ΗΠΑ: Με ανέμους 235 χλμ ο τυφώνας Άιντα «χτυπά» τη Λουιζιάνα – Χωρίς ρεύμα 700.000 σπίτια και επιχειρήσεις | Video

| Video

Καταστροφές και διακοπές ηλεκτροδότησης για χιλιάδες κατοίκους της περιοχής του Κόλπου, έχει προκαλέσει ο τυφώνας με την ονομασία «Άιντα» που από χθες πλήττει τη Λουιζιάνα των ΗΠΑ.

Η ηλεκτροδότηση σε ολόκληρη την πόλη της Νέας Ορλεάνης διακόπηκε χθες Κυριακή εξαιτίας του περάσματος του τυφώνα, ανακοίνωσαν οι αρχές σε αυτή την πολιτεία του αμερικανικού Νότου. Η εταιρεία Entergy «επιβεβαίωσε ότι η Νέα

Ορλεάνη έχει μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση», ανέφερε μέσω Twitter η NOLA Ready, υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, επιφορτισμένη με την προετοιμασία για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων. «Η μόνη ηλεκτροδότηση στην πόλη προέρχεται από γεννήτριες», πρόσθεσε.

Hurricane Ida makes landfall in Louisiana as an extremely dangerous Category 4 storm, knocking out power to New Orleans https://t.co/RbqDOflNYX pic.twitter.com/SNYKaYGc78

Reuters (@Reuters) August 30, 2021

Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε ολόκληρη τη Νέα Ορλεάνη χθες Κυριακή στις 19:00 (τοπική ώρα· 03:00 ώρα Ελλάδας), με αποτέλεσμα σχεδόν 700.000 πελάτες να μείνουν χωρίς ρεύμα, σύμφωνα με τον ιστότοπο της Entergy. Οι αρχές στη Λουιζιάνα εξάλλου ανακοίνωσαν έναν θάνατο που οφειλόταν στον τυφώνα Άιντα, καθώς ένας άνθρωπος χτυπήθηκε από δέντρο που ξεριζώθηκε.

Security camera footage in St. Bernard Parish, Louisiana shows streets and structures flooded over the course of an hour, just before Hurricane Ida made landfall as a major Category 4 storm. https://t.co/ZxTPmtkatl pic.twitter.com/SR1HrgxHzu

ABC News (@ABC) August 29, 2021

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC), μέρος του συστήματος της αμερικανικής εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, υποβάθμισε τον Άιντα στην Κατηγορία 2 της πεντάβαθμης κατηγορίας Σαφίρ-Σίμσον, προειδοποιώντας όμως πως συνεχίζει να φέρνει ισχυρούς ανέμους και ενδέχεται να προκαλέσει ξαφνικές πλημμύρες σε τομείς της νοτιοανατολικής Λουιζιάνας.

Σύμφωνα με το NHC, ο Άιντα βρισκόταν πριν από λίγο 65 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά της Νέας Ορλεάνης, με ανέμους ταχύτητας ως και 165 χιλιομέτρων ανά ώρα. Αναμένεται να εξασθενίσει μέσα στο επόμενο 24ωρο, αλλά θα παραμείνει τυφώνας για αρκετές ώρες ακόμη, πρόσθεσε. Θα κινηθεί προς την ενδοχώρα, σύμφωνα με την πρόβλεψη της υπηρεσίας. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κήρυξε τη Λουιζιάνα σε κατάσταση μείζονος καταστροφής και έδωσε εντολή να διατεθεί ομοσπονδιακή βοήθεια για να στηριχθούν οι προσπάθειες αποκατάστασης των περιοχών που πλήττονται από τον τυφώνα Άιντα, ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής (σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας) ο Λευκός Οίκος.

Στη βοήθεια που θα διατεθεί θα συμπεριλαμβάνονται «δωρεές για την προσωρινή στέγαση ή την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν κατοικίες, χαμηλότοκα δάνεια για την κάλυψη ανασφάλιστων ζημιών σε ιδιοκτησίες και άλλα προγράμματα για να βοηθηθούν πολίτες και επιχειρήσεις να ανακάμψουν από τον αντίκτυπο της καταστροφής», εξήγησε η αμερικανική προεδρία..

ABSOLUTELY HORRIBLE: Hurricane Ida ripped the roof off Lady of the Sea Hospital in Galliano >> https://t.co/VQAkpMOUpL pic.twitter.com/e3WZMaw1bE

— wdsu (@wdsu) August 29, 2021

Η πορεία του τυφώνα στη διάρκεια της νύχτας

Μέχρι το βράδυ της Κυριακής, το μάτι της «εξαιρετικά επικίνδυνης» καταιγίδας που ήταν στην κατηγορία 4 – αλλά υποβαθμίστηκε τις τελευταίες ώρες στην κατηγορία 2 – ήταν πάνω από το Πορτ Φουρσόν με ριπές ανέμου 240 χλμ / ώρα, ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων.

Το Πορτ Φουρσόν είναι ένα παράκτιο λιμάνι πολλαπλών χρήσεων που λειτουργεί κυρίως ως χερσαία βάση για πολλές υπεράκτιες εταιρείες υποστήριξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

SOUND OF FURY: Powerful winds and sheets of rain brought by Hurricane Ida lash a dock in Port Fourchon, Louisiana, as the extremely dangerous Category 4 storm continues to move inland.

LIVE UPDATES: https://t.co/S1Phqc9Gta pic.twitter.com/OsbrFFK2NM

ABC News (@ABC) August 29, 2021

Το Λουιζιάνα Offshore Oil Port (LOOP), το μεγαλύτερο ιδιωτικό τερματικό αργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, σταμάτησε τις παραδόσεις πριν από την καταιγίδα, αφού οι προβλέψεις έδειξαν πιθανές επιπτώσεις στις επιχειρησιακές του περιοχές. Ο θαλάσσιος τερματικός σταθμός του LOOP βρίσκεται σε ανοιχτά νερά, περίπου 29 ναυτικά μίλια (29 χλμ.) από τις ακτές της Λουιζιάνα.

Video footage from Grand Isle as Hurricane Ida makes landfall pic.twitter.com/dLijXbGLc4

— wdsu (@wdsu) August 29, 2021

Το λιμάνι της Λουιζιάνα είναι ο μόνος αμερικανικός τερματικός σταθμός βαθέων υδάτων ικανός να εκφορτώσει υπερ -δεξαμενές. Χειρίζεται περίπου το 10% έως 15% του εγχώριου πετρελαίου της χώρας, το 10% έως 15% των εισαγωγών ξένου πετρελαίου από τη χώρα και συνδέεται επίσης με περίπου το ήμισυ της διυλιστικής ικανότητας των ΗΠΑ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Port Fourchon. Εξυπηρετεί το 90% της παραγωγής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού. Από την Κυριακή, έχει ανασταλεί περισσότερο από το 95% της παραγωγής πετρελαίου του Κόλπου του Μεξικού των ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας περίπου 1,74 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως παραγωγής, σύμφωνα με την υπεράκτια ρυθμιστική αρχή

Ο Chett Chiasson, εκτελεστικός διευθυντής στο Port Fourchon, δήλωσε βέβαιος ότι η εγκατάσταση θα αντέξει την καταιγίδα.

Σε όλη τη Λουιζιάνα, περισσότερα από 700.000 σπίτια και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ρεύμα, καθώς ο τυφώνας συνέχιζε να…σφυροκοπά την παράκτια πολιτεία.

Powerful winds from Hurricane Ida ripped off part of the roof of Lady of the Sea General Hospital in Cut Off, Louisiana. No injuries reported despite the significant damage.

LIVE UPDATES: https://t.co/a2l9IHKuYJ pic.twitter.com/BbY4d55jMw

ABC News (@ABC) August 29, 2021

Οι διακοπές ρεύματος αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς η καταιγίδα κινείται στο εσωτερικό.

LOOK: New Orleans in the dark thanks to Ida. pic.twitter.com/WcIhYqeu5s

— WGNO-TV (ABC) New Orleans (@WGNOtv) August 30, 2021

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, υπάρχει προειδοποίηση για πλημμύρα για τη Νέα Ορλεάνη, τη μεγαλύτερη πόλη της Λουιζιάνας, παρότι ο τυφώνας έχει αρχίσει να εξασθενεί.

Only after the wind and water subside will #Ida‘s damage be fully realized. We’re LIVE through the entirety of this storm.

Get the latest on The Weather Channel. pic.twitter.com/2SWNKKbvqp

— The Weather Channel (@weatherchannel) August 30, 2021

Our cam in Golden Meadow is in the core of hurricane Ida right now pic.twitter.com/9Ii2Z3Qpi3

— Mark Sudduth (@hurricanetrack) August 29, 2021

Massive roof launched with wind gust and hit this power pole in front of Dominator Fore and I can’t even put into words how much worse tbis is going to get in Houma with inner eye wall of Hurricane Ida approaching rapidly @RadarOmega @accuweather pic.twitter.com/DBzFfuCdvh

Reed Timmer (@ReedTimmerAccu) August 29, 2021

protothema.gr

The post ΗΠΑ: Με ανέμους 235 χλμ ο τυφώνας Άιντα «χτυπά» τη Λουιζιάνα – Χωρίς ρεύμα 700.000 σπίτια και επιχειρήσεις | Video appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα