Ιδού τα έργα σας εδώ και 40 χρόνια! Αυτός ο δρόμος που σκοτώνει, έχει και όνομα και ταυτότητα

Για μια ακόμη φορά, αυτοί που από την μεταπολίτευση και μετά, «τιμώρησαν» τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Κρήτης, με αυτό τον δρόμο, με αυτό το οδικό δίκτυο, βωμό ανθρωποθυσιών, μπορεί και να αρχίσουν να συλλυπούνται, να αγανακτούν ή και να καταγγέλλουν ακόμα για ολιγωρίες, παραλείψεις και ευθύνες.

Για τους φονικούς δρόμους της Κρήτης όμως που εδώ και 40 χρόνια, ξεκληρίζουν οικογένειες όπως χθες, όσο και αν κάποιοι θαρρούν πως με τον ένα ή τον άλλο

τρόπο, μπορούν να απεκδυθούν των ευθυνών τους η αλήθεια είναι μια:

Αυτός ο δρόμος, που ενώνει το νησί, από την μια άκρη του στην άλλη και εδώ και τόσες δεκαετίες παραμένει ίδιος και απαράλλακτος, καταπίνοντας ζωές, έχει ονόματα και ταυτότητες!

Αυτοί που μέχρι σήμερα, είτε σε επίπεδο Κρήτης, είτε σε επίπεδο Κεντρικής Εξουσίας διαχειρίστηκαν τις τύχες αυτού του τόπου, από το 1974 και μέχρι και σήμερα, μπορούν να «καυχώνται για τα έργα τους». Και ένα από αυτά είναι και αυτός ο δρόμος!

Ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης! Αυτοί υπηρέτησαν ένα σύστημα που το πρώτο που το ενδιαφέρει είναι το ανταποδοτικό όφελος – κέρδος και όχι η ασφάλεια των ανθρώπων.

Αυτοί πολιτεύτηκαν με ένα τρόπο που το μόνο που άφησε, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ήταν συντρίμμια, πόνος και τις σειρήνες των ασθενοφόρων να αντηχούν την κραυγή του θανάτου και της απόγνωσης.

Το καλύτερο πια που μπορούν να κάνουν είναι να λουφάξουν και να πάψουν. Θα είναι η μεγαλύτερη υπηρεσία που θα προσφέρουν.

Για τους δε σημερινούς, υπηρέτες του ίδιου συστήματος, κρατάμε τα λόγια και τις δεσμεύσεις τους, για ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο που θα είναι πραγματικότητα σε 5-7 χρόνια.

Απλά περιμένουνε, ελπίζοντας πως το αίμα που τρέχει σε αυτό το δρόμο του θανάτου κάποια στιγμή θα στερέψει.

Ανδρέας Γερακάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα