Επένδυση Τσατσαρωνάκη στα Φαλάσαρνα: Η ευθύνη για την ανάπτυξη της Κισσάμου βαραίνει τη δημοτική αρχή

Από το 2010, όταν η χώρα μας μπήκε στην εποχή των μνημονίων, πολλές έννοιες έχουν χάσει το περιεχόμενό τους. Ακούγονται καθημερινά, αλλά η ονομασία τους λίγη σχέση έχει με το τι σημαίνουν στην πραγματικότητα. Μια τέτοια έννοια είναι και η ανάπτυξη.

Στο μυαλό των ανθρώπων, η ανάπτυξη είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη βελτίωση. Τη βελτίωση του τόπου που ζουν, τη βελτίωση του εισοδήματός τους, τη βελτίωση των προοπτικών για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Ανάπτυξη πρέπει να σημαίνει καλύτερη ζωή, με την πιο ευρεία έννοια.

Τέτοιες

είναι οι προσδοκίες των πολιτών στην Ελλάδα. Στην πράξη όμως βλέπουν πως τις περισσότερες φορές την τελευταία δεκαετία, το μόνο που αναπτύσσεται είναι η… τσέπη του επενδυτή, ενώ οι ίδιοι παραμένουν εκεί που βρίσκονταν και νωρίτερα.

Αυτό δεν συμβαίνει βέβαια στο 100% των περιπτώσεων. Και η τουριστική επένδυση στα Φαλάσαρνα από την οικογένεια Τσατσαρωνάκη, έχει την προοπτική να επιφέρει πραγματική βελτίωση και στις τρεις παραπάνω κατηγορίες.

Δεν πρόκειται για ακόμα ένα τσιμεντένιο μεγάλο ξενοδοχείο, αλλά για μια προσομοίωση παραδοσιακού χωριού, που θα αντιστοιχεί σε πεντάστερο ξενοδοχείο. Σήμερα δεν υπάρχουν τέτοιες πολυτελείς μονάδες δυτικά του Κολυμπαρίου και αυτό σημαίνει πως επισκέπτες στην περιοχή μπορεί να έρχονται πολλοί, αλλά δεν παραμένουν να διανυκτερεύσουν, ιδιαίτερα οι άνθρωποι με κάποια οικονομική επιφάνεια.

Με τη δημιουργία της μονάδας, η δυτική Κίσσαμος θα μπορέσει να ξεκινήσει τη μετάβαση από “αποπαίδι” του τουρισμού, σε έναν ακόμα προορισμό που θα μπορεί να κερδίζει χρήματα από εύπορους επισκέπτες, που θα παραμένουν επί μέρες στην περιοχή.

Μεγάλος αριθμός προσωπικού θα χρειαστεί να εργαστεί στη μονάδα. Η μελέτη προβλέπει ότι 330 άνθρωποι διάφορων ειδικοτήτων θα απαιτηθούν για την ομαλή λειτουργία της, πράγμα που θα προσφέρει ευκαιρίες εργασίας στους κατοίκους.

Τέλος, βάσει των σχεδίων που είχαν παρουσιαστεί, η λογική που διέπει τη δημιουργία της μονάδας είναι εκείνη του συνδυασμού της με την προστασία του προστατευόμενου κρίνου androcybium, γιατί θα προσθέσει ένα στοιχείο ιδιαιτερότητας στο προφίλ της επιχείρησης, το οποίο θα εκμεταλλευτεί.

Από τα παραπάνω διαφαίνονται προϋποθέσεις, η ανάπτυξη που θα επέλθει με την επένδυση αυτή, να είναι πράγματι συνώνυμη με τη βελτίωση. Βελτίωση του τόπου καθεαυτού, των εισοδημάτων και των προοπτικών για τους κατοίκους της περιοχής.

Ταυτόχρονα, όλα αυτά σχεδιάστηκαν από ανθρώπους που κατάγονται από την περιοχή και σχετίζονται με αυτήν όλη τους τη ζωή. Το γεγονός ότι επέλεξαν να τα κάνουν εκεί, δείχνει ότι πιστεύουν στις προοπτικές του τόπου τους, ενώ οι σχέσεις της επιχείρησης με την τοπική κοινωνία δεν θα είναι μέσω δικηγόρων και τμημάτων επικοινωνίας όπως σε διάφορες πολυεθνικές, αλλά άμεσες και προσωπικές, πράγμα που δύσκολα βρίσκει κανείς σήμερα…

Ωστόσο, τίποτα τέτοιο δεν συζητήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κισσάμου την Πέμπτη.

Αντίθετα, τα επιχειρήματα αναλώθηκαν στο αν θα προστατεύεται σωστά ο κρίνος, με τη δημοτική αρχή να βασίζεται στα συμπεράσματα της επιτροπής ποιότητας ζωής για την αρνητική της γνωμοδότηση.

Από την άλλη, ο μελετητής που δημιούργησε το σχέδιο, υποστήριξε ότι ο κρίνος προστατεύεται και πως κανένας κανόνας προστασίας δεν παραβιάζεται, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι και σε περιοχή NATURA 2000.

Καμία πλευρά δεν έπεισε την άλλη, ενώ δεν ξεκαθάρισε και το τί ακριβώς ισχύει τελικά. Το βέβαιο είναι ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα αποφασίσουν γι’ αυτό, και θα χρειαστούν και αρκετό χρόνο να το μελετήσουν.

Ήταν λοιπόν πιο λογικό να δοθεί μια θετική γνώμη, καθώς οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος ούτως ή άλλως θα ελέγξουν το σχέδιο ενδελεχώς και αν κάτι δεν είναι σύννομο, θα το απορρίψουν. Δεν θα φέρει όμως ταυτόχρονα το βάρος μιας αρνητικής γνωμοδότησης από τον οικείο δήμο, που μεταφράζεται σε απλά ελληνικά ότι η τοπική κοινωνία δεν θέλει την επένδυση.

Με δεδομένο ότι χρειάστηκε να γίνουν ουσιαστικά δύο ψηφοφορίες, γιατί ακόμα και δύο σύμβουλοι της δημοτικής αρχής αρχικά δεν ψήφισαν την πρόταση της παράταξής τους, αποτελεί ερώτημα, ποια είναι πραγματικά η στάση της τοπικής κοινωνίας.

Η δημοτική αρχή της Κισσάμου είχε μπροστά της μια ευκαιρία. Είτε θα συνέβαλλε να μπουν οι βάσεις για μια ουσιαστική, ποιοτική και ωφέλιμη αλλαγή στην περιοχή, είτε θα συνέβαλλε να απομακρύνει από τους δημότες της αυτή την προοπτική.

Έκανε την επιλογή της.

ΖΑΡΠ…

The post Επένδυση Τσατσαρωνάκη στα Φαλάσαρνα: Η ευθύνη για την ανάπτυξη της Κισσάμου βαραίνει τη δημοτική αρχή appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα