Εκλογές 2023: Χρηστικές πληροφορίες για μεταδημότευση μέσω ΚΕΠ και ετεροδημότες

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε και επίσημα η ημερομηνία για τις εκλογές 2023, στις 21 Μαΐου, ημέρα Κυριακή.

Καθώς χιλιάδες πολίτες δεν θα καταφέρουν να βρεθούν τη συγκεκριμένη ημέρα στον τόπο όπου βρίσκονται τα εκλογικά τους δικαιώματα, πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν τρόπους για να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους.

Είναι γνωστό πως ένα μέρος της αποχής των νέων από τις εκλογές οφείλεται

ακριβώς σε αυτή την αδυναμία μετακίνησης, για οικονομικούς ή επαγγελματικούς λόγους. Σημειώνουμε, μάλιστα, ότι ήδη από το μήνα Μάιο πολλοί νέοι έχουν φύγει από τον τόπο κατοικία τους για δουλειές «σεζόν», γεγονός δεν τους επιτρέπει να δώσουν το παρών στις εκλογές.

Αυτοί είναι και οι λόγοι που χιλιάδες πολίτες αναζητούν τρόπους να μεταφέρουν τα εκλογικά τους δικαιώματα είτε με το να γίνουν ετεροδημότες, είτε μέσω της διαδικασίας της μεταδημότευσης.

Πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι δεν έχει βγει ακόμα κάποια επίσημη ανακοίνωση όσον αφορά τις προθεσμίες, ωστόσο και για τις δύο διαδικασίες, καλό θα ήταν να βιαστείτε, καθώς η τελευταία αναθεώρηση έγινε στις 28 Φεβρουαρίου και θα μπορούσε να γίνει ανά πάσα στιγμή.

Ετεροδημότης μέσω gov.gr σε 2 λεπτά

Η διαδικασία για να γίνετε ετεροδημότης είναι πολύ εύκολη και γρήγορη. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να συμπληρώσετε μια αίτηση μέσω του gov.gr, την οποία μπορεί να την συμπληρώσετε και από το σπίτι σας. Θα χρειαστείτε τους κωδικούς του Taxisnet για να μπείτε στην ιστοσελίδα.

Μετά από επικοινωνίας μας με το ΚΕΠ της περιοχής μας, ενημερωθήκαμε επίσης πως η διαδικασία αυτή μπορεί και να γίνει από άτομα τα οποία θα λείπουν για σεζόν από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους και να ψηφίσουν στο μέρος όπου θα βρίσκονται για την εργασία τους.

Οι ετεροδημότες ψηφίζουν σε ειδικά εκλογικά κέντρα στον τόπο διαμονής τους, αλλά ψηφίζουν υποψηφίους από την εκλογική περιφέρεια στην οποία είναι γραμμένοι.

Με λίγα λόγια: Ας υποθέσουμε ότι είστε εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της Πάτρας αλλά κατοικείτε στην Αθήνα. Εάν η αίτηση του ετεροδημότη γίνει δεκτή, τότε θα μπορέσετε να ψηφίσετε στην Αθήνα, αλλά θα πρέπει να επιλέξετε ανάμεσα στους υποψήφιους βουλευτές της Πάτρας.

Η αίτηση γίνεται ΕΔΩ.

Υπενθυμίζουμε ότι οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες μόνο στις βουλευτικές εκλογές και όχι στις δημοτικές. Επιπλέον, σε περίπτωση που σε μια Εφετειακή περιφέρεια δεν συγκεντρώνονται 40 τουλάχιστον ετεροδημότες, οι εκλογείς αυτοί δεν θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σαν ετεροδημότες αλλά θα ψηφίσουν μόνο στον δήμο στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Οι εκλογείς αυτοί θα ενημερωθούν έγκαιρα από το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να μεταβούν στο τόπο βασικής εγγραφής τους.

Μεταδημότευση μέσω ΚΕΠ – Πώς γίνεται, τα δικαιολογητικά

Μέσω της μεταδημότευσης μπορείτε να μεταφέρετε τα εκλογικά σας δικαιώματα και να ψηφίζετε από τον εκλογικό κατάλογο του τόπου διαμονής σας.

Η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να γίνει μόνο μέσω ΚΕΠ, επομένως θα πρέπει αρχικά να κλείσετε (τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά) ένα ραντεβού με το ΚΕΠ που σας εξυπηρετεί.

Πηγαίντε στο ΚΕΠ με την ταυτότητά σας και όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αίτηση το συντομότερο δυνατόν, χωρίς ταλαιπωρίες.

Δικαιολογητικά για μεταδημότευση άγαμου ενηλίκου:

Αντίγραφα φορολογικών δηλώσεων (Ε1) των 2 τελευταίων ετών.1 λογαριασμό ΔΕΚΟ (σταθερό τηλέφωνο, ΔΕΗ) στο όνομά σας

Για τη μεταδημότευση οικογένειας, καθώς και για τη μεταδημότευση διαζευγμένων ή εν χηρεία συζύγων, καλέστε για οδηγίες το ΚΕΠ που σας εξυπηρετεί.

ieidiseis.gr

The post Εκλογές 2023: Χρηστικές πληροφορίες για μεταδημότευση μέσω ΚΕΠ και ετεροδημότες appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα