Εκλογικά παιχνίδια στη Γερμανία | Γιατί ο «μεγάλος συνασπισμός» ευνοεί την Ελλάδα

Καμιά ανησυχία δεν διακατέχει την κυβέρνηση ως προς την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ –τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ θα δοθούν προς το τέλος Αυγούστου, ανάλογα με το πώς θα έχει προχωρήσει η πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους πολίτες.

«Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι όλα θα τακτοποιηθούν. Και τα ανοιχτά ζητήματα και η εκταμίευση της δόσης», δήλωσε στο CNN Greece ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης. Καμία αγωνία δεν έδειξαν ούτε οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που μετείχαν στην τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης και υιοθέτησαν το συμπληρωματικό μνημόνιο,

το οποίο συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Σήμερα σε μια ανάλογη τηλεδιάσκεψη, ο ESM, θα αποφασίσει την εκταμίευση η οποία, στη χειρότερη περίπτωση, θα γίνει έως την Τρίτη.

Ιούλιο και Αύγουστο αναμένεται να μην υπάρξουν ειδήσεις ως προς το ζήτημα της Ελλάδας, ενώ τον Σεπτέμβριο, μήνα των γερμανικών εκλογών, τίποτα δεν φαίνεται ικανό να ξαναφέρει στην πρώτη γραμμή τα μέτρα για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. «Αψιμαχίες» με τυχόν δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων φυσικά και θα υπάρχουν, όλα, όμως, θα παραπέμπουν για μετά την 24η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία των εκλογών στη Γερμανία. Η πρωτιά της Μέρκελ θεωρείται δεδομένη –ο Σουλτς, παρά το εντυπωσιακό ξεκίνημα που έκανε, όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του, δεν δείχνει να μπορεί να την απειλήσει.

Το μεγάλο, όμως, ερώτημα είναι, εκτός από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Μ. Σουλτς, ποια άλλα κόμματα θα συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο Β. Σόιμπλε, που πάντα λειτουργεί σε συνεννόηση με την Α. Μέρκελ, θέλει οπωσδήποτε να μπει στο κυβερνητικό συνασπισμό και το FDP (σκληροί νεοφιλελεύθεροι) του Κρίστιαν Λίντνερ. Ο τελευταίος συνεχίζει να προτείνει (προσωρινή) έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και «κούρεμα» του χρέους. Πρόταση που έχει κάνει κατά και καιρούς και ο ίδιος ο Β. Σόιμπλε…

Συμμετοχή στη νέα γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει και το SPD, καθώς αυτό επιτάσσει το πολιτικό του συμφέρον. Αναλυτές εκτιμούν ότι η Α. Μέρκελ δεν θα εκτεθεί μελλοντικά σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση και η τέταρτη θητεία της (2017 – 2021) θα είναι η τελευταία –κανείς, όπως είπαμε, δεν αμφισβητεί την επανεκλογή της. Στελέχη της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας εκτιμούν ότι αν συγκυβερνήσουν εκ νέου με τη Μέρκελ τότε μπορούν να παραγάγουν και να προβάλουν το (δικό τους) κυβερνητικό έργο, προκειμένου στις εκλογές του 2021 να διεκδικήσουν με αξιώσεις την πολιτική ηγεμονία. Υπέρμαχος της συνεργασίας των Χριστιανοδημοκρατών με τους Σοσιαλδημοκράτες, δηλαδή του «μεγάλου συνασπισμού», είναι και ο Ζ. Γκάμπριελ που επιθυμεί να διατηρήσει τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Όλα, βέβαια, θα εξαρτηθούν από το ποσοστό που θα πάρουν οι Σοσιαλδημοκράτες. Αν το SPD πέσει κάτω από το 26% – 25%, είναι πιθανό ακόμα και να περάσει στην αντιπολίτευση. Η Α. Μέρκελ, πάντως, σε κάθε περίπτωση, επιθυμεί να έχει κυβερνητικό εταίρο το SPD μια και η προηγούμενη εμπειρία συγκυβέρνησης με το FDP (2009 – 2013) ήταν προβληματική. Η προοπτική επανάληψης του «μεγάλου συνασπισμού» εκτιμάται ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην ευρωπαϊκή πολιτική του Βερολίνου, καθώς η Α. Μέρκελ απαλλαγμένη από την προοπτική μιας πέμπτης θητείας θα δώσει βάρος στην υστεροφημία της και, κυρίως, στην αρχιτεκτονική της Ευρώπης.

Η Ελλάδα έχει λόγους να προτιμά τη συνέχιση της συγκυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών. Αφενός, είναι η «γνωστή» και «δοκιμασμένη λύση». Ενώ κανείς δεν ξέρει τι αναταράξεις μπορεί να προξενήσει μια συμμετοχή του FDP, στη γερμανική κυβέρνηση αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα. Ο νεοφιλελευθερισμός του FDP, σε συνδυασμό με τις ιδέες του περί Grexit μπορεί να είναι μόνιμη πηγή ανησυχίας. Αφετέρου, ένας «μεγάλος συνασπισμός» (ακόμα και αν το FDP μετέχει σε αυτόν), με τη Μέρκελ να θέλει να οικοδομήσει την εικόνα της ως ηγέτιδας ολόκληρης της Ευρώπης ανοίγει προοπτικές. Ίσως, λοιπόν, στα πλαίσιο αυτό και η Ελλάδα δει λίγο καλύτερες μέρες…

Πηγή: CNN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα