Φονικές χιονοθύελλες σαρώνουν τις ΗΠΑ – «Σπάνε» τα θερμόμετρα με -55 βαθμούς

Οι χιονοθύελλες στις ΗΠΑ προκαλούν προβλήματα σε πτήσεις και ηλεκτροδότηση ενώ υπάρχουν και νεκροί.

Λίγα 24ωρα πριν τα Χριστούγεννα οι ΗΠΑ δέχονται πρωτοφανές σφυροκόπημα από χιονοθύελλες που είχαν σαν αποτέλεσμα έξι άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους από συμβάντα που σχετίζονται με τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ενώ χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα χάος επικρατεί στα

δρομολόγια τρένων και αεροπλάνων σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Χαρακτηριστικό είναι πως το πρωί της Παρασκευής, τοπική ώρα, σχεδόν 240 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν λάβει προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS).

Σε πολλές Πολιτείες οι συνθήκες είναι πολύ επικίνδυνες για τις μετακινήσεις, ωστόσο εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν βγει στους δρόμους ή σπεύδουν στα αεροδρόμια για να ταξιδέψουν ενόψει των εορτών.

Heavy wind and biting cold along the Detroit river in downtown Windsor. #WinterStorm pic.twitter.com/62A6qxKio0

— Dan Janisse (@winstarjanisse) December 23, 2022

«Μένουμε σπίτι» στη Νέα Υόρκη

Στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, στην κομητεία Ίρι, εκδόθηκε απαγόρευση μετακινήσεων. «Μένουμε στο σπίτι (…) Δεν μπορώ να δω τίποτα στην άλλη πλευρά του δρόμου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Τζένιφερ Ορλάντο, από την πόλη Χάμπουργκ, όπου ισχύει η απαγόρευση. Το θερμόμετρο έδειχνε -8 βαθμούς Κελσίου. Η γυναίκα είπε ότι επειδή ένα αυτοκίνητο έπεσε σε μια κολόνα του ηλεκτρικού, κόπηκε το ρεύμα στην περιοχή για περίπου τέσσερις ώρες.

Την Πέμπτη ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε τους Αμερικανούς «να ακούν τις προειδοποιήσεις» σε τοπικό επίπεδο και να τηρούν τις οδηγίες των αρχών, τονίζοντας ότι η θύελλα αυτή είναι «σοβαρή».

#Chicago skyline and lakefront.
The wind and cold is debilitating, feels like -35 to -40 with the chill right here. Be safe and dress in many layers! ⁦@foxweather⁩ #winter #winterstorm #arcticair #foxweather pic.twitter.com/TgWJEcXC5I

— Robert Ray (@RobertRayWx) December 23, 2022

Συνολικά, περίπου 112 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται ότι θα ταξιδέψουν τουλάχιστον 80 χιλιόμετρα από το σπίτι τους μεταξύ της 23ης Δεκεμβρίου και της 2ας Ιανουαρίου, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Αυτοκινητιστών (ΑΑΑ).

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε αρκετές Πολιτείες

Πολλές Πολιτείες έχουν ήδη κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως η Νέα Υόρκη, η Οκλαχόμα, το Κεντάκι, η Τζόρτζια και η Βόρεια Καρολίνα.

Had some car trouble this morning… #Seattle #WinterStorm @KSeattleWeather pic.twitter.com/y5Co3hFvLt

— Ben (@benfreedheim) December 23, 2022

«Ο κόσμος πρέπει να μείνει στο σπίτι του, να μην αποτολμήσει να βγει στους δρόμους» είπε το πρωί στο CNN ο κυβερνήτης του Κεντάκι Άντι Μπέσιρ. «Η οικογένειά σας θέλει να σας δει στο σπίτι τα Χριστούγεννα όμως κυρίως θέλει να σας δει ζωντανούς», πρόσθεσε. Λόγω του χιονιού και των ισχυρών ανέμων «μπορεί πολύ γρήγορα να έχουμε συνθήκες χιονοθύελλας», προειδοποίησε, διαβεβαιώνοντας ότι έχει ήδη κινητοποιηθεί η Εθνοφρουρά για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

#Houston Texas this morning – a fountain encases park benches in THICK ice as the temps drop into the teens.

@PastorJaimeG #WinterStorm #ArcticBlast #TexasFreeze #htx @KHOU pic.twitter.com/q3mplJN2cu

— Pat Cavlin (@pcavlin) December 23, 2022

Ο κυβερνήτης επιβεβαίωσε ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δρόμους του Κεντάκι. Στην Οκλαχόμα, τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στον δρόμο.

Χιόνια από τα σύνορα με τον Καναδά ως τα σύνορα με το Μεξικό

Χιονοπτώσεις αναφέρονται στις βόρειες ΗΠΑ, κυρίως στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών. Οι μετεωρολόγοι όμως λένε ότι το αυτό το καιρικό φαινόμενο εκτείνεται από τα σύνορα με τον Καναδά μέχρι τα σύνορα με το Μεξικό στα νότια και από τα παράλια του Ειρηνικού στα βορειοδυτικά μέχρι τον Ατλαντικό στα ανατολικά.

Το χαμηλό βαρομετρικό προκαλείται από τη σύγκρουση δύο αέριων μαζών: μιας πολύ ψυχρής που προέρχεται από την Αρκτική και μιας τροπικής από τον Κόλπο του Μεξικού. Αυτό που καθιστά έκτακτες τις συνθήκες είναι ότι η ατμοσφαιρική πίεση αυτή τη φορά μειώθηκε πάρα πολύ γρήγορα, μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες.

Στη Νέα Υόρκη το θερμόμετρο έδειχνε περίπου 10°C τον πρωί της Παρασκευής αλλά μέχρι το βράδυ θα πέσει στους -10°C. Στο Σικάγο, η θερμοκρασία κυμαινόταν το πρωί γύρω στους -20°C. Θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν καταγράφονταν επίσης μέχρι τα παράλια του Τέξας.

Ο Καναδάς προετοιμάζεται επίσης για θερμοκρασίες υπερβολικά χαμηλές για την εποχή. Η μετεωρολογική υπηρεσία έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για χιονοθύελλες σε μεγάλο μέρος της χώρας. Στην Αλμπέρτα (δυτικά) και το Σασκάτσουαν (κεντρικός Καναδάς) τα θερμόμετρα έδειχναν -40 και -50 βαθμούς Κελσίου.

Πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες χωρίς ρεύμα

Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι είναι χωρίς ρεύμα σε διάφορες πολιτείες, καθώς μια ισχυρή αρκτική χειμερινή καταιγίδα σαρώνει τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Μεγάλα τμήματα και των δύο χωρών βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού για χειμερινό καιρό που εκτείνεται από ακτή σε ακτή και μέχρι τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Σύμφωνα με το BBC η καταιγίδα έφερε καταστροφικούς ανέμους και θερμοκρασίες παγετού που μπορούν γρήγορα να οδηγήσουν σε κρυοπαγήματα.

Στις ΗΠΑ έχουν αναφερθεί τουλάχιστον έξι θάνατοι που σχετίζονται με την καταιγίδα.

Μεγάλα αεροδρόμια έχουν ακυρώσει χιλιάδες πτήσεις καθώς η καταιγίδα εντείνεται.

Από το πρωί της Παρασκευής, περισσότεροι από 1.450.000 άνθρωποι από το Τέξας έως το Μέιν δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν ζημιές σε γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Διακοπές ρεύματος αναφέρθηκαν επίσης στον Καναδά, επηρεάζοντας 317.900 άτομα στις επαρχίες του Κεμπέκ και του Οντάριο.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ ανέφερε ότι πάνω από 200 εκατομμύρια άνθρωποι – ή περίπου το 60% του πληθυσμού των ΗΠΑ – βρίσκονται υπό κάποια μορφή συμβουλής για χειμερινό καιρό.

Μεγάλο μέρος του Καναδά, από τη Βρετανική Κολομβία έως το Νιουφάουντλαντ, βρίσκεται επίσης υπό προειδοποίηση για ακραίο ψύχος. Αρκετές σχολικές επιτροπές στο Οντάριο, συμπεριλαμβανομένου του Τορόντο, έχουν ακυρώσει τα μαθήματα.
Τα πιο παγωμένα Χριστούγεννα εδώ και δεκαετίες
Αυτή η καταιγίδα πρόκειται να φέρει τα πιο παγωμένα Χριστούγεννα των τελευταίων δεκαετιών, λένε οι μετεωρολόγοι, επηρεάζοντας ακόμη και την ηλιόλουστη πολιτεία της Φλόριντα.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) δήλωσε ότι είναι πιθανές θερμοκρασίες -50F (-45C) και ακόμη και -70F (-56C). Προειδοποίησαν ότι ακόμη και σε μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές, όπως η πόλη Des Moines της Αϊόβα, τα κρυοπαγήματα θα είναι μεγάλος κίνδυνος.

Στις ΗΠΑ, η κακοκαιρία έχει συνδεθεί με αρκετούς θανάτους. Τρία θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα αναφέρθηκαν στην πολιτεία του Κάνσας λόγω των κακών συνθηκών στους δρόμους.

Τουλάχιστον άλλοι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Κεντάκι, δήλωσε την Παρασκευή ο κυβερνήτης Άντι Μπέσιρ – δύο σκοτώθηκαν σε τροχαία ατυχήματα και ένας άστεγος πέθανε. Στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας, ένας άνδρας που θεωρήθηκε άστεγος πέθανε αφού βρέθηκε έξω στο τσουχτερό κρύο.

Πηγή:ieidiseis.gr

The post Φονικές χιονοθύελλες σαρώνουν τις ΗΠΑ – «Σπάνε» τα θερμόμετρα με -55 βαθμούς appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα