«Καμίνι» η Βρετανία: Κόκκινος συναγερμός για «ακραία ζέστη» – Έρχεται ιστορικό ρεκόρ θερμοκρασίας

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο κήρυξε σήμερα, Παρασκευή (15/7) η μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας, εκδίδοντας κόκκινο συναγερμό και προειδοποιώντας για «ακραία ζέστη» σε κάποιες περιοχές της Αγγλίας για τη Δευτέρα και την Τρίτη, όταν η θερμοκρασία θα φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ.

«Καμπανάκι» για εκτεταμένες επιπτώσεις στους ανθρώπους και τις υποδομές
«Ακραίες θερμοκρασίες, οι οποίες πιθανόν να σπάσουν ρεκόρ, προβλέπονται για τη Δευτέρα και ξανά για την Τρίτη», αναφέρει η μετεωρολογική υπηρεσία στον ιστότοπό της.

«Οι νύκτες επίσης θα είναι εξαιρετικά ζεστές για το

Ηνωμένο Βασίλειο, κυρίως στις αστικές περιοχές. Αυτό ενδέχεται να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στους ανθρώπους και τις υποδομές», τονίζει.

Όπως επισημαίνουν οι μετεωρολόγοι πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο.

Τι είναι ο κόκκινος συναγερμός
Ο κόκκινος συναγερμός εκδίδεται όταν «ένας καύσωνας είναι τόσο ισχυρός ή/ και παρατεταμένος που οι επιπτώσεις του δεν επηρεάζουν μόνο το σύστημα υγείας και κοινωνικής προστασίας. Σε αυτό το επίπεδο ακόμη και υγιή άτομα – και όχι μόνο όσα ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου– ενδέχεται να ασθενήσουν ή ακόμη και να πεθάνουν».

Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη Βρετανία ήταν 38,7 βαθμοί Κελσίου στον Βοτανικό Κήπο του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, στις 25 Ιουλίου 2019.

Για τη Δευτέρα και την Τρίτη, η μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας προβλέπει ότι η θερμοκρασία σε διάφορες περιοχές της Αγγλίας μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Με τη σειρά τους, οι Υγειονομικές αρχές της χώρας έχουν ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού για υψηλές θερμοκρασίες από το 3 στο 4 που είναι το μέγιστο. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι χαρακτηρισμένο «Εθνική Έκτακτη Ανάγκη» καθώς προβλέπεται «Σοβαρός ή Παρατεταμένος Καύσωνας».

Πρακτικά αυτό σημαίνει, όπως τονίζει ο Αρμόδιος Οργανισμός Ασφάλειας Υγείας (UKHSA), ότι θα πρέπει όλοι οι πολίτες να πάρουν τα μέτρα τους για να προφυλαχτούν από τη ζέστη.

«Όχι μόνο οι λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου αλλά ακόμη και υγιή άτομα με καλή φυσική κατάσταση», όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο UKHSA, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αν επαληθευθεί η εκτίμηση της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Βρετανίας, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που καταγράφεται τόσο υψηλή θερμοκρασία.

Πηγή: ieidiseis.gr

The post «Καμίνι» η Βρετανία: Κόκκινος συναγερμός για «ακραία ζέστη» – Έρχεται ιστορικό ρεκόρ θερμοκρασίας appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα