Έρχεται κι άλλη άνοδος τιμών στη βενζίνη την επόμενη εβδομάδα – Πόσο θα πωλείται στα Χανιά

Ξανά την ανηφόρα θα τραβήξουν οι τιμές των καυσίμων την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε το πρωί της Μ. Τρίτης στο Zarpa Radio 89,6 και τον Λεωνίδα Φιλικόζη, ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Χανίων, Γιάννης Δρακακάκης. Σύμφωνα με τα όσα είπε, οι τιμές στον νομό Χανίων αναμένεται να φτάσουν ως και τα 2,15 ευρώ το λίτρο στην αμόλυβδη βενζίνη:

“Πριν μια εβδομάδα περίπου το Brent ήταν στα 98 δολάρια, σήμερα είναι στα 113 την ώρα που μιλάμε, είναι ανοδική η πορεία. Οι τιμές θα ανεβούν το επόμενο διάστημα. Περιμένουμε μια αύξηση 40 ευρώ ανά τόνο

που σημαίνει ότι η αμόλυβδη θα φτάσει την επόμενη εβδομάδα στα 2,12 με 2,15 ευρώ κατά μέσο όρο“.

Όσο για τις τιμές στα πρατήρια σήμερα, ο πρόεδρος των βενζινοπωλών ανέφερε τα εξής:

“Η μέση τιμή στην αμόλυβδη βενζίνη για τον νομό Χανίων σήμερα είναι 2,08 ευρώ το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης 1,80 ευρώ το λίτρο. Οι τιμές εντός πόλεως είναι χαμηλότερες, στα χωριά έξω πιο ακριβές, καθώς εκεί επηρεάζονται από τα μεταφορικά, αλλά και τη μειωμένη κατανάλωση”.Ο κ. Δρακακάκης ρωτήθηκε επίσης, γιατί όταν οι τιμές ανεβαίνουν στα χρηματιστήρια, άμεσα ανεβαίνουν και στην αντλία, ενώ όταν κατεβαίνουν υπάρχει καθυστέρηση στην αποκλιμάκωσή τους και απάντησε ότι η πηγή είναι τα διυλιστήρια:

“Οι σημερινές τιμές κλεισίματος αφορούν πράγματι αγορές που θα γίνουν μεσοπρόθεσμα, όμως με την τάση που έχουν, τα διυλιστήρια ανεβάζουν καθημερινά τις δικές τους τιμές και αυτό μεταφέρεται σε μας. Η πηγή είναι το διυλιστήριο. Όντως όταν ανεβαίνουν οι τιμές, η τιμολόγηση αλλάζει κατευθείαν, ενώ στη μείωση δεν συμβαίνει αυτό”.

Ο Χανιώτης πρατηριούχος μίλησε ακόμα για σημαντικό περιορισμό της κατανάλωσης, ενώ χαρακτήρισε την επιδότηση των 17 ευρώ ανά μήνα που προωθεί η κυβέρνηση, ως ελάχιστα σημαντική:

“Η μείωση της κατανάλωσης είναι περίπου 20-30%, διότι οι καταναλωτές έχουν περιορίσει τις μετακινήσεις. Βάζουν λιγότερα καύσιμα. Την Πέμπτη ανοίγει η επιδότηση για τα καύσιμα, είναι 17 ευρώ τον μήνα και συνολικά περίπου 50 για τα αυτοκίνητα. Δεν είναι ποσό που μπορεί να χαρακτηριστεί σημαντικό, απλά μια φορά θα γεμίσει κανείς με έξοδα του κράτους. Εμείς ζητάμε να μειωθεί ο ΕΦΚ ή έστω ο ΦΠΑ. Ο ΦΠΑ ειδικά επιβάλλεται πάνω στον ΕΦΚ, είναι φόρος πάνω στον φόρο. Έχουμε κάνει αιτήματα, αλλά δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω”.

Τέλος, ο πρόεδρος των βενζινοπωλών προέβλεψε ότι οι τιμές των καυσίμων θα μείνουν γύρω από τα σημερινά επίπεδα για καιρό ακόμα:

“Από τη στιγμή που έχει ξεπεράσει η τιμή τα 2 ευρώ, δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναδούμε  τις παλιές τιμές, να ξαναγυρίσουμε στις καταστάσεις προ πολέμου και κορονοϊού. Θα ζούμε με την τιμή της αμόλυβδης και δυστυχώς η τιμή της αμόλυβδης συμπαρασύρει όλα τα προϊόντα. Αγωνιούμε κι εμείς, δεν μας αρέσει αυτή η εικόνα και είναι πρόβλημα και για μας, γιατί ο καταναλωτής περιορίζει τις αγορές και ο κλάδος μας έτσι έχει μείωση. Δεν θα κλείσουν βενζινάδικα, αλλά υπάρχει οικονομική δυσχέρεια για τα πρατήρια”.

zarpanews.gr

The post Έρχεται κι άλλη άνοδος τιμών στη βενζίνη την επόμενη εβδομάδα – Πόσο θα πωλείται στα Χανιά appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έρχεται, – Πόσο, Χανιά,erchetai, – poso, chania