ρολά η Δημοτική Αγορά: Πότε ξεκινά το έργο – Τι θα γίνει με τα καταστήματα

108 χρόνια μετά την ανέγερσή της και 26 χρόνια μετά τα πρώτα σχέδια αποκατάστασης, ξεκινά μέσα στον Νοέμβριο η ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων που σημαίνει κλείσιμο και σταμάτημα της λειτουργίας της για δύο χρόνια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του zarpanews.gr, χθες το απόγευμα, ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, συνοδευόμενος από αντιδημάρχους, βρέθηκε στην Αγορά και συζήτησε εκτενώς με τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται εντός, για το χρονοδιάγραμμα των εργασιών, την «επόμενη μέρα» της

λειτουργίας της αλλά και τις εναλλακτικές λύσεις που εξετάζονται για τα καταστήματα την περίοδο των εργασιών.

Η σύμβαση του έργου έχει πάρει το «πράσινο φως» από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και βρίσκεται στην διαδικασία του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

«Περιμένουμε από μέρα σε μέρα ουσιαστικά να έρθει υπογεγραμμένη πλέον η απόφαση. Μόλις γίνει αυτό, το μόνο που μένει είναι να κατέβει ο ανάδοχος εδώ, να υπογράψουμε τη σύμβαση και να ξεκινήσει το έργο την επόμενη μέρα.

Αυτό υπολογίζεται περίπου σε 2 με 2,5 εβδομάδες. Περίπου στις 15-20 Νοέμβρη θα υπογράψουμε τη σύμβαση, γεγονός το οποίο μας φέρνει κοντά στο τέλος του Νοέμβρη να κλείσει η Αγορά και να ξεκινήσει το έργο» ανέφερε ο κ. Σημανδηράκης.

Χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι εργασίες θα διαρκέσουν δύο χρόνια.

Παρότι έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι ο εργολάβος θα θέσει σε προτεραιότητα το συγκεκριμένο έργο και είναι πιθανό οι εργασίες να ολοκληρωθούν νωρίτερα, ο προγραμματισμός των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται τώρα εντός της Αγοράς, θα πρέπει να είναι στα δύο χρόνια.

Τι θα γίνει με τα καταστήματα

Δεδομένο είναι ότι τα καταστήματα θα είναι κλειστά καθόλη την περίοδο τέλεσης των εργασιών καθώς το έργο θα γίνει με τρόπο ενιαίο. Ένα τεράστιο εργοτάξιο θα στηθεί στο κέντρο των Χανίων, συνεπώς καταστήματα δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν ούτε στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς ούτε στην Πλατεία Μαρκοπούλου, όπως είχε προταθεί.

Στην χθεσινή συζήτηση, αυτό που ζήτησαν ξανά οι επιχειρηματίες είναι να βρεθεί ένας χώρος ώστε να λειτουργήσουν τα καταστήματα, έστω με τη  μορφή ανοικτής αγοράς (open mall) δίνοντας άδειες ο Δήμος για υπαίθριο εμπόριο. Όπως επισημάνθηκε από τη μεριά της Δημοτικής Αρχής, όλες οι λύσεις είναι υπό συζήτηση, ωστόσο είναι εξαιρετικά δύσκολο και να βρεθεί χώρος αλλά και να χορηγηθούν άδειες. 

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί είναι οι παραγωγοί και έμποροι που έχουν βρει χώρους για να λειτουργήσουν αυτό το διάστημα ενώ η δυσκολία εστιάζεται στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχουν πολύ αυστηρότερες προδιαγραφές.

Για την επόμενη μέρα

Παράλληλα, οι καταστηματάρχες ζήτησαν εγγυήσεις για την «επόμενη μέρα» της επαναλειτουργίας της Αγοράς, με τον Πρόεδρο, Παναγιώτη Κλειδαρά, να μεταφέρει τις αγωνίες τους προς τον Δήμαρχο

Από τη μεριά του ο Δήμαρχος τόνισε πως «η Δημοτική Αγορά, είναι σαφές ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει με την σημερινή κατάσταση: Θα είναι ένα κόσμημα, όχι για τα Χανιά, για την Ελλάδα ολόκληρη (…) Ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσει την πρώτη μέρα θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσει τις επόμενες δεκαετίες.»

Ωστόσο εξήγησε πως «δεν πρέπει κανείς να φοβάται από αυτούς που δραστηριοποιούνται σήμερα στην Δημοτική Αγορά. Όσοι είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους απέναντι στον Δήμο, την ημέρα που θα κλείσει η Αγορά και σέβονται τους δημότες των Χανίων, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν».

Παράλληλα έγινε σαφές πως θα είναι εντελώς διαφορετικά τα μισθώματα καθώς δεν  θα συγκρίνεται η αγοραστική δύναμη που ένα κατάστημα θα έχει την επόμενη μέρα με αυτήν που έχει σήμερα.

Νέος κανονισμός

Για τον νέο κανονισμό λειτουργίας, ο κ. Κλειδαράς τόνισε πως είναι αναγκαίο «να δει ο Δήμος ποιες είναι οι ανάγκες της εποχής και τι πρέπει να πρεσβεύει η Αγορά και  να έχει μια πολυσπερμία καταστημάτων μέσα, ώστε να μην υπάρχει μονοτονία αλλά να υπάρχουν και κάποιες προδιαγραφές ώστε τα προϊόντα να έχουν το γεωγραφικό προσδιορισμό Κρήτη ή έστω Ελλάδα»

Από τη μεριά του ο Δήμαρχος, εξήγησε ότι «εκ των πραγμάτων η Δημοτική Αγορά των Χανίων είναι εδώ για να προωθεί τα τοπικά προϊόντα. Πιθανόν θα χρειαστεί και προϊόντα από την υπόλοιπη Ελλάδα. Σίγουρα όμως δεν χρειάζεται προϊόντα από την Άπω Ανατολή» δίνοντας έτσι το στίγμα για την επόμενη μέρα.

Οι ανατιμήσεις ανεβάζουν τον προϋπολογισμό;

Στο μεταξύ, ο προϋπολογισμός του έργου που κυμαίνεται στα 10 περίπου εκ. ευρώ δεν αποκλείεται να χρειαστεί αναθεώρηση προς τα πάνω λόγω των ανατιμήσεων των υλικών. Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο Δήμαρχος «το έργο δεν περιλαμβάνει αποκατάσταση της οροφής, περιλαμβάνει αντικατάσταση της οροφής, συνεπώς θα γίνει μεγάλη χρήση υλικών που το τελευταίο εξάμηνο έχουν διπλασιάσει την τιμή τους.», εκτιμώντας, ωστόσο, ότι το γεγονός αυτό δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στην πορεία υλοποίησης του έργου. 

zarpanews.gr – Φανή Νικηφοράκη

The post Κατεβάζει ρολά η Δημοτική Αγορά: Πότε ξεκινά το έργο – Τι θα γίνει με τα καταστήματα appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα