Για όλους αναγκαία αλλά σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί η Εθνική Συνεννόηση | Φωτογραφίες από το συνέδριο στα Χανιά

Για όλους αναγκαία, αλλά παράλληλα, πολύ δύσκολη στο να επιτευχθεί η απαραίτητη Εθνική συνεννόηση.

Στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι με θέμα “Εθνική συνεννόηση: παρόν και μέλλον”, με την συμμετοχή ακαδημαϊκών και πολιτικών προσωπικοτήτων διαπιστώθηκε από όλους η ανάγκη σύγκλισης προκειμένου η χώρα να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις των καιρών.

Παρά όμως την σύμφωνη γνώμη

όλων των συμμετεχόντων στο συνέδριο, πως η Εθνική Συνεννόηση αποτελεί μονόδρομο στην σημερινή δύσκολη συγκυρία, εν τούτοις κανείς δεν θεώρησε πως η επίτευξη της θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και αυτονόητη.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, πρώην υπουργός σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Έκανε λόγο χαρακτηριστικά για μια κρίσιμη περίοδο που διανύει η χώρα, όπου θα δοκιμαστούν οι αντοχές όλων και οι διαθέσεις των διαφόρων ελίτ της χώρας για να συμβάλουν στο να αποκτήσει μια ποιότητα ο πολιτικός τους ανταγωνισμός.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως το πρόβλημα για μια Εθνική Συνεννόηση δεν είναι πολιτικό, αλλά βαθιά πολιτισμικό.

Ο λαός μας σημείωσε δεν έχει εκπαιδευτεί σε συνενώσεις για την επίτευξη ενός σκοπού, αλλά έχει εκπαιδευτεί στην διαίρεση και κάτω από ένα βαρύτατο κίνδυνο να ενώνεται και μετά από λίγο να γίνεται χίλια κομμάτια και να ρημάζει τη χώρα.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως η χώρα δεν έχει εκπαιδευτεί σε συνενώσεις γιατί δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί πολιτιστικά, γιατί δεν ολοκληρώθηκε κοινωνικά και δεν ολοκληρώθηκε επίσης θεσμικά.

Χαρακτήρισε την Ελλάδα αποθεσμοποιημένη χώρα και αυτό που χρειάζεται ένα μια πορεία διαφωτισμού και συνειδητοποίησης για το ποια είναι η σημερινή της κατάσταση.

Πρέπει όμως να υπάρξει Εθνική Συνεννόηση σε κάποια μεγάλα ζητήματα, πριν να επέλθει γεγονός ευθύνης και την φτιάξουμε αναγκαστικά, πάνω στα συντρίμμια.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής της ΝΔ κ. Σίμος Κεδίκογλου, τόνισε πως δεν είναι εύκολη η Εθνική Συνεννόηση. Τόνισε πως απαραίτητο όμως για κάτι τέτοιο είναι να υπάρξει συμφωνία σε ένα πλαίσιο που θα καλύπτει τις ανάγκες της Ελλάδας και στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων.

Ανέφερε πάντως πως πρώτα η εκάστοτε κυβέρνηση θα πρέπει να προτείνει την Εθνική Συνεννόηση.

Στην ομιλία της τέλος η κα Μαριέτα Γιαννάκου πρώην υπουργός και Ευρωβουλευτής είπε πως η Εθνική Συνεννόηση είναι ποιο εύκολη υπόθεση απ΄ότι θεωρείται μέχρι στιγμής παρόλα αυτά έκανε λόγο για έλλειψη της απαραίτητης κουλτούρας για κάτι τέτοιο.

Σημείωσε πως έχει σχέση με την πραγματική δημοκρατία και την ύπαρξη θεσμών που θα πρέπει να γίνονται σεβαστοί.

Τόνισε δε με έμφαση πως μεγάλος αριθμός των κοινοβουλευτικών μας εκπροσώπων φιλοδοξεί να συνδέσει το όνομα του με αυτό που λέμε Εθνική Συνεννόηση.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, και συμμετείχαν πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, οικονομολόγοι, διπλωμάτες, άνθρωποι του πολιτισμού και αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης.

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα