Ενδιαφέρουσα ημερίδα στα Χανιά | Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών: Τι είναι, πώς βοηθάει τις επιχειρήσεις

Εκδήλωση για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων διοργανώνει την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου στο ΕΒΕΧ, το Οικονομικό Επιμελητήριο Δυτικής Κρήτης σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Χανίων και τον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων, υπό την αιγίδα της Τράπεζας Αττικής.

Σύμφωνα με έναν εκ των ομιλητών, του Διευθυντή του Γραφείου ειδικού γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους Γιώργου Μαστοράκη: «ο Νόμος του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών

για τις επιχειρήσεις, για πρώτη φορά σε εξωδικαστικό επίπεδο παρέχει ισχυρά κίνητρα για την ένταξη μίας επιχείρησης η οποία επαπειλείται με αδυναμία πληρωμών ή που ήδη αδυνατεί να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της, σε μία καινοτόμο, δομημένη, γρήγορη και αυστηρά χρονικά οριοθετημένη εξωδικαστική διαδικασία διαπραγμάτευσης με όλους τους πιστωτές τις (ΔΟΥ, Ασφ.Ταμεία, Τράπεζες και λοιπούς ιδιώτες Πιστωτές).

Ο μηχανισμός αφορά όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους και θα μπορούσε να καταλήξει σε αμοιβαία επωφελείς ρυθμίσεις για τις δύο πλευρές. Στον Νόμο ήδη προβλέπεται ρητά πρωτοφανής ευελιξία του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων -ως πιστωτών-, με δυνατότητα απομείωσης βασικής οφειλής, προστίμων και προσαυξήσεων και παράλληλη επιμήκυνση παλαιών οφειλών έως 120 δόσεις, και αναμένεται παρόμοια στάση και απο τους ιδιώτες πιστωτές.

Η διαδικασία που προβλέπει αναστολή διώξεων και προστασία απο πλειστηριασμούς και κατασχέσεις σε βάρος της επιχείρησης που αιτείται στον μηχανισμό, διεξάγεται με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και εκκινείται με κατάθεση αίτησης και πρότασης από τον οφειλέτη και τη συναίνεση του 50% των πιστωτών να ενταχθούν στη διαπραγμάτευση. Υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης αντιπροτάσεων που εγκρίνονται από επαυξημένη πλειοψηφία των πιστωτών -χωρίς όμως να επιβάλλονται στον οφειλέτη- σε μία πλατφόρμα διαπραγμάτευσης.

Η ροή διαχειρίζεται, παρακολουθείται και καταγράφεται από εξειδικευμένο ενδιάμεσο επαγγελματία-συντονιστή και καταλήγει στη σύνταξη συμφωνίας, της σύμβασης αναδιάρθρωσης, η οποία δεσμεύει το σύνολο των συμμετεχόντων πιστωτών και δύναται να επικυρωθεί από το δικαστήριο προκειμένου να δεσμευτούν στους όρους της σύμβασης αναδιάρθρωσης ακόμα και αυτοί οι πιστωτές που δεν συμμετείχαν στην εξωδικαστική διαδικασία».

Η εκδήλωση που απευθύνεται σε οικονομολόγους – λογιστές – τραπεζικούς – δικηγόρους και επιχειρηματίες θα πραγματοποιηθεί στις 5.30 το απόγευμα στην αίθουσα διαλέξεων «Δημοσθένης Γαγάνης» του Επιμελητηρίου (4ος όροφος).

Ομιλητές:

Γιώργος Μαστοράκης, Δ/ντης Γραφείου ειδικού γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέουςΌλγα Οικονόμου, Ειδική Σύμβουλος του Γραφείου ειδικού γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέουςΣοφία Κουτζόγλου, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια –Συντονίστρια, Μέλος ΔΣΧΙωάννης Τσακιράκης, Αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Attica BankΙωάννης Κουζουτζόγλου, Αναπληρωτής διευθυντής νομικών υπηρεσιών Attica BankΦωτεινή Δημοπούλου, Στέλεχος της Διεύθυνσης διαχείρισης καθυστερήσεων επιχειρήσεων Attica BankΕλευθέριος Ερκέκογλου, Οικονομολόγος από ΟΕΕ Δυτικής Κρήτης, Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής
Keywords
Τυχαία Θέματα