Είναι γεγονός… Το οικόπεδο της ΑΒΕΑ στην ιδιοκτησία του Δήμου Χανίων – Τι έγινε στη συνεδρίαση | Video

| Video

Ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων (με αποχή της παράταξης Βάμβουκα) η κύρωση του συμφωνητικού μεταξύ του Δήμου Χανίων και της εταιρίας “Κρητικά Ακίνητα”, με το οποίο το οικόπεδο, ιδιοκτησίας της τελευταίας, (πρώην ΑΒΕΑ) θα περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου, ενώ το τίμημα της απαλλοτρίωσης ορίζεται με συμβιβαστικό τρόπο.

Στο πλαίσιο αυτό, έγινε μόφωνα αποδεκτή και η δωρεά των 400.000 ευρώ από την Επενδυτική Χανίων Α.Ε., που είναι κύρια όμορου ακινήτου με εκείνο της ΑΒΕΑ, προς τον Δήμο.

Η οικονομική επιτροπή του Δήμου,

η οποία συνεδρίασε την Τρίτη, παρέπεμψε το θέμα στο Συμβούλιο ως κατεπείγον, με την απόφαση για συμβιβασμό, αν φυσικά κυρωθεί, ουσιαστικά να βάζει τέλος στη μακροχρόνια διελκυστίνδα μεταξύ του Δήμου Χανίων και της ιδιοκτήτριας εταιρίας, καθορίζοντας ένα συμβιβαστικό τίμημα που θα καταβληθεί για την απαλλοτρίωση.

Η λογική πίσω από τον συμβιβασμό είναι ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθούν ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες με δικαστικές προσφυγές εκ μέρους της εταιρίας, εάν προχωρούσε διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.

Το συμφωνητικό που έχει προταθεί αναφέρει συνολικό τίμημα 4.940.000 ευρώ (με έκπτωση 600.000€ από την τράπεζα Χανίων, όπως επισήμανε ο Παναγιώτης Σημανδηράκης), ενώ έχει λάβει και τη γνωμοδότηση των νομικών συμβούλων του Δήμου, ότι είναι νόμιμο.

Μπορείτε να το δείτε πατώντας εδώ.

Στο οικόπεδο σχεδιάζεται να λειτουργήσει πάρκινγκ, όπως επίσης αθλητική εγκατάσταση και χώρος πρασίνου.



Αναφορικά με το μείζον ζήτημα, μέσω ανακοινώσεων έχουν τοποθετηθεί τόσο η παράταξη του Άρη Παπαδογιάννη, συμφωνώντας με την επιλογή της δημοτικής αρχής και τις κινήσεις της για συμβιβασμό (δείτε εδώ), όσο και του Τάσου Βάμβουκα, με τον πρώην δήμαρχο να εκφράζει αμφιβολίες για το κατά πόσον ένα τόσο μεγάλο ποσό για την αγορά του εν λόγω οικοπέδου θα ωφελήσει εν τέλει την κοινωνία της πόλης (δείτε εδώ).

Στην αρχική του τοποθέτηση κατά την έναρξη του συμβουλίου, ο Παναγιώτης Σημανδηράκης έκανε λόγο για κλείσιμο μίας σημαντικής εκκρεμότητας χρόνων για τον Δήμο Χανίων που ξεκίνησε από το 1988 και μπορεί να κρίνει το μέλλον μιας ολόκληρης περιοχής: «Το 1994 το τότε ΔΣ επέβαλε ρυμοτομικό βάρος στο ακίνητο, προβλέποντας τις κοινωφελείς χρήσεις του, με τον δήμο Χανίων να μην παίρνει ουσιαστική απόφαση επί του θέματος μέχρι σήμερα. Τελικά, το 2014 προέκυψε τελεσίδικη απόφαση, αναγκάζοντας τον δήμο να αποφασίσει τι θα κάνει με το εν λόγω ακίνητο. Τον Ιούλιο του 2019 ο Δήμος Χανίων άρη το ρυμοτομικό βάρος, ανατρέποντας την απόφαση του 1993, δηλώνοντας ουσιαστικά οτι δεν ενδιαφέρεται για το ακίνητο.

Νέα συνεδρίαση (με τη νέα δημοτική αρχή) το Σεπτέμβριο του 2019, ακύρωσε την προηγούμενη απόφασε και υπέβαλε ξανά το ρυμοτομικό βάρος και έκανε κινήσεις για ένδικα μέσα στη διεκδίκηση της “πρασιάς”. Έτσι, φτάνουμε στην σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση, ώστε να έχει ο Δήμος στα χέρια του το οικόπεδο. Η Νέα Χώρα είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Ελλάδας, με πολύ άναρχη δόμηση και το μόνο πρόσφορο ακίνητο στην περιοχή να είναι το συγκεκριμένο

Ως απάντηση σε όσους κάνουν λόγο για μεγάλο κόστος για την απόκτηση του ακινήτου, σχολίασε: «Εμείς ως δημοτική αρχή θέλουμε να πάρουμε τα “φιλέτα” και τα καλύτερα οικόπεδα για τους πολίτες. Για εμάς το συγκεκριμένο ακίνητο έχει υπερπολλαπλάσια τιμή από αυτήν που συζητάμε.»

Επισήμανε, τέλος, οτι τίποτα δεν αλλάζει στα έργα που έχουν σχεδιαστεί για το σύνολο του Δήμου, αφού τα χρήματα υπάρχουν ήδη σε συγκεκριμένο κωδικό και δεν θα υπάρξει ξαφνικό κενό στον προϋπολογισμό.

Από την πλευρά του, ο Άρης Παπαδογιάννης, δήλωσε οτι στηρίζει απερίφραστα αυτή την απόφαση για συμβιβασμό, νιώθοντας «δικαιωμένοι ως παράταξη με την εξέλιξη των γεγονότων, κρατώντας χαμηλούς τόνους, γνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του ζητήματος και διαφωνώντας εποικοδομητικά μόνο εκεί που έπρεπε, στο ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη, το οποίο θα είχε μοναδικό χαμένο το δήμο Χανίων.

Αυτή η εξέλιξη ξεκαθαρίζει το πως θέλουμε ως φορείς και κοινωνία να εξελιχθεί και να βλέπουμε την πόλη μας. Το σημείο είναι κομβικό και με τον κατάλληλο σχεδιασμό μπορεί να αξιοποιηθεί στο έπακρο. Σηματοδοτεί κάτι πολύ σημαντικό, την ανάπτυξη όλης της περιοχής.

Στις προθέσεις μας δεν είναι η αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Οι πολίτες και η κοινωνία είναι ένα βήμα μπροστά, κάτι που επιβεβαιώνουμε με τον τρόπο που ασκούμε αντιπολίτευση, αφού τα θέματα των Χανίων χρειάζονται αποφασιστικότητα και συνέργεια. Η εποικοδομητική αντιπολίτευση ενδυναμώνει και τις αποφάσεις της εκάστοτε δημοτικής αρχής.»

Ο Ευτύχης Δαμιανάκης, που ως νομικός ασχολήθηκε επί πολλές ώρες με το θέμα μαζί με την νομική υπηρεσία του δήμου, ξεκαθάρισε οτι αυτό ο συμβιβασμός έπρεπε να γίνει, προς όφελος του Δήμου και των Χανιωτών, με την συμφωνία και τη διαδικασία, όπως εξελίχθηκε να είναι η καλύτερη δυνατή. Όπως τόνισε, έγινε πολύ σκληρή διαπραγμάτευση με τα “Κρητικά Ακίνητα”, με την εταιρεία της Τράπεζας Χανίων, ωστόσο, να δείχνει οτι δεν θέλει η υπόθεση να κριθεί στα δικαστήρια.

Ο Τάσος Βάμβουκας έκανε λόγο για κοντινό οικόπεδο που είναι πιο κατάλληλο και βρίσκεται στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο, μιλώντας για αποτυχημένους χειρισμούς και πανάκριβη λύση αγοράς. Όπως επισήμανε, κατά την στήριξη της παράταξής του στον “αγώνα” της δημοτικής αρχής με ψήφισμα στο δημοτικού συμβούλιο του Σεπτεμβρίου του 2019, είχε εκφράσει την επιφύλαξή του για την τιμή του οικοπέδου, αν η τράπεζα συμφωνούσε να το παραχωρήσει. Έτσι, η παράταξη αποφάσισε να απέχει από την σημερινή ψηφοφορία για τη σύμβαση.

Ο Γρηγόρης Αρχοντάκης κατέκρινε τη δημοτική αρχή για άγνοια απόφασης που είχε παρθεί το 2010 και για τους χειρισμούς αναφορικά με το ακίνητο, το οποίο δεν έχει ακόμη όρους δόμησης, επισημαίνοντας οτι δεν θα πρέπει να γίνονται θριαμβολογίες για “σπουδαία συμφωνία”, αφού χάθηκε χρόνος και πολλά δικαιώματα που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί.

Ο Γιάννης Σαρρής έδειξε σαφώς ικανοποιημένος από το “παράθυρο στη θάλασσα” για χιλιάδες Χανιώτες που μένουν στην περιοχή. Έτσι, χαρακτήρισε σημαντικό βήμα τη σημερινή συνεδρίαση για τη λύση του ζητήματος μετά από τόσα χρόνια, καταγγέλλοντας μέλη του δημοτικού συμβουλίου για επικοινωνιακά παιχνίδια με προσωπικό ή παραταξιακό συμφέρον. Ακόμη, εξαπέλυσε επίθεση προς τον Τάσο Βάμβουκα, κατακρίνοντάς τον για την επιλογή του το καλοκαίρι του 2019, η οποία δυσκόλεψε κατά πολύ την κατάσταση για την απόκτηση του οικοπέδου από τον Δήμο.

Ο Νίκος Βουρλάκης κατέκρινε την αδιέξοδο πολιτική όσων ασπάζονται την κυβερνησιμότητα των δήμων με βασικό πρόταγμα το οικονομικό όφελος. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνεί με την απόφαση της δημοτικής αρχής για το εν λόγω οικόπεδο.

Ο Σεραφείμ Ρίζος σχολίασε οτι «τα “φιλέτα” τα θέλουμε για τα παιδιά των εργαζομένων της πόλης, των μεταναστών και των προσφύγων, και όχι για τα λαμόγια που λυμαίνονται αυτή τη χώρα. Όχι για τις μπίζνες, αλλά για τις ανάγκες της συντριπτικής πλειοψηφίας.» Ακόμη, χαρακτήρισε σημαντικό παράγοντα τη λαϊκή διεκδίκηση για τον συγκεκριμένο χώρο, η οποία οδήγησε στη σημερινή συνεδρίαση μέσα από τους αγώνες των κατοίκων.

Στη συνέχεια πήραν τον λόγο δημοτικοί σύμβουλοι.

Η Νάνσυ Αγγελάκη μίλησε για παιχνίδι εντυπώσεων στο συμβούλιο. Επισήμανε ότι ο χαρακτήρας του οικοπέδου πρέπει να παραμείνει δημόσιος. Η αξία ενός οικοπέδου έχει να κάνει με την εκμετάλλευσή του, είπε, και στάθηκε στο ότι θα πρέπει να επιτευχθεί η βέλτιστη δυνατή τιμή. Υποστήριξε ότι το οικόπεδο δεν μπορεί να εκτιμηθεί με όρους δόμησης γενικής κατοικίας, πράγμα που επηρεάζει την αξία του.

Ο Χαράλαμπος Λουτσέτης επισήμανε ότι είναι δικαίωση του αγώνα που έκανε σύσσωμη η κοινωνία της περιοχής να υπερασπιστεί τον τελευταίο πνεύμονα που δεν έγινε επενδυτικό “φιλέτο”. Καταφέρθηκε εναντίον της Τράπεζας Χανίων, για την οποία είπε ότι εκμεταλλεύτηκε την καθυστέρηση, εξαιτίας της οποίας η αξία του οικοπέδου αυξανόταν.

Ο Νίκος Βλαζάκης είπε ότι τα Χανιά, μια πόλη των λουλουδιών, έχει καταντήσει να γίνει τσιμεντούπολη και τόνισε ότι η Νέα Χώρα χρειάζεται ελεύθερους χώρους.

Ο Βασίλης Λιβάνιος δήλωσε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο με την απόφαση που λαμβάνει, δείχνει ότι είναι υπέρ των ελεύθερων χώρων και πως η δημοτική αρχή ακούει τα αιτήματα των κατοίκων της Νέας Χώρας.

Ο Γιώργος Γεωργακάκης επισήμανε ότι θα πρέπει παράλληλα με τους χώρους αναψυχής, να δοθεί διέξοδος στην περιοχή με οδικές παρεμβάσεις που θα απελευθερώνουν την περιοχή όσον αφορά την μετακίνηση των πολιτών.

Ο Γιάννης Σπυριδάκης ανέφερε ότι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες. Χαρακτήρισε πολυδάπανη την επένδυση και τη συμφωνία μη ιδανική, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να την υπερψηφίσει.

Ο Γιάννης Φραγκάκης επέκρινε τον Δήμαρχο για τους χειρισμούς του στο ζήτημα, ζητώντας να αποσυρθει η εκτίμηση για την αξία του οικοπέδου, η οποία, όπως είπε, ανατέθηκε σε εκτιμητή που δεν ήταν πιστοποιημένος με το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό.

Παρενέβη ο Δήμαρχος Χανίων, λέγοντας ότι ο κ. Φραγκάκης άφησε υποννοούμενα για τον εκτιμητή, κ. Παπαδάκη, επειδή ήταν υποχήφιος με τον συνδυασμό της νυν δημοτικής αρχής, ακυρώνοντας την επαγγελματική του διαδρομή.

Ο Γιάννης Νικηφοράκης δήλωσε υπερήφανος ότι είναι μέλος μιας δημοτικής αρχής που θα αφήσει παρακαταθήκη στα Χανιά, ελεύθερους χώρους για τα παιδιά των δημοτών.

Η Νίκη Αποστολάκη στην τοποθέτησή της ανέφερε ότι σκοπός είναι να αποκτήσει η Νέα Χώρα, κοινόχρηστο χώρο και πάρκινγκ και ότι η δημοτική αρχή απεμπόλησε το δικαίωμα πίεσης που είχε.

zarpanews.gr

The post Είναι γεγονός… Το οικόπεδο της ΑΒΕΑ στην ιδιοκτησία του Δήμου Χανίων – Τι έγινε στη συνεδρίαση | Video appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
video, εγινε, εν λόγω, τραπεζες, νέα, ελλαδα, συγκεκριμένο, αρης, εταιρεία, λύση, ψηφοφορία, καλοκαιρι, επηρεάζει, χανια, δημοτικοι συμβουλοι, δημοτικοι συμβουλοι δημου αθηναιων, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, αποτελεσματα δημοτικων συμβουλων , Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, 600 δις, ξανα, κοινωνια, αποστολακη, το θεμα, βημα, θεμα, παιχνιδια, πλαισιο, σημερινη, αγνοια, αγορα, αγωνες, αμφιβολιες, βρισκεται, γινει, γινονται, γρηγορης, δημος, δειτε, δειχνει, δοθει, ευρω, ειπε, εκμεταλλευση, εκτιμηση, εν λόγω, εργα, εξελιξη, επηρεάζει, επρεπε, εταιρεία, ιδιο, υπηρεσια, υποθεση, κυρια, λύση, λογο, μειζον, νικη, νομικη, οικοπεδα, ουσιαστικα, οφελος, παιδια, σαρρης, συγκεκριμένο, συνεχεια, τασος, τετραγωνο, τιμη, τριτη, φυσικα, χαθηκε, χρονος, ψηφοφορία, ωρες, δικαιωμα, δικαιωματα, χωρα, ιδιαιτερα, μπροστα, παιχνιδι, ριζος, τραπεζα, θεματα, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα