Η θλίψη των γιορτών: Γιατί έρχεται τώρα; Πώς μπορούμε να την διαχειριστούμε; Η ψυχοθεραπεύτρια Νεκταρία Σολιδάκη απαντά

Χριστούγεννα, η πιο μαγική, όμορφη περίοδος του χρόνου. Για κάποιους όμως, είναι η πιο δύσκολη. Έρχονται αντιμέτωποι με άγχος, φόβο, θλίψη. Το πως να διαχειριστεί κανείς τα συναισθήματα αυτά, εξήγησε μιλώντας στο Zarpa Radio 89,6 και στην Ανδρονίκη Κοκοτσάκη η σύμβουλος ψυχικής υγείας και ψυχοθεραπεύτρια, Νεκταρία Σολιδάκη.

Η ίδια επεσήμανε πως πρόκειται για ένα συνηθισμένο φαινόμενο αυτές τις ημέρες. Μάλιστα, η πιο επιβαρυντική ημέρα του χρόνου για την ψυχολογία

είναι η Πρωτοχρονιά. Εκείνη τη μέρα οι άνθρωποι σκέφτονται τα χρόνια που χάνονται. Υπενθυμίζει τις απώλειες του καθενός.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Τι είναι η θλίψη; Τι είναι αυτό που μας εμποδίζει να χαρούμε και πως μπορούμε να το ξεπεράσουμε;

«Το φαινόμενο της κατάθλιψης των εορτών πληροφοριακά άρχισε να εντείνεται και να μελετάται την δεκαετία του ’80 και έπειτα στην Ευρώπη γιατί ήταν η αρχή του πρότυπου καταναλωτικού εορτασμού. Πολλά δώρα, αστερόσκονη κτλ. Είναι η μεγαλύτερη γιορτή του έτους για εμάς. Δίνεται η ευκαιρία να περάσουν όμορφα οι άνθρωποι με αγαπημένα πρόσωπα. Για κάποιους όμως είναι ένα μαρτύριο γιατί έχουν αρνητικά συναισθήματα. Λύπη, απαισιοδοξία, μελαγχολία. Αυτό περιγράφει μία κατάσταση περιστασιακής θλίψης κατά την περίοδο των γιορτών» τόνισε η κ. Σολιδάκη.

Όπως είπε, «πίσω από όλα αυτά είναι η μοναξιά, τα οικονομικά προβλήματα που δεν επιτρέπουν όπως φανταζόμαστε τα πράγματα. Είναι όλα τα προβλήματα του χρόνου που έρχονται προς το τέλος του έτους: Χωρισμοί, θάνατοι, απουσίες, ψυχοτραυματικά που έχουμε από παιδιά.

Το φαινόμενο αυτό, σύμφωνα με την κα Σολιδάκη, παρατηρείται πιο πολύ στους ρομαντικούς και στους εσωστρεφείς, ανεξαρτήτως φύλου. Τις ημέρες αυτές υπάρχουν επίσης πολλές συναθροίσεις. «Οι άνθρωποι πιέζονται, πηγαίνουν όπου δεν επιθυμούν, σε κοινωνικά καλέσματα, σε κοινωνικές συναθροίσεις, κάτι που δεν κάνουν τον υπόλοιπο χρόνο τόσο πολύ, με αποτέλεσμα να νιώθουν πιεσμένοι! Το νιώθουν δηλαδή, σαν υποχρέωση. Δεν πρέπει να πιέζουμε τον εαυτό μας» συμβουλεύει η ψυχοθαπεύτρια.

Το «φαινόμενο της πιτζάμας»

Κατά την διάρκεια της συζήτησης, η κα Σολιδάκη αναφέρθηκε στους εργασιομανείς. Τους ανθρώπους που εργάζονται σκληρά την ημέρα και το βράδυ, όταν επιστρέφουν σπίτι, χτυπά το άγχος!

«Και οι εργασιομανείς περνούν ένα είδος θλίψης». Όπως είπε «αυτό είναι το λεγόμενο “φαινόμενο της πιτζάμας”. Όταν οι άνθρωποι ησυχάζουν, το βράδυ που βάζουν την πιτζάμα τους και πέφτουν οι τόνοι της δουλειάς, της έντασης, του τρεξίματος, τότε έρχονται όλα και τους βασανίζουν».

«Δικαίωμα στη θλίψη έχουν όλοι» απάντησε χαρακτηριστικά σε σχετική ερώτηση η κ. Σολιδάκη. «Πρέπει να απενεχοποιήσουμε τον εαυτό μας από τα “πρέπει”, να του δώσουμε χώρο για φροντίδα, για χαλάρωση. Φυσικά και για εμάς και για τους ανθρώπους που αγαπάμε» δήλωσε.

Το «καμπανάκι» χτυπά μετά την περίοδο των εορτών. Τι γίνεται εάν περάσουν οι δύο εβδομάδες και συνεχίσει το άτομο να νιώθει τη θλίψη;

«Εκεί χρειάζεται οπωσδήποτε η επίσκεψη σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Αν θέλουν να έχουν μία πρώτη εκτίμηση και εάν υποφέρουν από μία θλίψη μπορούν να πάνε σε ένα online τεστ για την κατάθλιψη. Είναι βέβαια μόνο για ενημερωτικό σκοπό. Εκεί μπορούμε να έχουμε μία εικόνα του εαυτού μας. Δεν αντικαθιστά αυτό την επικοινωνία με έναν ειδικό» απάντησε.

Τρόποι για το πώς θα διαχειριστούμε αυτή τη θλίψη, υπάρχουν πολλοί. Η ψυχοθεραπεύτρια παρέθεσε τις παρακάτω συμβουλές: 

Ένα πρώτο βήμα, είναι να χαμηλώσουμε τις προσδοκίες. Όσο χαμηλώνουν οι προσδοκίες τόσο πιο βατό είναι για τους ανθρώπους.

Ένα δεύτερο βήμα είναι η αποδοχή των συναισθημάτων μας. Να αντιληφθούμε τις ανάγκες μας. Να βρούμε δραστηριότητες και να περνάμε ευχάριστο χρόνο! Όλα τα συναισθήματα είναι δεκτά.

Ένα τρίτο βήμα είναι ο προϋπολογισμός στα χρήματά μας. Μπορούμε να περιορίσουμε τα έξοδά μας ώστε να χαμηλώσουμε το άγχος. Αυτό μας δίνει μία σιγουριά.

Ένα τέταρτο βήμα και πολύ βασικό: Να μην μπαίνουμε στα μονοπάτια των άλλων. Να εστιάζουμε σε ότι εκφράζει εμάς. Να μην συγκρίνουμε, να μην ζηλεύουμε. Να εστιάζουμε στον εαυτό μας!

Σημαντικό ρόλο σε αυτό, συμφώνα με την κα Σολιδάκη διαδραματίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Είναι ότι πιο καταθλιπτικό μπορεί να φέρει στους ανθρώπους, το Facebook, το Instagram, το Snaptchat με τα οποία ασχολούνται οι νέοι περισσότερο. Γιατί τι κάνεις; Συγκρίνεις! Βλέπεις μία επίπλαστη εικόνα. Όλα αυτά φέρνουν φυσικά τεράστια κατάθλιψη στον κόσμο. Ειδικά στα παιδιά και σε εφήβους! Αυτό που προτείνω εγώ είναι Youtube. Η έρευνα έχει δείξει ότι αυτό είναι πιο ήσυχο. Δεν έχει αυτή την επίπλαστη εικόνα. Πιο πολύ εστιάζει σε εσένα, όχι στους άλλους» σημείωσε.

Ένα άλλο βήμα είναι η εστίαση στο πνεύμα κι όχι στην ύλη. Να εστιάσουμε στην αγάπη!

Ένα πάρα πολύ βασικό βήμα επίσης είναι ο εθελοντισμός. Η φιλανθρωπία δίνει ελπίδα. Πραγματικά δίνει ελπίδα. Μας κάνει να ξεχνάμε τα προβλήματά μας, να βλέπουμε τον πόνο του άλλου.

Ένα άλλο βήμα είναι να μιλήσουμε με έναν ειδικό. Κάνω ένα δώρο στον εαυτό μου. Γιατί όχι; Μπορεί να μην το έχω κάνει στην πορεία της ζωής μου αλλά γιατί όχι; Αν “κουμπώνω” με αυτόν τον άνθρωπο συνεχίζω, αν όχι φεύγω.

Επίσης, η λύση είναι μέσα μας. Και πως την βρίσκουμε; Με την αποδοχή του εαυτού μας. Αναγνωρίζοντας τον εαυτό μου τον αποδέχομαι. Κάνοντας προσωπική ανάπτυξη δουλεύω τα κομμάτια μου ένα ένα. Τα μέσα μου, τα τραυματά μου, τους πόνους μου. Αρχίζω να με αγαπάω, να με φροντίζω, να με κανακεύω. Γιατί είμαι εγώ. Ένας άνθρωπος ξεχωριστός.

Η «απενεχοποίηση» του εαυτού μας από τα πρέπει. Να του δώσουμε χώρο, χαλάρωση!

Τέλος η κα Σολιδάκη έδωσε μία ακόμα συμβουλή για την φετινή περίοδο: «Προτείνω να αφεθούν στην μαγεία των Χριστουγέννων. Να ενθαρρύνουν τον εαυτό τους, να κλέψουν λίγο αστερόσκονη των γιορτών και αν υπάρχει επαφή με τα παιδιά να παίξουν! Παίξτε μαζί με τα παιδιά, δημιουργήστε μαζί τους. Προσπαθήστε να δείτε όλοι μέσα από τα μάτια των παιδιών το πώς τα ίδια βλέπουν τα Χριστούγεννα. Είναι πολύ σημαντικό αυτό.

Και να θυμόμαστε όλοι ότι προσπαθώντας να δούμε το θετικό μέσα από κάτι αρνητικό είναι η μεγαλύτερη επιτυχία μας.

zarpanews.gr

The post Η θλίψη των γιορτών: Γιατί έρχεται τώρα; Πώς μπορούμε να την διαχειριστούμε; Η ψυχοθεραπεύτρια Νεκταρία Σολιδάκη απαντά appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα