Επιστήμονες έδωσαν σε νέο δέντρο το όνομα του Λεονάρντο Ντι Κάπριο

Οι επιστήμονες των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων στο Kew του Λονδίνου, ανέφεραν ότι ήθελαν να τιμήσουν τον σταρ του κινηματογράφου Λεονάρντο Ντι Κάπριο για τη βοήθειά του στη διάσωση ενός τροπικού δάσους από την υλοτομία. Το δέντρο, στο οποίο δόθηκε το επίσημο όνομα Uvariopsis dicaprio, αναπτύσσεται μόνο στο δάσος του Καμερούν, γνωστό για την απίστευτη βιοποικιλότητα του.

«Πιστεύουμε ότι ήταν καθοριστικής σημασίας για να βοηθήσει να σταματήσει η υλοτομία του δάσους Ebo», δήλωσε ο Δρ Martin

Cheek. Οι επιστήμονες και οι οικολόγοι τρομοκρατήθηκαν όταν άκουσαν οτι υπήρχαν σχέδια να επιτραπεί η διάνοιξη τεράστιων εκτάσεων στο δάσος Ebo για υλοτομία.

Ένα από τα μεγαλύτερα σχετικά ανέγγιχτα τροπικά δάση στην Κεντρική Αφρική, φιλοξενεί τον λαό Banen και μια σειρά από μοναδικά είδη χλωρίδας και πανίδας, συμπεριλαμβανομένων των απειλούμενων γοριλών, των χιμπατζήδων και των ελεφάντων.

Διεθνείς εμπειρογνώμονες έγραψαν μια επιστολή στην κυβέρνηση καταγράφοντας τα πολύτιμα είδη ζώων και φυτών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Το θέμα ανέλαβε ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, του οποίου οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα εκατομμύρια των οπαδών του έδωσαν ώθηση στην εκστρατεία.

Η κυβέρνηση ανακάλεσε αργότερα τα σχέδια να επιτρέψει την υλοτομία, αν και το δάσος δεν έχει ακόμη χαρακτηριστεί επίσημα ως εθνικό πάρκο. «Αυτό θα μπορούσε να είναι απλώς μια αναστολή της εκτέλεσης», πρόσθεσε ο Δρ Τσικ. Το δέντρο «dicaprio» είναι το πρώτο νέο φυτό για την επιστήμη που θα ονομαστεί επίσημα από τους επιστήμονες του Kew το 2022, μέσω δημοσίευσης στο επιστημονικό περιοδικό PeerJ.

«Πιστεύουμε ότι ήταν ζωτικής σημασίας για να βοηθήσει να σταματήσει η υλοτόμηση του δάσους Έμπο», δήλωσε στο BBC ο επιστήμονας του Κιου δρ Μάρτιν Τσικ.

Επίσημα ονομάζεται Uvariopsis dicaprio, το δέντρο που απειλείται με εξαφάνιση έχει γυαλιστερά, κιτρινοπράσινα άνθη και θεωρείται μέλος της οικογένειας ylang ylang, λένε οι επιστήμονες.

Το τροπικό δέντρο σηματοδοτεί επίσης το πρώτο νέο φυτό που ονομάστηκε από τους επιστήμονες του Κιου φέτος.

Πέρυσι, οι επιστήμονες του Κιου ονόμασαν επίσημα περισσότερα από 200 φυτά και μύκητες, αν και ορισμένα από αυτά τα είδη έχουν ήδη εξαφανιστεί ή απειλούνται με εξαφάνιση λόγω της αποψίλωσης των δασών ή των καιρικών συνθηκών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με το BBC.

«Υπάρχουν ακόμα χιλιάδες είδη φυτών και ίσως εκατομμύρια είδη μυκήτων εκεί έξω, τα οποία δεν γνωρίζουμε», είπε ο Τσικ στο δίκτυο, πριν τονίσει τη σημασία της διασφάλισης της προστασίας αυτών των ειδών.

The post Επιστήμονες έδωσαν σε νέο δέντρο το όνομα του Λεονάρντο Ντι Κάπριο appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα