Ενισχύονται οι δράσεις του Δήμου Χανίων για τα αδέσποτα ζώα: 30 επιπλέον σημεία σίτισης και στείρωση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς | Photos + Videos

| Photos + Videos

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων ο Δήμος Χανίων παρουσίασε τις δράσεις που πραγματοποιεί προκειμένου να εξασφαλιστεί η φροντίδα και η ευζωία των αδέσποτων ζώων της πόλης.

Όπως είπε ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε το πρωί, τα προηγούμενα 3,5  χρόνια, κατάφεραν να τετραπλασιαστούν οι δράσεις σχετικά με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Αναλυτικά όπως ανέφερε, αυξήθηκαν οι στειρώσεις και οι αναδοχές, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου, θα δημοπρατηθεί η κατασκευή καταφυγίου για αδέσποτα.

Παράλληλα

θα γίνουν επιπλέον παρεμβάσεις για τα αδέσποτα ζώα και δράσεις ευαισθητοποίησης σε μαθητές αλλά και στους Χανιώτες συνολικά. Επιπλεόν ανακοίνωσε τη δυνατότητα στείρωσης και δεσποζόμενων ζώων ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να επωμιστούν το συγκεκριμένο έξοδο.

Την ανάγκη ευαισθητοποίησης για τα αδέσποτα ζώα καθημερινά και όχι κατά την παγκόσμια ημέρα, τόνισε ο Γιάννης Νικηφοράκης, Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομίας και Ανάπτυξης και αρμόδιος για τα αδέσποτα.

Ο ίδιος τόνισε τη δράση ενημέρωσης σε σχολεία του Δήμου η οποία έχει ξεκινήσει από δημοτικά σχολεία, ενώ αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν πέντε επισκέψεις σε σχολεία του δήμου σε συνεργασία με κτηνιάτρους.

Ακόμα, πραγματοποιούνται 20 δωρεάν δράσεις στείρωσης αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε συνεργασία με κτηνιάτρους του δήμου.

Παράλληλα, επεκτείνεται το δίκτυο σημείων σίτισης των αδέσποτων ζώων στα οποία προστίθενται επιπλέον 30 νέα σημεία στα ήδη 13 που υπάρχουν, τα οποία θα αναλάβουν να εφοδιάζουν εθελοντές, με την τροφή να τους παρέχεται από τον δήμο.

Επίσης τόνισε κι ο ίδιος από τη μεριά του την διαδικασία στείρωσης δεσποζόμενων ζώων από ευπαθείς ομάδες, που αφορά πολύτεκνους, τρίτεκνους, ΑμεΑ, φοιτητές, πολίτες με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα αλλά και ιδιοκτήτες ποιμνιοστασίου, ενώ θα με αυτό το μέτρο θα πραγματοποιηθούν περίπου 100 στειρώσεις. 

Τα τελευταία 3,5 χρόνια ο δήμος έχει δώσει περίπου 500.000 ευρώ για τις δαπάνες των αδέσποτων ζωών αναφορικά με στείρωση, εμβολιασμό και τοποθέτηση microchip, ενώ έχουν γίνει 1000 στειρώσεις και ο δήμος έχει διαχειριστεί περίπου 1500 ζώα.

Επίσης, τόνισε την ανάγκη υιοθεσίας, με 500 ζώα να έχουν υιοθετηθεί από οικογένειες. 

Για όσους πολίτες επιθυμούν να ενημερωθούν και να καταθέσουν αίτηση για να
ενταχθούν στο Πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων στα ζώα συντροφιάς τους,
μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης
του Δήμου Χανίων, στο e-mail: [email protected] στο τηλέφωνο: 28213 41645,
καθώς και στην επίσημη

Το πως θα πρέπει να διαχειρίζεται η κοινωνία και οι πολίτες τα ζώα και τους κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούνται προκειμένου να είναι δυνατή η συμβίωση των ανθρώπων και των ζώων, τόνισε η κτηνίατρος Μαρία Καμπουράκη.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα και ο μεγαλύτερος κανόνας που θα πρέπει να ακολουθήσουμε ως πολίτες, είναι να μην εγκαταλείπουμε τα ζώα, καθώς τα αδέσποτα πολλαπλασιάζονται από εκείνα που εγκαταλείπονται και όχι από όσα ζουν ήδη στον δρόμο.

«Δεν παίρνουμε ζώο αν δεν μπορούμε να το φρονίσουμε», είπε χαρακτηριστικά ως έναν βασικό κανόνα προκειμένου να μην πολλαπλασιάζονται τα αδέσποτα.

Εκ μέρους των εθελοντών, η Πρόεδρος του Συλλόγου «Περιβαλλοντική Φιλοζωική Δράση», Μαρία Μαυροματάκη, εξέφρασε «την ευαρέσκεια μου, που βλέπω ότι τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Χανίων δείχνει εμπράκτως την ευαισθησία που έχει για τα αδέσποτα ζώα, μέσα από ένα σύνολο δράσεων και όχι μεμονωμένα μόνο μέσω στειρώσεων, διότι όπως όλοι γνωρίζουμε, μόνο οι στειρώσεις δεν έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Μέχρι σήμερα το πολύ σημαντικό που κάνει ο δήμος Χανίων είναι υπεύθυνη υιοθεσία», σημείωσε μεταξύ άλλων και σημείωσε το πόσο σημαντική είναι η επίσκεψη και ενημερώσεις στα σχολεία.

zarpanews.gr

The post Ενισχύονται οι δράσεις του Δήμου Χανίων για τα αδέσποτα ζώα: 30 επιπλέον σημεία σίτισης και στείρωση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς | Photos + Videos appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ενισχύονται, Δήμου Χανίων, | Photos + Videos,enischyontai, dimou chanion, | Photos + Videos