«Έχουμε φτάσει στο στάδιο της εξαθλίωσης» – Σε μηχανοκίνητη πορεία οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στα Χανιά | Photos + Video

Τα πάνω κάτω έχουν φέρει οι ανατιμήσεις στον αγροκτηνοτροφικό κόσμο, οι οποίοι πλέον δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα προς το ζην με το κόστος παραγωγής να έχει φτάσει στα ύψη. Το ακριβό πετρέλαιο, οι αυξήσεις στην τιμή ρεύματος με βάση και τη ρήτρα αναπροσαρμογής, οι αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσματα, φυτοφάρμακα και αγροτικά μέσα είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που ταλανίζουν τους παραγωγούς.

Όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, Μανούσος Σταυριανουδάκης,

«από τα προϊόντα που πουλάμε, έχει αυξηθεί μόνο το λάδι και αυτό ελάχιστα. Ζητάμε να επιδοτήσει εδώ και τώρα τις ζωοτροφές, τα αγροεφόδια για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε για να παράγουμε προϊόντα που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Να μην γίνονται εισαγωγές που κοστίζουν ακόμα πιο ακριβά».

Από την πλευρά του ο Οργανωτικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας, Κωνσταντίνος Παπαδοκωνσταντάκης, επεσήμανε: «Έχουμε φτάσει στο τελευταίο στάδιο της εξαθλίωσης. Δεν μπορούμε πλέον να παράγουμε, με την ακρίβεια που έχουν φτάσει τα λιπάσματα, οι τροφές και όλα. Οι κινητοποιήσεις αρχίζουν τώρα και θα συνεχίσουμε μέχρι να βούμε το δικιο μας»



Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, πραγματοποίησε  μηχανοκίνητη πορεία στα Χανιά από τον Κόμβο Μουρνιών, μέχρι την Αντιπεριφέρεια Χανίων.

Εκεί, συνάντησαν τον Αντιπεριφερειάρχη, Νίκο Καλογερή όπου του παρέθεσαν τα αιτήματά τους.

«Την επόμενη φορά θα ξεκινήσουμε μπλόκα, γιατί η κατάσταση δεν αντέχεται άλλο, τα λιπάσματα έχουν ακριβύνει μέχρι και 100%, το ρεύμα, τα καύσιμα έχουν ακριβύνει πάρα πολύ και δεν μπορούμε να αντέξουμε. Η ημερομηνία λήξης μας, αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, είναι μέχρι τον Οκτώβριο» είπαν εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων.

Τα αιτήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων μεταξύ άλλων είναι:

Εδώ και τώρα μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Να αποσυρθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που κόβει τις ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεώτρηση χωρίς ρεύμα.Όχι στο ξεκλήρισμα μας, με όχημα τους δασικούς χάρτες! Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα διοικητικά μετρά από το κράτος, ώστε να μην επιβαρυνθούμε από διαδικασίες που το ίδιο το κράτος μας ανάγκασε να μπούμε και χωρίς δική μας ευθύνη. Να δοθεί παράταση στις ενστάσεις!Με ευθύνη του κράτους να καλυφθούν τα έξοδα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων για τις δηλώσεις του κτηματολογίου για την αγροτική γη.Άμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής των αγροτών. Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες από τις πλημμύρες του 2019 στην περιοχή του Πλατανιά. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τζίρο έως 40.000 ευρώ.Φτάνει πια με το παραμύθι της «ατομικής ευθύνης» και μόνο. Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού από την πανδημία. Να καλυφθούν άμεσα τα κενά και να στελεχωθούν τα Αγροτικά Ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο.Να σταματήσουν η ποινικοποίηση των αγώνων, της συνδικαλιστικής δράσης, ο αυταρχισμός και τα αγροτοδικεία εδώ και τώρα! Να σταματήσει η δίωξη των συναδέλφων μας από το Ρέθυμνο που σέρνονται σε δίκη!

zarpanews.gr

The post «Έχουμε φτάσει στο στάδιο της εξαθλίωσης» – Σε μηχανοκίνητη πορεία οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στα Χανιά | Photos + Video appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έχουμε, Χανιά | Photos + Video,echoume, chania | Photos + Video