Εξωπραγματικές καταστάσεις: Χωρίς χιόνι οι Άλπεις – Πάνω από το μηδέν η θερμοκρασία ακόμη και στα 2000μ

Κι όμως, η έλλειψη χιονιού στις Άλπεις απειλεί την χειμερινή σεζόν και τα θέρετρα προσεύχονται… να δουν άσπρη μέρα.

Στο ελβετικό θέρετρο Adelboden κρατούν την αναπνοή τους, καθώς οι θερμοκρασίες της Πρωτοχρονιάς στην Ελβετία έφτασαν το ρεκόρ των 20C, μια από τις υψηλότερες που έχουν σημειωθεί ποτέ τον Ιανουάριο.

Μάλιστα, το Παγκόσμιο Κύπελλο σκι του επόμενου Σαββατοκύριακου είναι άγνωστο αν θα συνεχιστεί, καθώς οι συνήθως χιονισμένες πίστες ήταν μόνο λάσπη και γρασίδι.

Ακόμη και στα

2.000 μέτρα, η θερμοκρασία ήταν πάνω από το μηδέν, όπως αναφέρει το BBC. Σε όλες τις Άλπεις, ο ασυνήθιστα ζεστός βροχερός καιρός έχει επηρεάσει την έναρξη της σεζόν του σκι.

Τελικά, η διάσημη πίστα Chuenisbärgli εγκρίθηκε για χρήση στα μεγάλα αγωνίσματα σλάλομ.

Χρειάστηκε η βοήθεια ενός στρατού από κανόνια χιονιού και μια μικρή πτώση της θερμοκρασίας στην κορυφή της διαδρομής. Αλλά όταν οι κορυφαίοι σκιέρ του κόσμου περάσουν από τη γραμμή του τερματισμού, θα βρεθούν σε τεχνητό χιόνι.

Η λέξη για αυτό που συμβαίνει φέτος είναι «Schneemangel», δηλαδή έλλειψη χιονιού. Είναι μια αντανάκλαση του πόσο οι αλπικές κοινότητες εξαρτώνται από τα χειμερινά σπορ για να βγάλουν τη σεζόν.

Στην Αυστρία, τα θέρετρα γύρω από το Σάλτσμπουργκ είχαν χιόνι για τελευταία φορά πριν από έναν μήνα. Στο Chamonix της Γαλλίας, τα κανόνια χιονιού είναι σε αδράνεια επειδή το νερό για να τα τροφοδοτήσει είναι σε έλλειψη.

Στην Ελβετία, ορισμένα θέρετρα έχουν ανοίξει ακόμη και τις καλοκαιρινές τους διαδρομές ποδηλασίας αντί να προσπαθούν να προσφέρουν χειμερινά σπορ. Άλλοι απλώς έκλεισαν επ’ αόριστον τα λιφτ του σκι.

Αιτία η κλιματική αλλαγή

Οι ειδικοί για το κλίμα προτείνουν ότι δεν πρέπει να εκπλαγούμε από τον καιρό του Ιανουαρίου. Η υπερθέρμανση του πλανήτη, έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό, θα προκαλέσει θερμότερους, υγρότερους χειμώνες. Αλλά όπως και με τη συρρίκνωση των αλπικών παγετώνων, ο ρυθμός με τον οποίο τα χιονοδρομικά κέντρα γίνονται μη βιώσιμα φαίνεται να επιταχύνεται.

Μόλις πριν από λίγα χρόνια, τα ελβετικά θέρετρα προειδοποιήθηκαν ότι το σκι κάτω από τα 1.000 μέτρα ήταν, με την πάροδο του χρόνου, πιθανό να καταστεί αδύνατο καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονταν. Όμως αυτή την εβδομάδα, το θέρετρο Splügen, στα 1.500 μέτρα που θεωρείται «ασφαλές για το χιόνι», έκλεισε μέχρι νεωτέρας.

Ο Hacher Bernet, ο διευθυντής των λιφτ του σκι του Splügen, μάζεψε ένα κομμάτι χιόνι από την πλαγιά, που δεν πρόκειται για μια αφράτη λευκή σκόνη, αλλά για ένα κομμάτι λάσπης.



«Είναι πραγματικά πολύ υγρό, όπως την άνοιξη. Για σκι, το χιόνι πρέπει να συγκρατείται – απλώς έχει πάρα πολύ νερό σε αυτό, είναι αδύνατο», δήλωσε. Τα υψηλότερα θέρετρα παραμένουν ανοιχτά προς το παρόν, αλλά με τη βοήθεια ολοένα και περισσότερων κανονιών χιονιού που παράγουν τεχνητό χιόνι.

Αυτό καταναλώνει τεράστιες ποσότητες νερού, κάτι που δεν είναι ιδανικό όταν η Ελβετία διατηρούσε το νερό αυτόν τον χειμώνα, προκειμένου να μπορέσει να παράγει αρκετή υδροηλεκτρική ενέργεια για να αντικαταστήσει τις ελλείψεις φυσικού αερίου που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τεχνητό χιόνι και κανόνια χιονιού

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας προειδοποιεί ότι τα υψηλότερα θέρετρα θα πρέπει να βασίζονται όλο και περισσότερο στο τεχνητό χιόνι για να επιβιώσουν, αυξάνοντας την κατανάλωση νερού έως και 80%. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σύγκρουση μεταξύ της βιομηχανίας χειμερινών σπορ και των τοπικών κοινοτήτων, η ενέργεια των οποίων προέρχεται από την υδροηλεκτρική ενέργεια.

Η μελέτη προβλέπει ακόμη τεράστια αύξηση στο κόστος του σκι, καθώς τα θέρετρα στρέφονται σε όλο και πιο ακριβούς και τεχνητούς τρόπους για να διατηρήσουν τις πίστες τους. Μέχρι το τέλος του αιώνα, υπάρχει φόβος ότι το σκι, αν εξακολουθεί να είναι άθλημα, θα περιοριστεί στους πολύ πλούσιους.

Ως εκ τούτου, το άγχος αυξάνεται στις Άλπεις. Μετά από δύο χρόνια μειωμένου εισοδήματος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, τα χειμερινά θέρετρα επιστρέφουν στην κανονικότητα.

Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, τα σχολεία στην Ευρώπη κλείνουν για τη χειμερινή «εβδομάδα του σκι». Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες θα κατευθυνθούν στα βουνά περιμένοντας να κάνουν σκι.

Προς το παρόν όμως, ο καιρός προβλέπεται ζεστός και υγρός.

Σάκης Αρναούτογλου: Aπελπιστική η κατάσταση για τα περισσότερα χιονοδρομικά της Ευρώπης

Με μια ανάρτησή του, ο Σάκης Αρναούτογλου επιβεβαιώνει την κατάσταση που επικρατεί στα χιονοδρομικά κέντρα της Ευρώπης. Μάλιστα, μοιράστηκε την ανάρτηση του Reto Knutti, ενός Ελβετού κλιματολόγου και καθηγητή κλιματικής φυσικής, ο οποίος αναφέρει:

«Μεγάλωσα εδώ στο Gstaad (Ελβετία) και έμαθα σκι σε αυτή την πίστα τη δεκαετία του ’70. Τότε οι επιστήμονες είχαν αποδείξεις ότι τα ορυκτά καύσιμα προκαλούν αύξηση της θερμοκρασίας. Αυτή είναι η 1η Ιανουαρίου του 2023. Η επιστήμη του κλίματος είναι το επάγγελμά μου, αλλά εδώ είναι που γίνεται προσωπικό. Πότε θα καταλάβουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε;”»

ieidiseis.gr

The post Εξωπραγματικές καταστάσεις: Χωρίς χιόνι οι Άλπεις – Πάνω από το μηδέν η θερμοκρασία ακόμη και στα 2000μ appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα