Δραματική αύξηση των θανάτων στο 6% – Υψηλή παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ

Ο αριθμός των θανάτων έδειξε μικρή επιδείνωση της τάξης του 6%, ενώ η πίεση στο Σύστημα Υγείας παραμένει υψηλή, επεσήμανε ο Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της σημερινής (27/1) ενημέρωσης για την πορεία της COVID-19 στην Ελλάδα.

Αναλυτικά, ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, υπογράμμισε:

«Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ,

την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε σημεία σταθεροποίησης, με μικρή συρρίκνωση του αριθμού των διαγνώσεων της τάξης του 5%.

Ο αριθμός των θανάτων έδειξε μικρή επιδείνωση της τάξης του 6%. Η πίεση στο Σύστημα Υγείας παραμένει υψηλή, με υποχώρηση στις εισαγωγές, τάσεις αποσυμπίεσης και σταθεροποίησης στους σκληρούς δείκτες.

Συγκεκριμένα: Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ παραμένει σταθερός, ο αριθμός των νέων εισαγωγών COVID στα νοσοκομεία έδειξα μείωση της τάξης του 15%, ενώ βλέπουμε μια -μικρότερη ωστόσο- μείωση των εξιτηρίων της τάξης του 9%, γεγονός που συντελεί στο να κλείσει η ψαλίδα στο ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων στο 1,1.

Όσον αφορά την παρέμβαση Δημόσιας Υγείας για προ συμπτωματικό έλεγχο με τα αντιγονικά self test, μέχρι σήμερα διατεθεί 101 εκατομμύρια συσκευές self test σε περίπου 7,8 εκατομμύρια πολίτες.

Εβδομήντα πέντε εκατομμύρια είναι οι δηλώσεις που πέρασαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί από επαγγελματία Υγείας, αγγίζει 408 χιλιάδες.

Είναι λοιπόν προφανές ότι ο ρυθμός συρρίκνωσης της Όμικρον στην Ελλάδα εντός της τελευταίας εβδομάδας έχει επιβραδυνθεί, ωστόσο θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για την πορεία της επιδημίας γιατί τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, εξαιτίας της μείωσης των τεστ που εκτελούνται λόγω της κακοκαιρίας, υπάρχει μία πιθανότητα να έχουμε μία υποδήλωση – έναν μικρό αριθμό κρουσμάτων να μην έχει καταγραφεί ακόμα γιατί δεν έγιναν τα τεστ».

Παράλληλα, ο Δρ. Μαγιορκίνης απηύθυνε έκκληση προς τους άνω των 70 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί, να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό.

Δυστυχώς, τόνισε ο επιστήμονας, ένα 10% με 20% όσων ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα και δεν έχουν εμβολιαστεί, θα καταλήξουν όταν θα έρθουν σε επαφή με τον ιό.

«Το εμβόλιο είναι ζήτημα ζωής και θανάτου σε αυτές τις ηλικίες», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, κι εν συνεχεία προέτρεψε τους πολίτες της παραπάνω ηλικιακής ομάδας να κάνουν τόσο τις πρώτες δυο δόσεις (ή τη μία του J&J) όσο και την αναμνηστική.

Επιπλέον, ανέφερε πως από την αρχή της πανδημίας σε όλο τον κόσμο σημειώθηκαν 363 εκατομμύρια μολύνσεις και 5,6 εκατομμύρια θάνατοι, ενώ σε παγκόσμια βάση την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκε αύξηση κατά 8% των διαγνώσεων με 3,3 εκατομμύρια ανά ημέρα και αύξηση 14% των θανάτων, με 8.500 θανάτους την ημέρα.

Ακολούθως, τόνισε ότι στην Ευρώπη η πανδημία κατέγραψε 22% αύξηση των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα, με 10,3 εκατομμύρια διαγνώσεις και μείωση κατά 4% των θανάτων με 2.100 θανάτους την ημέρα.

Επισήμανε πως από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες οι 37 δείχνουν επιδείνωση.

Αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας είπε η μετάλλαξη Όμικρον ευθύνεται για τη μεγαλύτερη αύξηση θανάτων σε παγκόσμια βάση από τον Αύγουστο.

The post Δραματική αύξηση των θανάτων στο 6% – Υψηλή παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα