Η αποκάλυψη «κρυμμένων τετραγωνικών» κρατά σταθερά τα δημοτικά τέλη στα Χανιά – Φόβος για μεγάλες αυξήσεις τα επόμενα χρόνια

Σταθερά παραμένουν για το έτος 2022 τα ανταποδοτικά τέλη στον Δήμο Χανίων, σύμφωνα με την σημερινή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων. Το 2021, υπήρξε για πολύ μεγάλο διάστημα απαλλαγή επιχειρήσεων από τα τέλη λόγω πανδημίας, γεγονός που δημιούργησε πάνω από 1,5 εκ ευρώ  έλλειμμα στα ανταποδοτικά.

Ωστόσο, θετικά λειτούργησε η αποκάλυψη περισσότερων από 750.000 νέων τετραγωνικών στον Δήμο μας. Συνολικά τα τελευταία δύο χρόνια, τα δηλωθέντα τετραγωνικά στον Δήμο Χανίων έχουν αυξηθεί κατά 14%.

Το γεγονός αυτό επιτρέπει στην δημοτική Αρχή να κρατήσει σταθερά τα τέλη για την επόμενη

χρονιά ενώ υπάρχει φόβος για μεγάλες επιβαρύνσεις μέσα στην επόμενη πενταετία, λόγω αλλαγών στα τέλη απορριμμάτων.

Μικρές αλλαγές

Στην εισήγησή του, ο αντιδήμαρχος οικονομικών, Τάσος Αλόγλου αναφέρθηκε σε μικρές αλλαγές που θα ισχύσουν από το 2022 ως προς τα τέλη. Συγκεκριμένα, τα καταστήματα εστίασης θα φορολογούνται με βάση τον χώρο ανάπτυξής τους και όχι με τον στεγασμένο χώρο ενώ όπως έκανε γνωστό στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις εντάσσονται οι βιοτεχνίες με χώρο από 2.000 τμ και πάνω αντί για 2.500 τμ όπως ισχύσει μέχρι σήμερα.

Για το 2022, τα οικιακά τέλη αναπτύσσονται σε δύο κατηγορίες και τα επαγγελματικά σε πέντε κατηγορίες.

Διαχείριση απορριμμάτων 

Για τις επικείμενες αλλαγές στα τέλη των απορριμμάτων, μίλησε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, Μιχάλης Τσουπάκης.  «Προβλέπονται σοβαρές αλλαγές που θα επιβαρύνουν πάρα πολύ τα οικονομικά των Δήμων σε όλη την Ελλάδα. Ένα από τα βασικά που θα αλλάξουν είναι ότι υποχρεούμαστε βάσει του νόμου να κάνουμε πράσινα σημεία, να κάνουμε διαλογή και ανακύκλωση στις σχολικές μονάδες, θέσπιση συστημάτων πληρώνω όσο λερώνω. Το άλλο είναι το τέλος ταφής που επιβάλλεται από 1 Ιανουαρίου 2022 στα 20 ευρώ ο τόνος που σταδιακά μέχρι το 2027 θα γίνει 70 ευρώ ο τόνος.

Πάντως, πρόθεση της δημοτικής Αρχής είναι το κόστος αυτό να μην μετακυλήσει στους δημότες.

Η μειοψηφία

Ο Γιώργος Τσαπάκος τόνισε πως η παράταξη Παπαδογιάννη θα υπερψηφίσει τα τέλη και προέταξε την ανάγκη τα επόμενα χρόνια να γίνει μια δικαιότερη κατανομή

«Περιμέναμε μια μείωση στα ανταποδοτικά τέλη φέτος διότι τα έσοδα αυξήθηκαν» τόνισε ο Γρηγόρης Αρχοντάκης. 

Τα πλαίσια που μπαίνουν από το κεντρικό κράτος, οξύνουν την κοινωνική αδικία και είναι εντελώς άσχετα με τις κοινωνικές ανάγκες ανέφερε ο Γιάννης Σαρρής που αναγνώρισε πως έχουν γίνει βήματα από τον Δήμο Χανίων αλλά οι πολιτικές είναι σε λάθος κατεύθυνση.

Ο Νίκος Βουρλάκης, καταψήφισε τα τέλη, τονίζοντας ότι οι Δήμοι ακολουθούν μια φορομπηχτική πολιτική ενώ στην ίδια κατεύθυνση «κατά» ψήφισε και ο Σεραφείμ Ρίζος.

Τα δημοτικά τέλη – Πίνακες

Το Δημοτικό Συμβούλιο, αποφάσισε οι  συντελεστές των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού να παραμείνουν ως έχουν το 2021 με μικρές επιμέρους διαφοροποιήσεις , οι οποίες δεν επηρεάζουν το σύνολο εσόδων.

Η διαφοροποίηση μεταξύ των γενικών αλλά και των ειδικών συντελεστών οφείλεται στις ιδιότητες των ακινήτων, όπως εμβαδό, στεγασμένο ή μη, χρόνος χρήσης, ο βαθμός κατά τον οποίο τα ακίνητα επιβαρύνουν τις παρεχόμενες από τον οικείο δήμο ανταποδοτικές υπηρεσίες καθώς το κόστος συλλογής των παραγόμενων αποβλήτων στις  επαγγελματικές επιχειρήσεις διαμορφώνεται σε τιμές υψηλότερες από τις αντίστοιχες τιμές άλλων λειτουργιών λόγω του πρόσθετου κόστους που δημιουργούν ο όγκος και η μορφή κυρίως των ανακυκλώσιμων υλικών, των ειδικών συνθηκών εργασίας του προσωπικού για τη συλλογή αποβλήτων .

Αναλυτικά οι συντελεστές:

The post Η αποκάλυψη «κρυμμένων τετραγωνικών» κρατά σταθερά τα δημοτικά τέλη στα Χανιά – Φόβος για μεγάλες αυξήσεις τα επόμενα χρόνια appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά – Φόβος,chania – fovos