“Η Πρωτοχρονιά που δεν θα ξεχάσω ποτέ” – Δέκα Χανιώτες θυμούνται… | Video

Ποια ήταν η πρωτοχρονιά που θα σας μείνει αξέχαστη; Σε αυτή την ερώτηση κλήθηκαν να απαντήσουν στο zarpanews.gr δέκα προσωπικότητες, γνωστές στην κοινωνία των Χανίων.

«Κάθε χρόνος, κάθε χρονιά έχει την δική του χάρη και χαρά. Μπορεί να έχει βέβαια και τις δικές της λύπες. Αυτό εξαρτάται και από τις σχέσεις που επιλέγει κάθε άνθρωπος στη ζωή του» μας είπε ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, ο οποίος επικεντρώθηκε στα παιδικά του χρόνια…

«Προσωπικά θα ήθελα να θυμηθώ την Πρωτοχρονιά,

τα Χριστούγεννα και τα Φώτα των παιδικών μου χρόνων στο χωριό. Είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να νιώσει κανείς – διότι έβλεπε και διαπίστωνε κάποιος, όπως διαπιστώνω και εγώ τώρα – ότι αυτά τα οποία βιώναμε ήταν άρρηκτα συνδεδεμένα μέσα στην παράδοση και ιδιαίτερα στην ελληνορθόδοξη παράσταση»



Η Πρωτοχρονιά που θα μείνει αξέχαστη στον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Νίκο Καλογερή έρχεται από την παιδική του ηλικία, στα τέλη της δεκαετίας του ’60, όταν την πέρασε κλεισμένος στο σπίτι ως… παραδειγματική τιμωρία επειδή τσακώθηκε με παιδιά άλλης γειτονιάς!

«Είχαμε έντονη αντιπαράθεση, ανακατεύτηκαν και γονείς. Ήρθε και η αστυνομία θυμάμαι να μας μαζέψει. Είδαμε τους γονείς μας από την αυστηρή τους πλευρά, οι οποίοι θεώρησαν ότι τα παιδιά τους παίρνουν ένα στραβό δρόμο και ότι πρέπει να παρέμβουν για να τα συνετίσουν. Εκείνη την πρωτοχρονιά λοιπόν κλειστήκαμε μέσα» είπε.



Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης μίλησε για την παιδική του ηλικία, τις χαρούμενες στιγμές που ζούσε κάθε Πρωτοχρονιά στο χωριό.

«Ήταν η αγαπημένη μας στιγμή να μαζευτούμε με τα παιδιά με τα όποια όργανα είχαμε – εγώ προσωπικά με την λύρα – να περνάμε από σπίτι σε σπίτι, να λέμε τα κάλαντα, να μπαίνουμε μέσα να λέμε ιστορίες και να έχουμε τα γνωστά φιλέματα. Μίλησε και για το «ποδαρικό» που κάνανε στα σπίτια του χωριού…



Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης, Γιώργος Λυμπινάκης θυμάται εκείνες τις ημέρες που χρειάστηκε να σηκωθεί από το γιορτινό τραπέζι για να εκτελέσει το καθήκον του. Απεγκλωβισμούς από χιόνια, κλήσεις για τροχαία ατυχήματα αλλά και δυστυχήματα.   Ένα όμως περιστατικό τον έχει «στοιχειώσει»…

«Ένα συγκλονιστικό περιστατατικό που μπορώ να θυμηθώ -συνέβη πριν 2 ή 3 χρόνια – είναι ένα θανατηφόρο ατύχημα στην περιοχή του Κλαδισού, λίγο πριν αλλάξει η χρονιά»…



Ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ, Αντώνης Ροκάκης μίλησε για μία περιπέτεια που έζησε περίπου 12 χρόνια πριν, όταν είχαν πάει για τις γιορτές στην Κεφαλονιά, τον τόπο καταγωγής της συζύγου του, η οποία είχε την ιδέα να πάνε στον Αίνο για να περπατήσουν στη φύση αλλά… χάθηκαν!

«Ενώ άρχισε να βραδιάζει νωρίς κάποια στιγμή χαθήκαμε (…) δεν είχαμε σήμα, δεν μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε με άλλους ανθρώπους» μας είπε. «Η περιπέτειά μας τέλειωσε λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου»



Η χρονιά που ξέσπασε ο κορονοϊός, σίγουρα έμεινε αξέχαστη σε όλους μας… Για έναν ιδιαίτερο λόγο ωστόσο, στην δημοσιογράφο Κατερίνα Πολύζου

«Η Πρωτοχρονιά που έχω κρατήσει στη μνήμη μου είναι αυτή της πρώτης χρονιάς με Covid. Τότε νόσησα αρχές Νοεμβρίου και ζορίστηκα πολύ. Μετά από τρεις μήνες που δεν είχα επαφή με κανέναν, έκανα πρωτοχρονιά στο σπίτι με αγαπημένα πρόσωπα, με καλούς φίλους, γιορτινό τραπέζι που για μένα σήμανε πολλά».

Η αξέχαστη ιστορία του Χανιώτη ηθοποιού, Μιχάλη Αεράκη έρχεται πριν από μία δεκαετία. Ένα δώρο που του έκανε συγγενής του, σε ρεβεγιόν, τον έκανε να δακρύσει από συγκίνηση καθώς του «ξύπνησε» μνήμες από το παρελθόν όταν σε νεαρή ηλικία εκείνος και ο ξάδελφός του μοίραζαν λαχεία στο Ηράκλειο.

«Άνοιξα το κουτί και μέσα στο κουτί υπήρχαν δέκα τετράδες λαχεία, με την τσιμπίδα από πάνω και συγκλονίστηκα. Τρελάθηκα! Το μυαλό, όπως ήταν λογικό γύρισε πολλά χρόνια πίσω…Για να μη δείξω στον κόσμο την συγκίνησή μου πήγα στην τουαλέτα. Εκεί τα βρήκα σκούρα. Έκλαιγα σα μικρό παιδί»

Για την Πρωτοχρονιά που της άλλαξε τη ζωή, μας είπε η παρουσιάστρια, Γωγώ Καλληδονάκη.

«Αν εξαιρέσουμε τις παιδικές παραμονές πρωτοχρονιάς και γιορτές γενικότερα που ήταν καταπληκτικές και ήταν μαγικές – γιατί πάντα πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω πως οι γιορτές είναι για τα παιδιά – συνταρακτική πρωτοχρονιά δεν έχω να θυμάμαι πέρα από μία που δεν ήταν ευχάριστη. Παρόλα αυτά, μέσα σε όλη την μαυρίλα και την μουντάδα της χρονιάς εκείνης, πάρθηκαν αποφάσεις οι οποίες στην μετέπειτα ζωή ήρθαν και έκατσαν πάρα πολύ ωραία μέσα μου»

Τα τελευταία 22 χρόνια, ο γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων και ορθοπεδικός, Γιάννης Σφυράκης περνάει τις γιορτινές αυτές ημέρες στο Νοσοκομείο Χανίων. Ο γιατρός, θυμάται εκείνο το ξημέρωμα πρωτοχρονιάς που έσωσε τη ζωή σε έναν ασθενή ο οποίος είχε πάει με έναν… πόνο στην ωμοπλάτη!

«Κατά την διάρκεια της συνταγογράφησης, σκέφτηκα να κάνω ένα καρδιογράφημα να δω μήπως είναι κάτι άλλο… Δυστυχώς έκανε έμφραγμα. Όταν το είδα, μου έκανε τρομερή εντύπωση!»



Για τη γνωστή επιχειρηματία Εύη Ντουράκη, δύο είναι οι Πρωτοχρονιές που έχουν μείνει ανεξίτηλες στη μνήμη της, οι οποίες συμβολιζουν, όπως και η ίδια αναφέρει χαρακτηριστικά, τον κύκλο της ζωής.

The post “Η Πρωτοχρονιά που δεν θα ξεχάσω ποτέ” – Δέκα Χανιώτες θυμούνται… | Video appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα