Ένας Κρητικός για το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή

Τον νέο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή επιλέγει σήμερα το μεσημέρι το Κοινοβούλιο, μετά τη λήξη της θητείας του καθηγητή Παναγιώτη Λιαργκόβα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», σημαντικό προβάδισμα για τη θέση του νέου επικεφαλής έχει ο λέκτορας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κρήτης και γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής στο υπουργείο Οικονομικών, Φραγκίσκος

Κουτεντάκης.

Η τελική απόφαση αναμένεται να «κλειδώσει» σήμερα το μεσημέρι, καθώς στις 15.00 συνεδριάζει υπό την προεδρία του Νίκου Βούτση η αρμόδια Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής, η οποία έχει τη σχετική αρμοδιότητα.

Ο κ. Κουτεντάκης ορίστηκε στη θέση του γενικού γραμματέα τον Οκτώβριο του 2015 από τον υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο. Αποτελεί έναν τεχνοκράτη νεότερης γενιάς που στήριξε την κυβερνητική πολιτική, διατέλεσε συνεργάτης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα παλαιότερα, ενώ συμμετείχε και στην ομάδα διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο κ. Κουτεντάκης διαφώνησε δημόσια με τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα στη γενική συνέλευση των μετόχων της Τραπέζης της Ελλάδος για την επιμονή του στην προληπτική γραμμή στήριξης μετά το τέλος του 3ου μνημονίου. Σε περίπτωση που διοριστεί επικεφαλής του Γραφείου, η θητεία στο οποίο είναι πενταετής, θα παραιτηθεί από τη θέση του στο ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του, ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του πάνω στις Βιομηχανικές Σχέσεις στο University of Warwick, ενώ έλαβε το διδακτορικό του το 2006 στα Οικονομικά της Εργασίας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή καλείται να επιλέξει τον αντικαταστάτη του Παναγιώτη Λιαργκόβα, ο οποίος αποτελούσε επιλογή της κυβέρνησης Σαμαρά το 2012.

Το κλίμα για τον κ. Λιαργκόβα βάρυνε απότομα τον περασμένο Νοέμβριο, όταν στην τριμηνιαία έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού επικαλέστηκε εντελώς ανεπίκαιρα στοιχεία για το δημόσιο χρέος, καταλήγοντας σε λάθος συμπεράσματα.

Το γεγονός είχε αναδείξει με δύο πρωτοσέλιδά της η «Εφ.Συν.» (7-8.11.2017), καθώς και το ότι η κυβέρνηση δεν σκόπευε να διατηρήσει τον καθηγητή στη θέση αυτή μετά και την τυπική λήξη της θητείας του στα τέλη Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι οι σχέσεις του κ. Λιαργκόβα με τη Ν.Δ. δεν ήταν κρυφές. Ηταν υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας το 2009 και το βιβλίο του παρουσίασε το φθινόπωρο ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγή: efsyn.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα