Γαλλία: Μεγαλειώδεις διαδηλώσεις τη δέκατη μέρα απεργίας – Πλημμύρισαν τους δρόμους της χώρας ξανά οι πολίτες

Σχεδόν δύο εβδομάδες αφότου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πέρασε την αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων της πλειοψηφίας των πολιτών, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται ξανά στους δρόμους της Γαλλίας την Τρίτη (28/3), πραγματοποιώντας απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις.

Η σημερινή ημέρα δράσης στην οποία καλούν τα συνδικάτα είναι η δέκατη ημέρα εθνικής κινητοποίησης από τότε που

ξέσπασαν διαμαρτυρίες στα μέσα Ιανουαρίου κατά του νόμου, ο οποίος περιλαμβάνει την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη.

The procession on March 28th, 2023 in #Bordeaux.#France #FrenchPROTEST #Manif28Mars #28mars #greve28mars #ReformeDesRetaites #NonALaReformeDesRetraites #JusquauRetrait #CensurePopulaire #BlocageDeLaFrance

Video : @Bleu_Gironde pic.twitter.com/AIzQPRovKW

— CryptoLife (@veng_vita) March 28, 2023

#Montpellier #Manif28Mars #greve28mars #Reformedesretraites #France https://t.co/IURa1NoFDl

— Valyberty (@ScrapValy) March 28, 2023

Les établissements “sensibles” (assimilables au capitale) sont barricadés.#Paris #28mars #manif28mars #greve28mars #grevegenerale #ReformeDesRetraites #Intersyndical pic.twitter.com/dHfayLy3w7

— AnthoZ (@AnthoDepe) March 28, 2023

Συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται σε όλη τα μήκη και πλάτη της χώρας. Απεργιακοί αποκλεισμοί, πικετοφορίες και διαδηλώσεις βρίσκονται και σήμερα σε εξέλιξη, έχοντας διαταράξει τον εφοδιασμό καυσίμων σε περιοχές της Γαλλίας και ορισμένων οδικών αξόνων ή αποθηκών, ενώ παράλληλα αναμένεται να “παραλύσει” και η κυκλοφορία των τρένων, στο δίκτυο RER.

Την ίδια ώρα χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων παρέμεναν στους δρόμους του Παρισιού έπειτα από πάνω από 20 ημέρες απεργίας των υπηρεσιών αποκομιδής και πλέον λειτουργούν ως καύσιμο στις φωτιές που ανάβουν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πάνω από το 15% των πρατηρίων καυσίμων στη Γαλλία αντιμετώπιζαν χθες ελλείψεις σε βενζίνη και ντίζελ, με αυτές να είναι πιο έντονες στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Τα συνδικάτα απηύθυναν έκκληση στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την Τρίτη να «παγώσει» τα σχέδιά του να αυξήσει τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης.

Τα συνδικάτα καλούν σε αναστολή της εφαρμογής του νόμου

Ο Φιλίπ Μαρτινέ, επικεφαλής τη CGT που ιστορικά πρόκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα, δήλωσε ότι τα συνδικάτα θα συνυπογράψουν μία επιστολή προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την οποία θα τον καλούν να αναστείλει την εφαρμογή του νόμου για το συνταξιοδοτικό και εκ παραλλήλου να ορίσει ένα διαμεσολαβητή για την επίλυση του ζητήματος.

Ο πρόεδρος Μακρόν δεν έχει αρνηθεί ως σήμερα την διαβούλευση με τα συνδικάτα, ωστόσο δε φαίνεται πρόθυμος να παγώσει τη διαδικασία εφαρμογής του νέου συνταξιοδοτικού συστήματος.

Εκατομμύρια άνθρωποι διαδηλώνουν, σε μεγάλο βαθμό ειρηνικά, και συμμετέχουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις από τα μέσα Ιανουαρίου για να δείξουν την αντίθεσή τους στα σχέδια του Μακρόν να αναγκάσει τους περισσότερους από αυτούς να εργαστούν δύο επιπλέον χρόνια μέχρι τα 64.

Οι Γάλλοι έχουν κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις τους από τότε που η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τις ειδικές συνταγματικές εξουσίες για να παρακάμψει το κοινοβούλιο για την τελική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για τις συντάξεις πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες.

news247.gr

The post Γαλλία: Μεγαλειώδεις διαδηλώσεις τη δέκατη μέρα απεργίας – Πλημμύρισαν τους δρόμους της χώρας ξανά οι πολίτες appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα