Καραμανλής: «Είμαι παρών» – Τα μηνύματα στον Μητσοτάκη, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη

Η ανάλυση της ομιλίας Καραμανλή. Τι είπε ο πρώην πρωθυπουργός για τον χειρισμό των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής

«Είμαι παρών» δήλωσε με καθαρά …καραμανλικό τρόπο προς πάσα κατεύθυνση ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με τη χθεσινή του ομιλία στο Μέγαρο Μουσικής, με την οποία θέλησε να καταγραφεί η δική του –σαφώς διαφορετική από την ασκούμενη – οπτική ματιά σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, με τις πολυεπίπεδες κρίσεις και τις τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται στο παγκόσμιο και ευρωπαϊκό .

Η ομιλία του, η πρώτη μετά τον Οκτώβριο του 2019, στη Θεσσαλονίκη,

είχε ως προμετωπίδα τον γνήσιο πατριωτισμό, ενώ περιείχε τις κόκκινες γραμμές που κατά την εκτίμησή του δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υπερβληθούν στα ελληνοτουρκικά, το κυπριακό αλλά στα ζητήματα της κοινωνικής πολιτικής, σε μία εποχή που οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλαπλά προβλήματα.

Ο κ. Καραμανλής καταχειροκροτήθηκε πολλές φόρες τόσο από το εξαιρετικά θερμό και πολυπληθές ακροατήριο των μελών της Παναθηναϊκής Ένωσης Γυναικών, που αποτελούν τον κορμό των φιλελεύθερων γυναικών, όπως παρατήρησε στην έναρξη της εκδήλωσης η δημοσιογράφος Μαριάννα Πυργιώτη, όσο όμως και από τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, και πολλούς από τους υπουργούς που έδωσαν το παρόν στη χθεσινή εκδήλωση.

Χωρίς να συγκεκριμενοποιήσει τη διαφωνία του με συγκεκριμένους χειρισμούς, αλλά με σαφέστατους υπαινιγμούς, ο κ. Καραμανλής έστειλε το μήνυμα ότι «με εκπτώσεις σε θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν εξαγοράζεται η ειρήνη», ενώ έστρεψε τα βέλη του κατά των ΗΠΑ και της Ε.Ε.

«Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους πράγματι είχαν αποφασιστική συμβολή και στην ενιαία στάση της Δύσης στην κρίση αυτή και στην ουσιαστική στήριξη της Ουκρανίας. Δεν είναι όμως ξεκάθαρο εάν έχουν εξ ίσου ισχυρά κίνητρα για την ταχεία περάτωση του πολέμου, αφού εκ των πραγμάτων δεν υφίστανται τις οδυνηρές του συνέπειες. Σε κάθε περίπτωση επ ουδενί στον ίδιο βαθμό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Είναι η Ευρώπη που πρέπει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάπαυση του πυρός, την λήξη του πολέμου και την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Έργο δύσκολο, με πολλές παγίδες και αντινομίες αλλά αναπόφευκτο.

Η Ευρώπη με τις γνωστές αδυναμίες της, την ανολοκλήρωτη ολοκλήρωσή της, τον αυτοπεριορισμό της σε ρόλο παθητικού θεατή στις παγκόσμιες εξελίξεις καλείται να υπερβεί εαυτόν και να βρει την δύναμη να πρωταγωνιστήσει».

Πέραν της σφοδρής επίθεσης στην τουρκική ηγεσία για την αναθεωρητική πολιτική που ασκεί και την επεκτατική βουλιμία που τη χαρακτηρίζει, από το ενθουσιώδες ακροατήριο, δεν διέφυγαν δύο αναφορές:

Ότι «η κατανομή του πλούτου περιορίζεται διαρκώς σε λιγότερα χέρια και εξωθούνται στο περιθώριο ολοένα και περισσότερες κοινωνικές ομάδες που ανήκουν στα αστικά-μικροαστικά στρώματα. Υγιής όμως δημοκρατία χωρίς κοινωνική συνοχή δεν είναι εφικτή.

Προοπτική ηρεμίας και ομαλότητας με αποκλεισμούς και στέρηση της ελπίδας από τους πολλούς για ένα καλύτερο αύριο, είναι όνειρο θερινής νυκτός», και ότι «δεν ήταν ασύνηθες σε καιρό πολέμου η πληροφόρηση σε ένα βαθμό να είναι ελεγχόμενη, το φαινόμενο όμως απροσχημάτιστης προπαγάνδας και διασποράς fake news είναι ανησυχητικό.

Αν σ΄αυτό προστεθούν τα ήδη εξαπλούμενα φαινόμενα του ανεξέλεγκτου λαϊκισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο αυθαίρετος αποκλεισμός της αντίθετης άποψης, η υπερσυσσώρευση ισχύος στην ενημέρωση σε λίγα ιδιωτικά χέρια, η κατάσταση επιδεινώνεται κατά πολύ.

Μπορεί όλα αυτά να μην επηρεάζουν άμεσα την έκβαση του πολέμου, πρέπει όμως να προβληματίζουν σοβαρά για το είδος και την ποιότητα της δημόσιας ζωής που εκκολάπτεται στο όχι τόσο μακρινό μέλλον».

Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου

The post Καραμανλής: «Είμαι παρών» – Τα μηνύματα στον Μητσοτάκη, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα