«Ήθελα να εμπλουτίσω τη συλλογή μου» – Τι λέει ο δράστης της κλοπής του Πικάσο μετά την αποφυλάκιση

Ο Γιώργος Σαρματζόπουλος, υπεύθυνος για την «κλοπή του αιώνα» στην Εθνική Πινακοθήκη πριν από δέκα χρόνια, βγήκε από τη φυλακή και μίλησε για τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή του.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1», ο άνθρωπος που έκλεψε τον πίνακα του Πικάσο δήλωσε μετανιωμένος για την πράξη του και είπε δυο λόγια για το σχέδιο που υλοποίησε τότε.

«Ό,τι συνέβη οφείλεται στην αγάπη του για την τέχνη. Κάθε άνθρωπος στη ζωή του μπορεί να κάνει λάθος. Ήθελα

να εμπλουτίσω τη συλλογή μου», είπε, και προσέθεσε ότι η ιδέα να κλέψει τους πίνακες του μπήκε στο μυαλό το 2010.

«Ο καθένας θα μπορούσε να μπει από μία ξεκλείδωτη μπαλκονόπορτα, να σπρώξει με τα πόδια του μια γυψοσανίδα. Άμα έχεις δει και ταινίες κάλλιστα μπορείς να το κάνεις», συνέχισε, και εξήγησε ότι είχε διαβάσει την πολύ αναλυτική έκθεση για τα μέτρα ασφαλείας της Πινακοθήκης του κ. Ρακιτζή, πριν από 9,5 χρόνια.



Το χρονικό της υπόθεσης

Το 2012 ο κατηγορούμενος είχε παραβιάσει τα συστήματα ασφαλείας της εθνικής πινακοθήκης και έκλεψε το «Γυναικείο κεφάλι», με αριθμό έργου 1.357, αναφορά του Picasso στη μούσα του Ντόρα Μάαρ, το οποίο φιλοτέχνησε το 1939 (δωρεά του καλλιτέχνη στον ελληνικό λαό για την αντίστασή του στην Κατοχή), το έργο «Μύλος» (1905), από την πρώτη περίοδο του Ολλανδού Πιετ Μοντριάν, και ένα σχέδιο θρησκευτικής απεικόνισης των αρχών του δέκατου έβδομου αιώνα, που αποδίδεται στον Ιταλό Γκουλιέλμο Κάτσια (Μονκάλβο).

ieidiseis.gr

The post «Ήθελα να εμπλουτίσω τη συλλογή μου» – Τι λέει ο δράστης της κλοπής του Πικάσο μετά την αποφυλάκιση appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα