Περιζήτητοι οι επιπλοξυλουργοί στα Χανιά – Προβληματισμός για το ενεργειακό κόστος και την έλλειψη προσωπικού – Οι προοπτικές του επαγγέλματος

Ένα επάγγελμα με δυνατότητες εξέλιξης

Η σοβαρή έλλειψη προσωπικού, το δυσβάσταχτο κόστος της ενέργειας και η αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών προβληματίζει τους επιπλοξυλουργούς και στα Χανιά. Την ίδια ώρα, το επάγγελμα έχει προοπτικές στον τόπο για όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν, αφού πλέον οι ξυλουργοί είναι περιζήτητοι και οι ανάγκες αυξημένες. Για τα προβλήματα αλλά και τις δυνατότητες εξέλιξης που έχει ο κλάδος, μίλησε στο Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου

ο πρόεδρος του Σωματείου Επιπλοξυλουργών Χανίων, Γιώργος Αλιφιεράκης.

Όπως δήλωσε ο κ. Αλιφιεράκης, οι εγγεγραμμένοι επιπλοξυλουργοί σήμερα στο σωματείο  είναι περίπου 300.

«Το μεγάλο πρόβλημα σε εμάς είναι το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Πριν κάποιο διάστημα είχαμε κάποιες εκπτώσεις στο ρεύμα, τώρα και αυτές από σιγά σιγά αρχίζουν να μειώνονται. Ο κλάδος το τελευταίο διάστημα δείχνει προοπτικές ανάπτυξης, αλλά δυστυχώς αρχίζουμε να περιοριζόμαστε καθώς υπάρχει έλλειψη προσωπικού που αποτελεί μεγάλο πρόβλημα αυτό.  Όσο η εκάστοτε κυβέρνηση και η επιδοματική πολιτική δεν δίνει κίνητρα στους νέους να ασχοληθούν με το κομμάτι αυτό, όχι μόνο των ξυλουργών αλλά και γενικότερα με τα χειρονακτικά επαγγέλματα, δεν βλέπω να αλλάζει αυτό».

Σχετικά με τα προσόντα που πρέπει να έχει κάποιος για να ασχοληθεί με το επάγγελμα, ο κ. Αλιφιεράκης, είπε πως είναι μια δουλειά που μαθαίνεται ενώ έκανε λόγο για ανάγκη ύπαρξης επιστημονικού προσωπικού – σχεδιαστών:

«Δεν χρειάζεται κάποιο ιδιαίτερο προσόν σε πρώτη φάση. Μπορεί να μάθει κανείς τη δουλειά αρκεί να έχει θέληση να δουλέψει! Αλλά όταν βλέπουμε ότι κάποια επιδόματα που παίρνουν οι νέοι των 300 και 400 ευρώ τον μήνα και με οικονομική βοήθεια από τον παππού και την γιαγιά, ε δεν υπάρχει λόγος να βγει να δουλέψει. Για να πάρει πόσα; Θα του φαίνονται λίγα τα χρήματα αυτά. Αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσει κάποιος, όπως όλοι μας. Υπάρχει μάλιστα και μία αξιόλογη σχολή στην Καρδίτσα. Έχουν τροποποιηθεί τα πράγματα και δεν θέλουμε εργάτες για χρήση μηχανημάτων. Οι περισσότεροι επαγγελματίες έχουν βάλει μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας που δεν χρειάζονται μηχανοξυλουργοί. Η τεχνολογία έχει μπει δυναμικά στο ξύλο και προχωρά με ραγδαίους ρυθμούς και πλέον ζητάμε επιστημονικό, καταρτισμένο προσωπικό. “Κομπιουτεράκηδες” να το πούμε πιο λαϊκά που να ξέρουν να λειτουργούν τις μηχανές. Έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα και θα αλλάξουν κι άλλο».

Δεν μπορούν όλοι στην Κρήτη να γίνουν γκαρσόνια και σερβιτόροι, από ένα σημείο και μετά πρέπει να ασχοληθούμε με κάποια πράγματα που έχουν μέλλον.  Ένας νέος μπορεί να μάθει, αλλά δεν σημαίνει το ότι με το που μπει στο εργοστάσιο, ανειδίκευτος να ζητά 1.500 ευρώ τον μήνα. Πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία».

Αναφερόμενος στην ακρίβεια και στην αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, επισήμανε:

«Σε ότι αφορά τις πρώτες ύλες,  φυσικά έχει αυξηθεί αρκετά η τιμή. Βέβαια υπάρχει επάρκεια υλικών. Σιγά σιγά εξομαλύνεται η κατάσταση, ειδικά από τρίτες χώρες υπάρχουν υλικά που έχουν λίγο μειωθεί οι τιμές τους ενώ και τα εισαγόμενα έπιπλα έχουν μπει πολύ δυναμικά στον χώρο. Πέρα από αυτό στην τοπική κοινωνία εξειδικευόμαστε πιο πολύ στις ειδικές κατασκευές. Αυτές χρειάζονται και τεχνικά χέρια που τείνουν να εξαφανιστούν τα επόμενα χρόνια».

Ερωτηθείς για το τι προτιμούν να οι Χανιώτες, ο κ. Αλιφιεράκης απάντησε πως οι περισσότεροι προτιμούν καλής ποιότητας ξύλα ενώ ταυτόχρονα και ο ξυλουργός δίνει λύσεις για όλα τα γούστα και τα πορτοφόλια:

«Κάποιος που θέλει κάποιο ιδιαίτερο κομμάτι μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε μελαμίνες, κόντρα πλακέ θαλάσσης που πλέον έχουν την τιμητική τους και μετά πάμε στο μασίφ που κερδίζει πολύ έδαφος…

Οι Χανιώτες ζητούν την ανακαίνιση, είτε κουζίνα, είτε ντουλάπα αλλά ακόμα και σε έπιπλα. Θέλει το καλό. Ο Χανιώτης είναι ποιοτικός, αναζητά την καλή δουλειά και το καλό αποτέλεσμα. Δεν σας κρύβω πως το τελευταίο διάστημα φτάσαμε να ντρεπόμαστε να λέμε τιμή στον πελάτη. Έτσι όπως έχει αυξηθεί το κόστος ενέργειας φτάνουμε σε ένα σημείο και λέμε “πως μπορούμε να ανταγωνιστούμε ένα εργοστάσιο από την Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία σε κάποια προϊόντα”. Τώρα πλέον με το internet ο πελάτης μπορεί και έχει εικόνα των πραγμάτων για το που κυμαίνονται όλα αυτά».

Στο μεταξύ, ο κ. Αλιφιεράκης υποστήριξε πως η καλή πορεία του τουρισμού βοήθησε σημαντικά και στην ανάκαμψη του επαγγέλματος των επιπλοξυλουργών:

«Τα τελευταία χρόνια και επειδή κατά κύριο λόγο με τον τουρισμό δουλεύουμε, κακά τα ψέματα πήγε καλά η σεζόν».

Σχετικά με μεγάλες εταιρείες επίπλων του εξωτερικού που έχουν υποκαταστήματα στην Ελλάδα, ο κ. Αλιφιεράκης δήλωσε πως «Τα εισαγόμενα δεν έχουν κάνει ζημιά. Ο καθένας έχει το πελατολόγιο του. Πλέον τα ξυλουργεία δίνουν λύσεις με ποιοτικές κατασκευές και με όμορφες δουλειές. Δίνουν λύσεις γιατί, το να θέλει κάποιος να  φέρει εισαγόμενο προϊόν, να το φέρει στην Ελλάδα, χρειάζεται και ένα κέρδος.. Είδαμε τα κινέζικα, είδαμε τα τουρκικά να μπαίνουν στην αγορά και να βλέπουμε ένα ψεύτικο  προϊόν σε αντίθεση με αυτό που θα κατασκευάσει ένας επαγγελματίας στον χώρο του. Βέβαια τα κοστολόγια διαφέρουν».

zarpanews.gr

The post Περιζήτητοι οι επιπλοξυλουργοί στα ΧανιάΠροβληματισμός για το ενεργειακό κόστος και την έλλειψη προσωπικού – Οι προοπτικές του επαγγέλματος appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα