Η Κομισιόν βλέπει την Τουρκία μακριά από την Ε.Ε.

Η Τουρκία κάνει διαρκώς βήματα τα οποία την απομακρύνουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt, η έκθεση που θα δοθεί στη δημοσιότητα την ερχόμενη Τρίτη, η Άγκυρα έχει οπισθοδρομήσει στους τομείς της δικαιοσύνης, της δημόσιας διοίκησης, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης.

Η γερμανική εφημερίδα που έχει δει το προσχέδιο της έκθεσης, αναφέρει ότι

τα ευρήματα της έκθεσης δείχνουν πως «υπό τις παρούσες συνθήκες είναι αδιανόητο να ανοίξουν νέα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» και πως, αντίθετα, η Τουρκία θα πρέπει να αναστρέψει την αρνητική πορεία όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

Οι Βρυξέλλες τονίζουν ότι η Τουρκία πρέπει να άρει το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης που έχει επιβάλει ο πρόεδρος Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, «χωρίς καμία καθυστέρηση».

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η Τουρκία έχει επιβάλει «ακραία μέτρα» έκτοτε, μεταξύ των οποίων απολύσεις, συλλήψεις και διώξεις, γεγονός που προκαλεί «σοβαρές ανησυχίες» για την κατάσταση στη χώρα.

Παρ’ όλα αυτά, η Κομισιόν εκτιμά ότι η τουρκική οικονομία έχει κάνει σημαντικές προόδους, χαρακτηρίζεται «πολύ προηγμένη» και λειτουργούσα «σύμφωνα με τους κανόνες της οικονομίας της αγοράς».

Επίσης, δίνει πολλούς επαίνους στην Τουρκία για τη συμβολή της στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, τονίζοντας τις «εξαιρετικές προσπάθειες» για την παροχή βοήθεια σε περίπου τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες, αλλά και τα «συγκεκριμένα και σημαντικά αποτελέσματα που έχει φέρει όσον αφορά τη μείωση των παράνομων και επικίνδυνων προσπαθειών από πρόσφυγες να περάσουν στο Αιγαίο, σώζοντας ζωές».

Η έκθεση θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Τρίτη κατά τη σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εκτός από τα στοιχεία για την Τουρκία, η έκθεση θα περιλαμβάνει κρίσεις για ακόμη έξι χώρες, τέσσερις που έχουν κάνει άιτηση ένταξης στην Ε.Ε.: τις Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, ΠΓΔΜ, και για το Κόσοβο και τη Βοζνία-Ερζεγοβίνη, που εκτιμάται ότι θα είναι υποψήφιες για ένταξη στο μέλλον.

Όσον αφορά τις χώρες αυτές, η έκθεση αναφέρει ότι πρέπει να κάνουν περισσότερη προσπάθεια να υιοθετήσουν τις θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε., να λύσουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν με το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά.

Πηγή: efsyn.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα