«Επί ποδός πολέμου» η Εκκλησία | Έτοιμοι για «μετωπική» για την ταυτότητα φύλου

Το… µέλλον στις σχέσεις Εκκλησίας και κυβέρνησης κρίνεται σήµερα εν όψει και της ψηφοφορίας στην Ολοµέλεια της Βουλής για το επίµαχο νοµοσχέδιο που αφορά στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Οι ιεράρχες δεν το κρύβουν, µιλούν ανοιχτά για «µετωπική» σύγκρουση, αρνούµενοι να το δεχτούν ως νόµο του κράτους, µε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυµο να διαµηνύει πως «κάθε άνθρωπος αναλαµβάνει τις ευθύνες του για τις επιλογές του». Το «εκρηκτικό», όµως, κλίµα που επικρατεί στην Εκκλησία πυροδοτούν και οι δηµόσιες παρεµβάσεις στελεχών του

ΣΥΡΙΖΑ, όπως του ευρωβουλευτή ∆ηµήτρη Παπαδηµούλη, ο οποίος στη… γραµµή Ραγκούση σχολίασε ότι «υπάρχουν οµοφυλόφιλοι κληρικοί».

O Iερώνυµος Ο Αρχιεπίσκοπος σε δηλώσεις του χθες µετά τη συνεδρίαση της ∆ιαρκούς Ιεράς Συνόδου (∆ΙΣ) έδωσε εκ νέου το στίγµα της Εκκλησίας λέγοντας ότι «έχει σταθερή θέση σε αυτά τα θέµατα». Μάλιστα εξέφρασε τη λύπη του διότι, όπως είπε, «είναι τόσα τα προβλήµατα, της πείνας και της δυστυχίας, και εµείς ασχολούµαστε µε τέτοια πράγµατα. ∆εν θέλουµε τα παιδιά µας να υποστούν αυτό το µαρτύριο. Και αυτά έχουν δικαιώµατα στη ζωή. Ποιος ξέρει τι θα µας πουν όταν θα µεγαλώσουν».

Ιεράρχες από την πλευρά τους χαρακτηρίζουν το νοµοσχέδιο «αιτία πολέµου» και διαµηνύουν ότι όσοι πολιτικοί το ψηφίσουν είναι ανεπιθύµητοι στους ναούς. Ο µητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείµ εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης, τονίζοντας µε νόηµα ότι «δεν θα πρέπει να ξαναέρθουν στο ναό διότι θα εµφανιστούν ως δίψυχοι». Ο ιεράρχης άφησε (µιλώντας στον ΑΝΤ1) να εννοηθεί ότι πίσω από το νοµοσχέδιο βλέπει αλλαγή της πολιτικής ατζέντας και χαρακτήρισε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης «πυροτέχνηµα» για να «χαϊδέψει τα αφτιά του αριστερού κόσµου».

Μητροπολίτες χαρακτηρίζουν το νοµοσχέδιο «αιτία πολέµου» και διαµηνύουν ότι όσοι πολιτικοί το ψηφίσουν είναι ανεπιθύµητοι στους ναούς

Από την πλευρά του ο µητροπολίτης Αιτωλίας Κοσµάς έκανε λόγο για «δαιµονική έµπνευση», χαρακτηρίζοντας το νοµοσχέδιο «αντιχριστιανικό και ανθελληνικό» και την οµοφυλοφιλία «αµάρτηµα». Αίσθηση προκάλεσε και η ανάρτηση στο twitter του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κυρίτση. Οπως έγραψε: «Το επιχείρηµα “Αδάµ κι Εύα” και όχι “Αδάµ και Μήτσος” ας µην το επικαλείται η Εκκλησία, διότι, πρώτον, είναι άσχετο µε το θέµα, δεύτερον, διότι οδηγεί στο ερώτηµα µε ποιους τεκνοποίησαν τα παιδιά του Αδάµ και της Εύας, µεταξύ τους ή µε τους γονείς τους;».

Eντονα ενοχληµένοι εµφανίζονται ο Αρχιεπίσκοπος και οι µητροπολίτες για την ανάρτηση στο twitter του κ. Παπαδηµούλη. «Υπάρχουν και κληρικοί που είναι οµοφυλόφιλοι και δεν είναι µεµπτό. Η Ιερά Σύνοδος, αντί να στέλνει εξώδικα και να απειλεί, ας µη στρουθοκαµηλίζει», σχολίασε.

Στον κ. Παπαδηµούλη αναµένεται να απαντήσει σήµερα η Ιερά Σύνοδος και δεν αποκλείεται να του αποστείλει εξώδικο, όπως έπραξε και στην περίπτωση του Γιάννη Ραγκούση. «Παραλήρηµα» Ο δε εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου, Χάρης Κονιδάρης, ανέφερε: «Το αγοραίο και χυδαίο παραλήρηµα του αντικληρικαλισµού συνεχίζεται πάντα µε το γνωστό προσωπείο του ψευδοπροοδευτισµού. Προφανώς οι βαρύτατες συκοφαντίες σε βάρος της Εκκλησίας και των κληρικών της καλύπτονται από την ελευθερία του λόγου του κ. Παπαδηµούλη, όπως φυσικά αυτός την αντιλαµβάνεται». Πάντως, αύριο, λήγει η διορία της Ιεραρχίας προς τον κ. Ραγκούση ώστε να παρουσιάσει στοιχεία για τους «οµοφυλόφιλους µητροπολίτες» που ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι έχει συναντήσει. Εάν δεν το κάνει, τότε, σύµφωνα µε την Ιεραρχία, ο κ. Ραγκούσης θα υποστεί την «ανάλογη δικαστική βάσανο».

Παρ’ όλα αυτά, ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς ερωτηθείς αν θα ανασκευάσει τις δηλώσεις του ανέφερε: «Είµαι έτοιµος, δεν πρόκειται να αλλάξω τίποτα». Ο κ. Ραγκούσης κατηγόρησε (µιλώντας στον ΣΚΑΪ) την Εκκλησία για στρουθοκαµηλισµό λέγοντας ότι «τα έβαλε µαζί µου προσπαθώντας να ασκήσει και ένα ιδιαίτερο µπούλινγκ».

Τον προβληματισμό τους σχετικά µε διάφορα ζητήµατα που ανακύπτουν από την επέκταση της δυνατότητας αλλαγής φύλου σε ανηλίκους εκφράζουν η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος και η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία.

Σηµαντική ένσταση αποτελεί, για τους ψυχιάτρους, η περίπτωση να συνυπάρχει στο ενδιαφερόµενο άτοµο ενεργή ψυχοπαθολογία (για παράδειγµα παρανοϊκή ψύχωση) και να προχωρά στην αλλαγή φύλου χωρίς ιατρική εκτίµηση της κατάστασής του.

Επίσης, σηµαντικό είναι, σύµφωνα µε την Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος-Ενωση Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων, ότι υπάρχει κίνδυνος υψηλής συννοσηρότητας κατάθλιψης και αυτοκτονικότητας, που δεν υποχωρεί ούτε µε ιατρικές διαδικασίες αλλαγής φύλου.

«Θεωρούµε καθήκον µας να εκφράσουµε την αντίθεσή µας για την επέκταση της δυνατότητας αλλαγής φύλου σε άτοµα αυτής της ηλικίας (15 µέχρι την ενηλικίωση), ηλικία η οποία χαρακτηρίζεται από ρευστότητα της διαµορφούµενης ταυτότητας φύλου, καθώς και τις ανησυχίες µας ότι η εµπλοκή των εν λόγω νέων στη διαδικασία θα επιβαρύνει παρά θα βελτιώσει την ψυχική τους κατάσταση», αναφέρει η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία σε επιστολή της προς τους υπουργούς ∆ικαιοσύνης, Σ. Κοντονή, και Υγείας, Α. Ξανθό. Επιχειρηµατολογία «Ιδιαίτερα τονίζεται η σηµασία των ∆ιαταραχών του Φάσµατος του Αυτισµού σε άτοµα µε ζητήµατα ταυτότητας φύλου, στα οποία υπάρχουν καθυστερήσεις, διαφοροποιήσεις και παρεµβολές συµπτωµάτων στη διαµόρφωση της ταυτότητας, καθώς και παραµορφώσεις στην αξιολόγηση των κοινωνικών καταστάσεων και στην ανάπτυξη οικείων διαπροσωπικών σχέσεων», αναφέρει η Εταιρεία στην ίδια επιστολή και προσθέτει: «Η προϋπόθεση συναίνεσης των γονέων δεν φαίνεται ικανή να αποτρέψει δυσµενείς εκβάσεις, καθώς είναι γνωστό ότι η επιµένουσα στην εφηβεία ∆υσφορία Φύλου µπορεί να έχει τροφοδοτηθεί από γονεϊκή ανοχή και ενθάρρυνση. Επιπλέον, η γονεϊκή ψυχοπαθολογία αποτελεί ένα από τα πλέον σταθερά ευρήµατα».

Η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία επισηµαίνει ότι το επίµαχο νοµοσχέδιο κινείται µεν στη σωστή κατεύθυνση για τη διευθέτηση πολλών θεµάτων που αφορούν τους διεµφυλικούς και για την αποιατρικοποίηση του θέµατος, ωστόσο παραµένουν ερωτήµατα. Βασικότερο είναι η απουσία ιατρικής εκτίµησης σε περιπτώσεις ενεργού ψυχοπαθολογίας. «Στην ουσία ο δικαστής θα πρέπει να συµφωνεί µε το αίτηµα, εφόσον δεν έχει άλλη πληροφόρηση, ή θα ζητάει ψυχιατρική πραγµατογνωµοσύνη µόνο αν κρίνει ότι αυτό απαιτείται».

Σε άλλο σηµείο το διοικητικό συµβούλιο της Εταιρείας έθεσε υπόψη των αρµοδίων και ζητήµατα όπως: «Το βάρος της εκτίµησης του αιτήµατος επωµίζεται ο δικαστής. Στη βάση ενός υποµνήµατος που θα συνοδεύει την αίτηση και θα περιέχει κοινωνικές και ιατρικές πληροφορίες; Στη βάση πραγµατογνωµοσύνης που θα διατάξει; Το δικαστικό σώµα θα χρειαστεί εκπαίδευση και οδηγίες για να διαχειριστεί αυτό το κοινωνικό/ νοµικό πρόβληµα».

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Keywords
Τυχαία Θέματα