Φινλανδία: Υψώνει φράχτη 200 χλμ στα σύνορα με τη Ρωσία – Φόβοι για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού

Την κατασκευή ενός φράχτη μήκους 200 χιλιομέτρων στα ρωσικά σύνορα ξεκίνησε η Φινλανδία, δήλωσε ο συνοριοφύλακας της χώρας την Τρίτη (28/2), καθώς το Ελσίνκι φοβάται ότι η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις μεταναστευτικές ροές στα σύνορα για πολιτικούς σκοπούς.

Οι εργασίες «θα ξεκινήσουν με την εκκαθάριση των δασών και θα προχωρήσουν με τέτοιο τρόπο ώστε η κατασκευή δρόμων και η εγκατάσταση φράχτη να μπορούν να ξεκινήσουν τον Μάρτιο», ανέφερε σε δήλωσή της η Φινλανδική Συνοριακή Φρουρά.

Το πιλοτικό έργο των τριών χιλιομέτρων στο νοτιοανατολικό συνοριακό

πέρασμα στην Ιμάτρα αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουνίου, πρόσθεσε. Επίσης, η κατασκευή επιπλέον 70 χιλιομέτρων (43 μίλια), κυρίως στη νοτιοανατολική Φινλανδία, θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 2023 και 2025.

Συνολικά, η Φινλανδία σχεδιάζει να περιφράξει 200 ​​χιλιόμετρα των 1.300 χιλιομέτρων των συνόρων της με τη Ρωσία με κόστος περίπου 380 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια).

Ο φράκτης θα έχει ύψος πάνω από τρία μέτρα με συρματοπλέγματα στην κορυφή, κάμερες νυχτερινής όρασης, φώτα και μεγάφωνα.



Επί του παρόντος, τα σύνορα της Φινλανδίας ασφαλίζονται κυρίως από ελαφρούς ξύλινους φράχτες, κυρίως σχεδιασμένους για να εμποδίζουν τα ζώα να περιπλανώνται στη λάθος πλευρά.

Υπενθυμίζετα, ότι φοβούμενη ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους μετανάστες για να ασκήσει πολιτική πίεση στο Ελσίνκι, η υποψήφια για το ΝΑΤΟ Φινλανδία ψήφισε τον Ιούλιο νέες τροποποιήσεις στον Νόμο περί Συνοριοφυλακής της για να διευκολύνει την ανέγερση πιο ανθεκτικών φράχτων.

Αν και τα σύνορα Φινλανδίας – Ρωσίας «δούλεψαν καλά» στο παρελθόν, ο ταξίαρχος Γιάρι Τολπανέν είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο τον περασμένο Νοέμβριο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε «θεμελιωδώς» την κατάσταση ασφαλείας.

Finland started to build a fence on the border with Russia

According to Yle, a three-kilometer section of Russian-Finnish border near Imatra border crossing, a fence three meters high will be built. Barbed wire will be put on top of it.https://t.co/eEnH6GbUYm

— NEXTA (@nexta_tv) February 28, 2023

Όπως σημείωσε, ο φράχτης των συνόρων είναι «απαραίτητος» για να σταματήσει μεγάλης κλίμακας παράνομες εισόδους από το ρωσικό έδαφος.

Σημειώνεται πως η Φινλανδία είδε μια εισροή Ρώσων τον Σεπτέμβριο, αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την κινητοποίηση εφέδρων για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

ieidiseis.gr

The post Φινλανδία: Υψώνει φράχτη 200 χλμ στα σύνορα με τη Ρωσία – Φόβοι για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα