Έκανε πίσω η ΕΕ στη σήμανση των τροφίμων που έβγαζε το λάδι της Κρήτης “τελευταίο” – Τι ανακοινώθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Μια σημαντική εξέλιξη στη διατροφική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποτρέπει μεγάλη ζημιά στο ελαιόλαδο της Κρήτης έγινε γνωστή στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Τετάρτη.

Όπως ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα, Ειρήνη Χουδετσανάκη, σε συνάντηση που έγινε στις 30 Νοεμββρίου, έπειτα από δύο χρόνια προσπαθειών, η Επιτροπή υπαναχώρησε στον τρόπο σήμανσης που προωθούσε ως τώρα και ο οποίος δεν λάμβανε υπόψη τη διατροφική αξία ενός τροφίμου, ούτε η πολιτιστική του και ιστορική σημασία.

Με το

σύστημα που προωθούνταν, όπως είπε η αντιπεριφερειάρχης, το ελαιόλαδο θα κατατασσόταν στην κατηγορία “E”, στην πέμπτη θέση δηλαδή, αντί της πρώτης “Α” που θα έπρεπε να βρίσκεται βάσει της διατροφικής του αξίας και της συμμετοχής του στη μεσογειακή διατροφή που αναμφισβήτητα είναι υγιεινή.

“Η ΕΕ υποσχέθηκε ότι θα επανεξετάσει το ζήτημα, λαμβάνοντας υπόψη τη διατροφική αξία”, είπε η αντιπεριφερειάρχης στο περιθώριο παρουσίασης του τομεακού προγράμματος δράσεων προβολής και προώθησης αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Κρήτης για το έτος 2023.

Η εξέλιξη αυτή, όπως ανέφερε η κα Χουδετσανάκη, ήταν αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών της Περιφέρειας Κρήτης που συντονίστηκε με άλλες περιφέρειες ευρωπαϊκών κρατών και αποτέλεσε ουσιαστικά κοινή πρόταση των περιφερειών.

Το τομεακό πρόγραμμα προώθησης αγροτικών προϊόντων υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τις παρατάξεις του Περιφερειάρχη και της “Κρήτης Μπροστά”, με τις παρατάξεις της Λαϊκής Συσπείρωσης, της Ανυπότακτης Κρήτης και της Ανατροπής στην Κρήτη να τοποθετούνται αρνητικά.

zarpanews.gr

The post Έκανε πίσω η ΕΕ στη σήμανση των τροφίμων που έβγαζε το λάδι της Κρήτης “τελευταίο” – Τι ανακοινώθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα