Γιατί ο Ανδρουλάκης έχει πραγματικό στόχο τον …Τσίπρα και όχι τον Μητσοτάκη

Πώς εξηγείται η στρατηγική των «ίσων αποστάσεων» της Χαριλάου Τρικούπη από κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση

Η αλήθεια είναι πως σε πολλούς προοδευτικούς πολίτες προκαλεί ερωτηματική η πολιτική «ίσων αποστάσεων» που κρατά η Χαριλάου Τρικούπη από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Όταν, μάλιστα, ένα κόμμα της αντιπολίτευσης βάζει στην ίδια ακριβώς μοίρα την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι σαφές πως ευνοεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μαζί του, άλλωστε, η

Χαριλάου Τρικούπη είχε συμπτύξει το περίφημο πλέον «αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο», δείχνοντας πως η πολιτική των «ίσων αποστάσεων» δεν είναι μια πάγια στρατηγική, αλλά μια πολιτική a la carte, αναλόγως του ποιος είναι στην εξουσία.

Κάποιοι πιστεύουν πως η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής επιλέγει αυτή τη στρατηγική για να μην «ερεθίζει» την δεξιά πτέρυγα και τους φιλομητσοτακικούς (!) ψηφοφόρους του κόμματος, καθώς ναι μεν θέλουν να στηρίξουν τον Νίκο Ανδρουλάκη, πλην όμως με την προϋπόθεση ότι ο πρόεδρος του κόμματος θα συνεργαστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Είναι ασφαλώς και αυτός ένας λόγος, αλλά δεν είναι ο κύριος.

Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη επιλέγει αυτή τη στρατηγική, με πραγματικό στόχο την ήττα του Αλέξη Τσίπρα στις προσεχείς κάλπες.

Ας προσπαθήσουμε, όπως λέει και ο ποιητής, να ακούσουμε πέρα από τα λεγόμενα και να δούμε πέρα από τα φαινόμενα:

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ως βασικό στόχο να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ την ηγεμονία της προοδευτικής παράταξης, να πάρει δηλαδή το ΠΑΣΟΚ ξανά τη θέση που κατείχε κάποτε ως ο βασικός αντίπαλος της ΝΔ, θέση που κατέκτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ για την ένταξη της χώρας στα μνημόνια.
Για να συμβεί αυτό θα πρέπει στις προσεχείς εκλογές να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-άρα να κερδίσει η Νέα δημοκρατία.

Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αρκετά έμπειρος στην πολιτική, παρά το (σχετικά) νεαρό της ηλικίας του, γνωρίζει πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές ή, έστω, είναι κοντά στη Νέα Δημοκρατία, ο στόχος του να ξαναγίνει το κόμμα του ο βασικός πόλος της προοδευτικής παράταξης, παύει να υπάρχει.

Γνωρίζει, δηλαδή, παρά την αβάντα που είχε από το Μαξίμου και τα συστημικά μέσα ενημέρωσης μετά την εκλογή του, το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται όχι απλώς να κερδίσει τη δεύτερη θέση, αλλά ούτε καν να την πλησιάσει στο βαθμό που θα ήθελε.

Ποιος, συνεπώς, μπορεί να είναι πλέον ο πραγματικός στόχος; Να είναι μεγάλη η διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Σε μια τέτοια περίπτωση: Πρώτον, το ΠΑΣΟΚ δεν θα πιεστεί να συμμετάσχει σε κυβέρνηση, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσφύγει ε δεύτερες εκλογές για την αυτοδυναμία. Δεύτερον, το ΠΑΣΟΚ δεν θα πιεστεί σε μεγάλο βαθμό στις δεύτερες εκλογές και, συνεπώς, θα κρατήσει τα ποσοστά του ή δεν θα έχει μεγάλη απόκλιση. Τρίτον, όπως τουλάχιστον ελπίζει η Χαριλάου Τρικούπη, ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι εκείνος που θα πιεστεί στις δεύτερες κάλπες, αλλά και θα αμφισβητηθεί την επόμενη μέρα, γεγονός που θα επιτρέψει στο ΠΑΣΟΚ να διεκδικήσει την πρωτοκαθεδρία του προοδευτικού πόλου.

Έτσι, εξηγείται η στρατηγική του Νίκου Ανδρουλάκη, έστω και αν πρώτη ματιά δημιουργεί πολλές απορίες. Το ερώτημα είναι, όμως, τι θα συμβεί σε περίπτωση που δεν βγει αυτό το σενάριο στη ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη. Η απάντηση είναι πως πειστικό plan b δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή!

Γράφει ο Βασίλης Σκουρής

The post Γιατί ο Ανδρουλάκης έχει πραγματικό στόχο τον …Τσίπρα και όχι τον Μητσοτάκη appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα