Φινάλε για το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Ποιοι κέρδισαν τα βραβεία

Μια ταινία από την Σουηδία κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος – Θόδωρος Αγγελόπουλος. Πρόκειται για την ταινία Κοράκια του Γιένς Ασούρ. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ.

Ο Αργυρός Αλέξανδρος πήγε σε μια ταινία από το Ιράν, τη ταινία Χωρίς Ονομα, χωρίς υπογραφή του Βαΐντ Τζαλιλβάντ (που πήρε και το βραβείο FIPRESCI), μια ταινία από το Ιράν, ενώ

ο Χάλκινος Αλέξανδρος απονέμεται στον Χλίνουρ Πάλμασον για την ταινία Winters Brothers που έρχεται από την Δανία και την Ισλανδία.

Το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας δόθηκε στον Ρέινε Μπρίνολφσον για την ερμηνεία του στην ταινία Κοράκια, ενώ το αντίστοιχο γυναικείο πήγε στη Ντάρια Ζόβνερ για την ερμηνεία της στη ταινία της Για την οικογένεια του Κάντεμιρ Μπαλάγκοφ από τη Ρωσία.

Το Βραβείο Σεναρίου απονέμεται στους Ζυλ Κουλίερ και Τομ Ντιπόν για την ταινία Φορτίο του Ζυλ Κουλίερ.

Από τις ελληνικές ταινίες ξεχώρισαν η ταινία Too Much Info Clouding Over My Head του Βασίλη Χριστοφιλάκη ( Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου –FIPRESCI, το βραβείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου αλλά και το δεύτερο βραβείο «Νέος Κινηματογράφος» της ΕΡΤ), ενώ η ταινία Ρόζμαρι του Αδωνι Φλωρίδη από την Κύπρο πήρε το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.

Το πρώτο βραβείο «Νέος Κινηματογράφος» της ΕΡΤ πήγε στη ταινία Αγκάθι του Γαβριήλ Τζάφκα ( μια συμπαραγωγή Δανίας και Ελλάδας). Επιπλέον, τα Βραβεία Νεότητας ( από επιτροπή φοιτητών Πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης) δόθηκαν στη ταινία Πολυξένη της Δώρας Μασκλαβάνου (Καλύτερη Ταινία) και τη ταινία Do It Yourself του Δημήτρη Τσιλιφώνη (Ειδικό Βραβείο Επιτροπής). Τέλος, το βραβείο Κοινού FISCHER Ελληνικής Ταινίας – Μιχάλης Κακογιάννης δόθηκε στη ταινία Ιστορίες Χωρίς Χρόνο του Βασίλη Ραϊση.

Πρωτο Θεμα

Keywords
Τυχαία Θέματα