ΕΚΑΜ: Η επίλεκτη ομάδα που επιχειρεί εκεί που όλοι σταματούν – Εντυπωσιακές φωτογραφίες και βίντεο με τους Κρητικούς κομάντο

Η αλήθεια είναι πως όταν ακούμε ότι ήρθε η ΕΚΑΜ όλοι γυρίζουμε να δούμε ποιοι είναι αυτοί οι δυνατοί τύποι με τα μαύρα, που επιχειρούν εκεί που όλοι οι άλλοι σταματούν. Και η πραγματικότητα είναι πως για να γίνουν μέλη της επίλεκτης ομάδας της Ελληνικής αστυνομίας οι άνδρες αυτοί, έχουν κοπιάσει πολύ.

Η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Ομάδα εσχάτως έγινε και Κρητικιά. Και όταν λέμε εσχάτως εννοούμε μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, όταν τελείωσε δηλαδή το απαιτητικό σχολείο εκπαίδευσης τρίμηνης διάρκειας.

Θα

μου πείτε δεν είχαμε κομάντο της ΕΛΑΣ στην Κρήτη; Φυσικά και είχαμε, τους ίδιους που έχουμε και τώρα. Μια ειδική ομάδα 25 πολύ ξεχωριστών ανδρών. Μόνο που πριν γίνουν ΕΚΑΜ λέγονταν ΤΕΙΔΑ, δηλαδή Τμήμα Ειδικών Αποστολών και πιο πριν ΟΕΑ, δηλαδή Ομάδα Ειδικών Αποστολών. Για την ακρίβεια χρειάστηκαν 12 ολόκληρα χρόνια για να γίνουν ΕΚΑΜ!
Ποιος έφταιξε, τι έγινε, ποιοί έβαλαν εμπόδια λίγη σημασία έχει πια. Όπως και ποιοί έβαλαν “πλάτη” για να γίνουν οι Κρητικοί κομάντος ΕΚΑΜ. Να μπορούν δηλαδή να αποκτήσουν εξειδίκευση, υλικοτεχνικό εξοπλισμό, να εκπαιδεύονται σε νέες τακτικές, να κάνουν συνεκπαιδεύσεις, ειδικά σχολεία και όλα αυτά που κάνουν τις ομάδες αυτές “ειδικές”.

Βέβαια δεν περίμεναν 12 χρόνια για να αποδείξουν την αξία τους. Απλώς κουράστηκαν πολύ περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε, για πράγματα που δεν θα έπρεπε. Μίλησαν όμως όλα αυτά τα χρόνια με αποτελέσματα δυνατά. Όπως δυνατές ήταν και οι περιπτώσεις που χειρίστηκαν με απόλυτη επιτυχία.

“Η Κρήτη, είπε στο zarpanews.gr ανώτερος αξιωματικός της ΕΛΑΣ, είναι δύσκολη περιοχή, οι άνθρωποι είναι σκληροί και το νησί την έχει ανάγκη την παρουσία αυτής της ομάδας. Γιατί δεν είναι μόνο για να λύνει προβλήματα και να νιώθουν οι πολίτες ότι έχουμε μια ομάδα που μπορεί. Καθοδηγεί και τους υπόλοιπους συναδέλφους και αυτό είναι πολύ καλό στη ψυχολογία των ειδικών μονάδων.”

Η ανάγκη για τη δημιουργία μιας ειδικής ομάδας στην Κρήτη γεννήθηκε το 2008 μετά τα Ζωνιανά.

Tο πρώτο σχολείο εκπαίδευσης που έγινε από την ΕΚΑΜ τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου κράτησε 37 μέρες. Ένα μήνα στην Κρήτη και μια εβδομάδα στην Αθήνα και από τα 50-60 άτομα που ξεκίνησαν πέρασαν μόλις 19. Είναι χαρακτηριστικό ότι και σε δύο από τα σχολεία που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια, από τα 52 άτομα που ξεκίνησαν στο ένα πέρασαν μόλις 2, ενώ σε ένα ακόμα από τους 60 τελείωσαν οι 3!

Ανάμεσα σε εκείνους που τελείωσαν το πρώτο σχολείο, το 2008 ήταν και ο σημερινός Αστυνομικός Διευθυντής Ηρακλείου, ο Ταξίαρχος Νίκος Σπυριδάκης ο οποίος έμεινε στην ομάδα μέχρι τον Ιανουάριο του 2017.

Του ζήτησα να μας μας πει δυο λόγια για την ομάδα και αν και μιλήσαμε τηλεφωνικά ένιωσα πως “ψήλωσε” όταν μίλησε για τους δικούς μας κομάντο.

“Περάσαμε μια ζωή μαζί σαν παραμύθι. Ειμαι πολύ περήφανος και καμαρώνω για αυτούς. Τα παιδιά αυτά έχουν ωριμάσει. Δεν μπορεί να τους τύχει κάτι που δεν θα μπορούν να χειριστούν. Έχουν χτίσει τη ψυχολογία ενός κομάντο. Αυτό το παραμύθι είχε ένα καλό τέλος για την Κρήτη. Τώρα μπορεί να μην είναι ορατά, τα αποτελέσματα δημιουργίας όμως αυτής της με ομάδας θα φανούν τα επόμενα χρόνια.



“Δουλεύουν ταπεινά, σεμνά και με υπομονή. Είναι μια γροθιά και αγαπημένοι. Αυτές οι ομάδες κερδίζουν. Ποσες φορές με έχουν συγκινήσει…”

Είχα την τύχη να γνωρίσω δημοσιογραφικά τους Κρητικούς κομαντο πριν από δύο χρόνια και αν και θα μπορούσα να γράψω πολλά γι αυτούς, θα πω μόνο ένα. Δεν είναι οι τύποι που θα θέλατε να έχετε απέναντι σας…

zarpanews.gr – Ευτυχία Πενταράκη

The post ΕΚΑΜ: Η επίλεκτη ομάδα που επιχειρεί εκεί που όλοι σταματούν – Εντυπωσιακές φωτογραφίες και βίντεο με τους Κρητικούς κομάντο appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα