Και τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ θα ληφθούν υπόψη για τους δασικούς χάρτες – Τι πραγματικά σημαίνει η απόφαση του ΣτΕ

Να ληφθεί υπόψη το ψηφιακό αρχείο του ΟΠΕΚΕΠΕ στους καταρτιζόμενους δασικούς χάρτες επιβάλλει ουσιαστικά η απόφαση του ΣτΕ που απέρριψε την ένσταση της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημόσιων Υπηρεσιών και του ΓΕΩΤΕΕ κατά της σχετικής ρύθμισης, δικαιώνοντας σειρά παρεμβαινόντων, μεταξύ των οποίων σύλλογοι γεωπόνων, αλλά ακόμα και η ΠΕΔ.

Σύμφωνα με την απόφαση, την περίληψη της οποίας μπορείτε να δείτε ΕΔΩ και ολόκληρη

την απόφαση ΕΔΩ, οι δικαστές έκριναν ότι “τυχόν ελλείψεις, πάντως, του αρχείου αυτού, όπως, άλλωστε, και οι τυχόν εσφαλμένες φωτοερμηνευτικές αποτυπώσεις αεροφωτογραφιών κ.ο.κ. δεν καθιστούν ανίσχυρες τις νομικές διατάξεις που προβλέπουν τη χρησιμοποίησή τους”, απέρριψαν δηλαδή τις αιτιάσεις ότι το αρχείο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί γιατί είναι ανακριβές.

Ανέφεραν ακόμα ότι “το εν λόγω ψηφιακό αρχείο λαμβάνεται υποχρεωτικώς υπόψη για την αποτύπωση, και μόνον αυτή, των διοικητικών πράξεων απόδοσης στην αγροτική καλλιέργεια των εκτάσεων αφού… κατά το νέο σύστημα που καταστρώνει ο ν. 4685/2020, οι δασικοί χάρτες δεν καταρτίζονται, πλέον, αποκλειστικώς και μόνο βάσει αεροφωτογραφιών…αλλά και με την εφαρμογή διοικητικών πράξεων που επιφέρουν μεταβολή του δασικού χαρακτήρα…”, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι μόνο οι χάρτες του ΟΠΕΚΕΠΕ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αλλά κι άλλες αποφάσεις της δημόσιας διοίκησης.

Η πρακτική σημασία της απόφασης

Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί ανατροπή κανενός είδους, αλλά απλά επιβεβαίωση της νομοθεσίας που ισχύει από το 2020. Όπως ανέφερε στο zarpanews.gr η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη, η απόφαση του ΣτΕ επικυρώνει οριστικά τη νομοθεσία όσον αφορά την ενσωμάτωση των χαρτών του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά αυτή η διαδικασία είχε ούτως ή άλλως ξεκινήσει με τα λεγόμενα πρόδηλα σφάλματα. “Αν έπεφτε το άρθρο αυτό στο ΣτΕ, τότε θα μιλούσαμε για ανατροπή, και ιδιαίτερα άσχημη μάλιστα, γιατί θα έπρεπε να γυρνούσαμε στο 1945 και τις αεροφωτογραφίες. Τώρα, απλά συνεχίζουμε τη δουλειά που ήδη έχει ξεκινήσει και οι αιτήσεις για τα πρόδηλα σφάλματα συνεχίζονται κανονικά.”

Στην ερώτηση, γιατί οι χάρτες είχαν δημοσιευτεί χωρίς να ληφθεί υπόψη το περιεχόμενο του αρχείου του ΟΠΕΚΕΠΕ και όποιων άλλων πράξεων, αφού το προέβλεπε ο νόμος, η κυρία Κοζυράκη εξήγησε ότι η κατάρτισή τους είχε βασιστεί σε προηγούμενη νομοθεσία και έτσι φτάσαμε στο σημείο να χρειάζονται διορθώσεις.

Δεν παύει όμως να αποτελεί θετική εξέλιξη για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, καθώς πλέον δεν υπάρχει δυνατότητα να αγνοηθούν τελείως οι εκτάσεις που είχαν δηλώσει στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σε επικοινωνία με τον Κωνσταντίνο Λάμπρο, πρόεδρο του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας, ο οποίος επιτέλεσε χρέη συντονιστή των παρεμβαινόντων συλλόγων στη δίκη, ο κ. Λάμπρος δήλωσε στο zarpanews.gr ότι πρόκειται για ιστορική απόφαση:

“Οι συνάδελφοι του ΓΕΩΤΕΕ που είχαν κάνει την προσφυγή κατά του νόμου θα μας ευγνωμονούν που απορρίφθηκε. Αυτά που έλεγαν περί ανακρίβειας των χαρτών του ψηφιακού αρχείου του ΟΠΕΚΕΠΕ αποδείχθηκε ότι δεν ίσχυσαν. Άλλωστε, βάσει αυτών κάθε χρόνο κατανέμονται 3 δισεκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεων. Εκείνο που έχει σημασία είναι πως όσοι είχαν δηλώσει στον ΟΠΕΚΕΠΕ τις εκτάσεις τους, άσχετα αν έλαβαν ή όχι επιδότηση, μπορούν να είναι σίγουροι ότι οι εκτάσεις αυτές δεν θα είναι δασικές”.

Για δικαίωση, καθώς είχε προτείνει ακριβώς αυτό να ισχύσει για τους δασικούς χάρτες από τον Φεβρουάριο του 2020 μίλησε και δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης.

Πώς επηρεάζει αυτό τον αγρότη/κτηνοτρόφο

Σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews.gr, το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν διασκέψεις στο υπουργείο Περιβάλλοντος με τις κατά τόπους δασικές υπηρεσίες και σύντομα αναμένεται να υπάρξει σχετική εγκύκλιος, για το πώς θα πρέπει να προσαρμοστεί η διαδικασία διορθώσεων στους δασικούς χάρτες και αν θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές. Όμως, δεν είναι σαφές πότε ακριβώς θα βγει αυτή η εγκύκλιος και καθώς υπάρχει περιορισμός χρόνου για τις διορθώσεις, όσοι θίγονται από τους δασικούς χάρτες θα πρέπει να μην παραμελήσουν να κάνουν τις απαραίτητες ενστάσεις και να μην περιμένουν να γίνουν οι διορθώσεις… αυτόματα.

Άλλωστε, το να ληφθεί κάτι υπόψη δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα χρησιμοποιηθεί αυτούσιο, και αυτό πιθανόν να ξεκαθαριστεί από την εγκύκλιο που αναμένεται. 

Προς το παρόν, η ροή ενστάσεων για τα πρόδηλα σφάλματα συνεχίζεται και ήδη υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι, για παράδειγμα, στο Ρέθυμνο, οι εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί χορτολιβαδικές έχουν φτάσει σε διψήφιο ποσοστό επί του συνόλου, ενώ αρχικά ήταν μηδαμινές.

Στα Χανιά, η προθεσμία υποβολής ενστάσεων είναι ως τις 10 Απριλίου 2022, ενώ αν κάποιος μένει στο εξωτερικό, ως τις 30 Απριλίου του ίδιου έτους. Η παράταση αυτή, τετράμηνης διάρκειας, είχε δοθεί στα τέλη Οκτωβρίου και πιθανότατα είναι η τελευταία.

zarpanews.gr

The post Και τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ θα ληφθούν υπόψη για τους δασικούς χάρτες – Τι πραγματικά σημαίνει η απόφαση του ΣτΕ appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα