Ένας ταλαντούχος Κρητικός που σκηνοθετεί από τα 10 του χρόνια! | Photos

Είναι μόλις 22 ετών και σκηνοθετεί μία από τις παραστάσεις που έχουν ήδη κάνει εντύπωση στην Αθήνα. Ζωντανή, διαδραστική και ατμοσφαιρική, η παράσταση For your eyes only συνδυάζει με όμορφο τρόπο το σήμερα με στοιχεία του παρελθόντος.

Ο σκηνοθέτης της είναι ο ταλαντούχος Στέλιος Σπινθουράκης ο οποίος αν και πολύ νέος, έδωσε τα πρώτα δείγματα του ταλέντου του πολύ νωρίτερα καθώς ξεκίνησε να σκηνοθετεί μόλις στα δέκα του χρόνια!

Ο νεαρός Κρητικός

μίλησε στο gokitoki.wordpress.com και στον Γιώργο Κολέτσο για το πώς βλέπει την κατάσταση στην Ελλάδα, πώς αντιμετωπίζει τις σχέσεις, πώς φαντάζεται το μέλλον της.

Πότε ξεκίνησες να σκηνοθετείς; Ξεκίνησα να σκηνοθετώ στην ηλικία των 10 ετών με τη μορφή παιχνιδιού με του φίλους μου στον ελεύθερο μας χρόνο»κλέβοντας» τα σεντόνια της μαμάς από τα συρτάρια για να τα χρησιμοποιήσω για σκηνικό και για φως της παράστασης είχα ένα φωτιστικό γραφείου. Η πρώτη παράσταση που σκηνοθέτησα οργανωμένα με παραγωγή τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέων Αυγενικής ήταν στην ηλικία των 14 με κείμενο »Ένα κουτί γεμάτο αναμνήσεις του χθες».

Πού μεγάλωσες; Τι δουλειά έκαναν οι γονείς σου; Σε επηρέασε αυτό στην επιλογή της υποκριτικής και της σκηνοθεσίας ως επάγγελμα;
Μεγάλωσα στην Αυγενική Ηρακλείου Κρήτης, ο πατέρας μου εργάζεται σε διαφημιστική εταιρία και η μητέρα μου σε γνωστή αλυσίδα αρτοποιείου-ζαχαροπλαστείου.Οι γονείς μου ασχολούνταν ερασιτεχνικά με το θέατρο, οπότε ήταν ένα δυνατό κίνητρο για να ασχοληθώ με τον καλλιτεχνικό χώρο.

Πώς αντέδρασαν οι γονείς σου; Οι γονείς μου στηρίζουν και θα στηρίζουν τις επιλογές μου ειδικά όταν αυτές με κάνουν ευτυχισμένο.

Σήμερα είσαι είκοσι δυο ετών. Πόσο εύκολο ήταν να σκηνοθετησεις τη δική σου παράσταση σε τόσο νεαρή ηλικία; Σήμερα στην ηλικία των 22, το να σκηνοθετήσεις τη δική σου θεατρική παράσταση έχοντας επαγγελματίες ηθοποιούς με πολυετή εμπειρία στο χώρο λειτουργεί σαν πρόκληση δεδομένου ότι πλέον απευθυνόμαστε σε ευρύ κοινό έχοντας απέναντι μου κριτικούς θεάτρου αλλά και ανθρώπους με μακρόχρονη εμπειρία σε αυτό.

Με τι άλλο ασχολείσαι στη ζωή σου; Σπουδάζω παιδαγωγικές επιστήμες και παράλληλα είμαι υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων στο Χώρο Τέχνης Ασωμάτων.

«For your eyes only», η παράσταση που σκηνοθετείς…Τι θα δούμε στο συγκεκριμένο έργο; Γιατί το επέλεξες; Η συγκεκριμένη παράσταση είναι μια κωμωδία της Δ.Μεσιμερλή που διαδραματίζεται στο Παρίσι τον 18 ο αιώνα παρουσιάζοντας μας 2 αδερφές την Φιορούλα και την Βικτωρία αλλά και τους επίδοξους γαμπρούς Μάξιμος και Λύσανδρο που προσπαθούν να εισέλθουν στις ζωές τους. Ο τίτλος μόνο και μόνο του έργου »4 your eyes only» λειτούργησε αρχικά ως έναυσμα ανάγνωσης του. Αφότου το διάβασα,έχοντας στο μυαλό μου και πιθανούς συνεργάτες,το επέλεξα διότι ήταν κοντά σε αυτό που αναζητούσα εγώ αλλά και οι ίδιοι οι συνεργάτες μου.

Το βασικό θέμα της παράστασης είναι ο έρωτας… Τι έχει κατά τη γνώμη σου αλλάξει από εκείνη την εποχή στο σήμερα όσον αφορά τον έρωτα και τις σχέσεις; Οι έννοιες του έρωτα και των σχέσεων έχουν αλλάξει από το χθες στο σήμερα,σε αυτό ίσως ευθύνεται και η αλματώδη πρόοδος της τεχνολογίας. Δυστυχώς αρχίζουμε να γοητευόμαστε με την »εικόνα» ενός ατόμου και όχι το περιεχόμενο έχοντας πλέον πολλές ελευθερίες,είμαστε σε θέση να επιλέξουμε τον άνθρωπο που θέλουμε να έχουμε δίπλα μας και γι αυτόν τον λόγο ο έρωτας και ο ρομαντισμός έχουν φθαρεί.

Τι σε δίδαξε το συγκεκριμένο έργο; Αυτό που το έργο με «δίδαξε» ήδη προϋπήρχε μέσα μου σαν στάση ζωής. Ο κάθε άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και τις επιλογές του,όποιες και αν είναι αυτές. Σημασία έχει να τις στηρίζει και να είναι ευτυχισμένος με αυτές.

Τι αγαπάς και τι σιχαίνεσαι στη γενιά σου; Στη γενιά μου αυτό που αγαπώ είναι ότι υπάρχουν άτομα που είναι συνοδοιπόροι και στα καλά και στα κακά, έχουμε κοινές ανησυχίες και ίσως ίδιο τρόπο ζωής. Σιχαίνομαι τον ανταγωνισμό και τον εγωκεντρισμό.

Τι αγαπάς και τι σιχαίνεσαι στις μεγαλύτερες γενιές; Στις μεγαλύτερες γενιές αγαπώ την ωριμότητα που έχουν λόγω των εμπειριών τους και τις συμβουλές που αυτοί δίνουν σε εμάς τους μικρότερους. Δεν μου αρέσει η εκμετάλλευση απέναντι στους νέους.

Υπάρχει κάτι που να σε θυμώνει σήμερα; Τι ματαιώνει τα όνειρα ενός νέου και τι δίνει ελπίδα σε έναν νέο, στην Ελλάδα; Πληρώνουμε λάθη που δεν είναι δικά μας. Ύφεση οικονομικών-δύσκολο να κάνεις όνειρα. Πιο ενωμένοι όμως-Ελπίδα οτι τα πράγματα θα αλλάξουν.

Πώς φαντάζεσαι την Ελλάδα σε είκοσι χρόνια; Διαφορετική και οχι στάσιμη, εξελίξιμη

Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε είκοσι χρόνια; Υλοποίηση μέρους στόχων μου, επιθυμίες μου να γίνουν πράξη, οικογένεια.

Αν η επιστήμη σου έδινε τη δυνατότητα να σβήσεις από τον εγκέφαλό σου τις δικές σου άσχημες μνήμες που σε πληγώνουν θα το έκανες και γιατί; Όχι δε θα το κάνα γιατί οι άσχημες αναμνήσεις μας κάνουν πιο δυνατούς. Κάθε άσχημη εμπειρία μέσα της κρύβει και ένα μάθημα-συμβουλή.

Αν ένας άλλος σκηνοθέτης, σκηνοθετούσε τη ζωή σου ποιος θα ήθελες να είναι αυτός και γιατί; Δε θέλω και δε μπορώ να αναφέρω κάποιον συγκεκριμένο σκηνοθέτη. Δε θέλω κάποιος άγνωστος να εισβάλλει έτσι στη ζωή μου ,θα θελα να ναι κάποιος που να με γνωρίζει σαν άτομο,να γνωρίζει τις καταστάσεις που έχω βιώσει και να τις μεταφέρει με «ευλάβεια» και τρυφερότητα όπως άλλωστε τις έζησα και εγώ.

Αν σου δινόταν να σκηνοθετήσεις έναν μεγάλο ηθοποιό ποιος θα ήθελες να είναι αυτός;
Θα θελα σγουρα κάποιον του ελληνικού κινηματογράφου λόγω της εμπειρίας γιατί μέσω αυτού θα μάθω,θα εξελιχθώ και θα διδαχθώ μια άλλη όψη του θεάτρου.Ένας απο αυτούς είναι ο κος ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΤΣΑΣ .

Με ποιον ηθοποιό δε θα ήθελες να συνεργαστείς ποτέ; Είμαι πολύ μικρός ακόμη για να επιλέξω με ποιόν άνθρωπο δεν θα ήθελα να συνεργαστώ διότι ακόμα δεν έχω την εμπειρία να κρίνω αντικειμενικά συναδέλφους μου.

Ποιο είναι το μεγαλύτερό σου όνειρο; Όνειρο μου είναι να μοιάσω στον Μικρό Πρίγκιπα και να ζήσω και εγώ τις ίδιες εμπειρίες όπως αυτός. «Άλλωστε τα αστέρια στον νυχτερινό ουρανό γελάνε με τη δική μου φωνή» (φράση από το βιβλίο του Μικρού Πρίγκιπα,ANTOINE DE SAINT-EXUPERY).

Λίγα λόγια για τον Στέλιο

Ο Σπινθουράκης Στέλιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1995,έζησε και μεγάλωσε στην Αυγενική Ηρακλείου Κρήτης μέχρι την ηλικία των 19.Πήγε στο 2ο Δ.Σ Βουτών Ηρακλείου όπου κι πήρε τα πρώτα του ερεθίσματα για τη μετέπειτα ενασχόληση του με το θέατρο. Στα 19 του ήρθε στην Αθήνα με σκοπό να σπουδάσει Παιδαγωγικές Επιστήμες αλλά και να διευρύνει τις γνώσεις του πάνω στο θέατρο,ο πρώτος δάσκαλος που τον βοήθησε σε αυτό ήταν ο σκηνοθέτης – ηθοποιός και συγγραφέας θεατρικών έργων Σταυριανός Κιναλόπουλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα