Η διπρόσωπη ΝΔ: Ο Μητσοτάκης κερνάει Κέντρο και ο Σαμαράς Στέμμα…

Η εξέλιξη που είχε η κηδεία του έκπτωτου μονάρχη επιβεβαίωσε το προφανές. Η παράταξη της Δεξιάς παραμένει, διαχρονικά, ίδια: στεγάζει ακροδεξιά, φιλοβασιλικά και πλείστα όσα άλλα μπουμπούκια, που η ηγεσία της προσπαθεί να κρύψει πίσω από μια «κεντρώα» προβιά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε στην αρχή να αποφύγει την παγίδα που έκρυβε ο θάνατος του Τέως, κατατάσσοντάς τον στους «ιδιώτες», έτσι ώστε να μην κηδευτεί με τιμές αρχηγού κράτους, κάτι που θα του αφαιρούσε εντελώς το κεντρώο λούστρο, με το οποίο

πορεύεται από τότε που εξελέγη αρχηγός της ΝΔ.

Όμως, η επιλογή του αυτή άντεξε λίγες ώρες. Υπουργοί και βουλευτές, πρωτοστατούντος του όψιμου φιλοβασιλικού Αντώνη Σαμαρά, άρχισαν να εγκωμιάζουν τον «ιδιώτη» Κωνσταντίνο και να δηλώνουν ότι θα πάνε στην κηδεία.

Τι κάνει ένας πρωθυπουργός που θέλει να προστατεύσει την επιλογή του και να προφυλάξει το κόμμα του από το ρεζίλεμα; Απαγορεύει τη συμμετοχή υπουργών και βουλευτών στην κηδεία. Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε τη μέθοδο «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ». Η κηδεία ήταν ανεπίσημη, αλλά έστειλε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του (η υπουργός Πολιτισμού έπεφτε λίγη…). Έτσι, άνοιξε ο δρόμος για τον Σαμαρά, τον Βορίδη και τους υπόλοιπους, που έτρεξαν να τιμήσουν έναν «ιδιώτη».

Στο ερώτημα «τι θέλει ένας πρώην πρωθυπουργός στην κηδεία ενός εχθρού της δημοκρατίας, που συνωμότησε ακόμα και εναντίον του ιδρυτή της παράταξής του;», δεν θα δώσουν καμιά απάντηση ούτε ο Μητσοτάκης ούτε ο Σαμαράς.

Διότι, ανεξαρτήτως πραγματικών προθέσεων, αυτό που έγινε στην κηδεία του έκπτωτου μονάρχη βολεύει τους πάντες(ή έτσι νομίζουν).

Είναι το διπλό παιχνίδι. Η διπροσωπία, που κρύβει πονηριά και δολιότητα. Ο νυν πρωθυπουργός κρατάει αποστάσεις. Αποκαλεί τον Τέως «ιδιώτη», δεν τον κηδεύει ως αρχηγό κράτους, για να μην αποκοπεί εντελώς από το «κεντρώο» εκλογικό κοινό, χωρίς το οποίο εκλογές δεν ξανακερδίζει. Ταυτόχρονα, κλείνει το μάτι στο φιλοβασιλικό κοινό (ναι, υπάρχει ακόμη…), επιτρέποντας σε υψηλόβαθμα στελέχη να δώσουν το «παρών». Διότι, ανεξαρτήτως προσωπικών επιδιώξεων, ο Σαμαράς, ο Βορίδης(ο Άδωνις, που δήλωσε στενοχωρημένος από την απόφαση Μητσοτάκη να κηδευτεί ο Τέως ως «ιδιώτης») και οι άλλοι απευθύνονται στο παραδοσιακό εκλογικό κοινό της ΝΔ, που κάθε άλλο παρά «κεντρώο» είναι. Αυτοί οι ορίτζιναλ δεξιοί , φιλοβασιλικοί και τα παρόμοια κάνουν ό,τι δεν μπορεί να κάνει ο «κεντρώος» Μητσοτάκης και αντικειμενικά τον βοηθάνε.

Έτσι είναι το διπλό παιχνίδι. Ο Μητσοτάκης κερνάει «Κέντρο», ο Σαμαράς, ο Βορίδης και οι λοιποί πούροι δεξιοί χτες κέρασαν Στέμμα.

Όμως, καμιά φορά το διπλό παιχνίδι μπορεί να είναι τόσο φανερό που να μην ξεγελάσει τους αποδέκτες του. Διότι καμιά φορά όσοι πατάνε σε δύο βάρκες πέφτουν στο νερό.

Τα υπολογίζουν αυτά όσοι παίζουν σε δύο ταμπλό, προσπαθώντας να ξεγελάσουν και τους μεν και τους δε; Δεν είμαι σίγουρος. Ίσως να ισχύει αυτό που έχει πει η Αμερικανίδα συγγραφέας Άλις Γουόκερ: «Αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία πρέπει να περνούν πολύ από το χρόνο τους γελώντας μαζί μας»…

Γράφει ο Γιώργος Καρελιάς

The post Η διπρόσωπη ΝΔ: Ο Μητσοτάκης κερνάει Κέντρο και ο Σαμαράς Στέμμα… appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, Κέντρο, Σαμαράς Στέμμα…,mitsotakis, kentro, samaras stemma…