Γνωρίζουμε τα Χανιά παίζοντας – Πάρτε μέρος στο πρωτοποριακό παιχνίδι του Πολυτεχνείου Κρήτης

Την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε ένα μοναδικό ψηφιακό παιχνίδι θα έχουν οι Χανιώτες όλων των ηλικιών το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα “παιχνίδι πόλης”, το οποίο συγκαταλέγεται στα γνωστά και ως pervasive games.

Το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των παιχνιδιών είναι ότι μπορούμε να τα παίξουμε στο φυσικό περιβάλλον, δηλαδή στους δρόμους και στις γειτονιές, ανακαλύπτοντας παράλληλα την πόλη μας με τη συνδρομή της τεχνολογίας. Έτσι, ο φυσικός και ο ψηφιακός χώρος συναντιούνται σε αλληλεπιδραστικές

ιστορίες και ο παίχτης δεν μένει μπροστά από μια κονσόλα, αλλά κινείται με τη συσκευή του (smartphone ή tablet) σε ένα φυσικό χώρο.

Το παιχνίδι λέγεται “Οι Φρουροί της πόλης” και δημιουργήθηκε από το Εργαστήριο Διανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών της Σχολής Ηλεκτρολόγων
Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης (ΗΜΜΥ) γνωστό ως ΜUSIC.

Όπως είπε στο zarpanews.gr o κ. Νεκτάριος Γιολδάσης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και μέλος της ομάδας που δημιούργησε το παιχνίδι: “Δίνεται η δυνατότητα στους παίχτες, εκτός από τον πραγματικό κόσμο, να συνδυάσουν το παιχνίδι τους με τον ψηφιακό κόσμο του παιχνιδιού. Άρα μπορούν να κινούνται στην πόλη και ταυτόχρονα έχοντας το κινητό τους, να παίζουν το παιχνίδι, να αλληλοεπιδρούν με ιδεατούς χαρακτήρες που μπορεί να εμφανίζονται από το κινητό ή και με κανονικούς ανθρώπους που είναι στο πλαίσιο του παιχνιδιού. Δηλαδή και να παίζουν και να μην παίζουν, να μπαίνουν και να βγαίνουν από έναν μαγικό κόσμο και να υπάρχει ένα διαρκές «πήγαινε-έλα». Κυρίως με αυτόν τον τρόπο υπάρχει κίνηση μέσα στο φυσικό περιβάλλον”

o κ. Νεκτάριος Γιολδάσης

Το παιχνίδι διαδραματίζεται στα Χανιά του σήμερα και ξεκινά μνημονεύοντας μία φανταστική μάχη που έλαβε χώρα πριν 400 χρόνια για την προστασία της πόλης από τους Άρπαγες, σκοτεινές οντότητες που λεηλατούν και καταστρέφουν ότι βρουν στο διάβα τους.

Το παιχνίδι

Τα Αρχαία Τείχη προστάτευαν την πόλη ενώ οι 3 Πύλες της φυλάσσονταν από 3 Φρουρούς. Η μάχη κερδήθηκε, η πόλη σώθηκε και οι Άρπαγες εξορίστηκαν μακριά σε άλλες διαστάσεις όπου περιμένουν υπομονετικά…, αλλά το τίμημα ήταν βαρύ, οι 3 Φρουροί παγιδεύτηκαν και ξεχάστηκαν, αλλά η πόλη είχε ακόμα τα Τείχη της.
Ο χρόνος πέρασε, οι Άνθρωποι ξέχασαν και μέσα στην απληστία τους γκρέμισαν τα Τείχη για να επεκτείνουν την πόλη.

Η Μεγάλη Σύζευξη, πατέρα και γιου του ηλιακού μας συστήματος πλησιάζει. Είναι η ευκαιρία που περίμεναν οι Άρπαγες για να επιστρέψουν στη δική μας διάσταση. Η πόλη, ανοχύρωτη πλέον, δεν φαίνεται να έχει κάποια ελπίδα εκτός εάν… ξαναβρεί τους Φρουρούς της.

Ο στόχος του παίκτη είναι να βρει και να ενεργοποιήσει τους Φρουρούς της έτσι ώστε να έχει μία ευκαιρία απέναντι στην επέλαση των Αρπάγων.

Πότε θα παιχτεί
Από τις 10 το πρωί του Σαββάτου 26 Φλεβάρη μέχρι τις 10 το βράδυ της Κυριακής 27 Φλεβάρη

Σε ποιους απευθύνεται
Απευθύνεται σε άτομα σχεδόν κάθε ηλικίας που τους αρέσουν οι προκλήσεις και θέλουν να ζήσουν μια περιπέτεια στους δρόμους της πόλης μας.

Τι χρειάζεται για να παίξει κάποιος το παιχνίδι
Για να παίξει κάποιος το παιχνίδι χρειάζεται ένα κινητό τηλέφωνο (smartphone) ή μια ταμπλέτα και σύνδεση στο Διαδίκτυο. Αρχικά πρέπει να εγκαταστήσει την εφαρμογή Rollick στο κινητό του και στη συνέχεια, αφού εγγραφεί, πρέπει απλά να επιλέξει ποιο παιχνίδι θέλει να παίξει. Την εφαρμογή μπορεί να τη βρει κανείς στο Play Store της Google. Αργότερα θα δημοσιευτεί και στο App Store της Apple.

Έναρξη και εξέλιξη παιχνιδιού
Ο παίκτης μπορεί να ξεκινήσει το παιχνίδι απ’ οπουδήποτε μέσα στην πόλη. Με την εκκίνηση του παιχνιδιού εμφανίζεται η σύντομη περιγραφή του, η οποία θέτει το χωροχρονικό πλαίσιο εξέλιξής του, και τίθεται ο βασικός στόχος-σκοπός του παίκτη.

Στη συνέχεια, του ανατίθεται η πρώτη αποστολή. Όταν την ολοκληρώσει, του ανατίθεται η επόμενη κ.ο.κ.

Ο κάθε παίκτης ξεκινάει το παιχνίδι με 100 πόντους. Για να προχωρήσει στο παιχνίδι θα πρέπει να ερμηνεύει σωστά τους χρησμούς που του δίνονται αλλά και να λύνει κάποιους γρίφους γνώσεων ή λογικής. Οι λανθασμένες απόπειρες να λύσει κάποιο γρίφο επιφέρουν ποινή πόντων στον παίκτη χωρίς να τον αποκλείουν από τη συνέχεια (έχει τη δυνατότητα να προσπαθήσει ξανά και ξανά)

Νικητής θα είναι αυτός που θα καταφέρει να ολοκληρώσει όλες τις αποστολές με τις λιγότερες απώλειες, ελευθερώνοντας τους τρεις φρουρούς της πόλης στο λιγότερο δυνατό χρόνο.

Νικητές και δώρα

● ο 1ος νικητής θα κερδίσει ένα ζευγάρι ασύρματων ακουστικών AirPos της Apple, προσφορά της εταιρείας ArTECH Λύσεις Πληροφορικής,
● ο 2ος μια δωροεπιταγή αξίας 50 ευρώ προσφορά του εστιατορίου Πλάτανος στη Σπλάντζια και
● ο 3ος μια δωροεπιταγή αξίας 30 ευρώ προσφορά του καφέ – εστιατορίου Estrella στο Κουμ Καπί.
● Η επιχείρηση Koumba Hostel επίσης προσφέρει δωρεάν ροφήματα (καφέ – αναψυκτικό) για 10 παίκτες του παιχνιδιού.

Δημιουργοί του παιχνιδιού

Tο παιχνίδι αυτό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο ενός έργου που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης, εντάσσεται στον άξονα προτεραιότητας για την Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας της Κρήτης και συγκεκριμένα στα έργα επίδειξης και πειραματικής ανάπτυξης που προωθούν την έρευνα και την καινοτομία σε τομείς της έξυπνης εξειδίκευσης (RIS3Crete).

Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου είναι ο ομότιμος καθηγητής κ. Σταύρος Χριστοδουλάκης και η ομάδα του έργου είναι οι ΕΔΙΠ της Σχολής ΗΜΜΥ Ανέστης Γιώργος, Γιολδάσης Νεκτάριος, και Καρασαββίδης Στέφανος με δύο ακόμα εξωτερικούς συνεργάτες, τον κ. Τζανή Παλιουδάκη και την κα. Σταυριανή Ρογκάκου.

“Η πλατφόρμα αυτή είναι έργο επίδειξης. Δηλαδή, φτιάχνουμε ένα πρωτότυπο, το δοκιμάζουμε σε 2-3 περιπτώσεις, ενώ για το τελικό προϊόν, θα χρειαστούν πολύ περισσότερα χρήματα, παραπάνω γνώσεις, χρόνος, προώθηση και επένδυση” είπε ο κ. Γιολδάσης και συνέχισε:

“Τα παιχνίδια εξ ορισμού είναι για να περάσουμε καλά. Πολλές φορές όμως μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για άλλους σκοπούς, όπως για να γνωρίσουν οι μαθητές την πόλη, για λόγους περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης κ.ά. Σαν το «παίζω και μαθαίνω» που λέγαμε παλιά με διαφορετικούς σκοπούς. Τέτοια παιχνίδια έχουν χρησιμοποιηθεί σε περιβάλλοντα εκπαίδευσης, ψυχικής υγείας και επιχειρηματικότητας. Αυτού του είδους τα παιχνίδια τα τελευταία χρόνια, με την χρήση των έξυπνων κινητών, του GPS και διάφορων άλλων αισθητήρων που έχουν τα κινητά τηλέφωνα, έχουν γνωρίσει μεγάλη άνθηση.

“H πλατφόρμα φτιάχτηκε επίσης για να δώσουμε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν οι επιχειρήσεις την έννοια της παιχνιδοποίσης και των διάχυτων παιχνιδιών για λόγους marketing. Μπορεί να βοηθήσει με αυτόν τον τρόπο τις πωλήσεις μιας επιχείρησης. Υπάρχουν παραδείγματα που έχουν χρησιμοποιηθεί παιχνίδια σε διάφορες χώρες του εξωτερικού γι’ αυτό το λόγο. Στοχεύαμε να μη μπορούν μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις να φτιάξουν τέτοιου είδους εφαρμογές, αλλά να μπορούν και μικρότερες επιχειρήσεις ή ακόμα και φυσικά πρόσωπα, να φτιάξουν παιχνίδια για στοχευμένες καμπάνιες προώθησης ή θα λειτουργούν ως πλατφόρμες.

Εξάλλου, η πλατφόρμα που έχουμε φτιάξει δίνει την δυνατότητα σε ανθρώπους και επιχειρήσεις που δεν έχουν γνώσεις τεχνικές ή γνώσεις προγραμματισμού, να φτιάξουν τα δικά τους παιχνίδια ή τις δικές τους εφαρμογές παιχνιδοποίησης. Χωρίς γνώσεις, χωρίς κόστος, αν έχει κάποιος φαντασία, μπορεί να φτιάξει κάτι τέτοιο και να την διαθέσει στο ευρύ κοινό”

zarpanews.gr

The post Γνωρίζουμε τα Χανιά παίζοντας – Πάρτε μέρος στο πρωτοποριακό παιχνίδι του Πολυτεχνείου Κρήτης appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα