Διώρυγα του Σουέζ: Πλέει ελεύθερο πλέον το Ever Given – Τι μεταφέρουν τα πλοία που περιμένουν να περάσουν

Το γιγαντιαίο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Ever Given, που προσάραξε και έκλεισε τη Διώρυγα του Σουέζ για σχεδόν μία εβδομάδα, πλέει ξανά, έβαλε μπροστά τις μηχανές του και διασφαλίζεται πως θα μπορέσει να συνεχίσει ομαλά το ταξίδι του, ανέφερε η εταιρεία Inchcape Shipping Services, εξέλιξη που γεννά ελπίδες πως η πολυσύχναστη θαλάσσια οδός θα επανέλθει σε κανονική λειτουργία άμεσα.

Το σκάφος μήκους 400 μέτρων και εκτοπίσματος 220.000 τόνων κατορθώθηκε

να επανέλθει σε πλεύση στις 04:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και «διασφαλίζεται», ανέφερε η Inchcape, η οποία παρέχει διάφορες ναυτιλιακές υπηρεσίες σε διεθνές επίπεδο.

The Ever Given is floatingpic.twitter.com/GNzlzaom8q

— Evan Hill (@evanchill) March 29, 2021

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν το πρυμναίο τμήμα του σκάφους να έχει στρίψει, ανοίγοντας το κανάλι. Σε άλλα βίντεο, που δεν ήταν δυνατό να επαληθευτούν άμεσα, ακούγονται επευφημίες πληρωμάτων και κόρνες άλλων πλοίων που πανηγυρίζουν.

Ο εξειδικευμένος ιστότοπος εντοπισμού πλοίων Vessel Finder μετέβαλε την κατάσταση του Ever Given σε «εν πλω».

BREAKING : EVER GIVEN ship has been UNSTUCK & Moving into #Suez Canal after 6 Days!!

Egyptian crew managed to float it moments ago. It’s 5:42 am there: pic.twitter.com/GoMlYjQerL

— Joyce Karam (@Joyce_Karam) March 29, 2021

Το φορτηγό προσάραξε διαγώνια στο νότιο τμήμα της Διώρυγας εξαιτίας ριπής ανέμου εν μέσω αμμοθύελλας την Τρίτη. Απέκλεισε έτσι άθελά του την συντομότερη θαλάσσια οδό που συνδέει την Ευρώπη με την Ασία.

Τουλάχιστον 369 άλλα πλοία περιμένουν να περάσουν τη Διώρυγα, ανάμεσά τους δεκάδες με εμπορευματοκιβώτια, χύδην φορτίο, αργό πετρέλαιο και υγροποιημένο φυσικό αέριο ή υγροποιημένο αέριο πετρελαίου.

Από τη Διώρυγα του Σουέζ, μήκους 190 χιλιομέτρων, περνάει περίπου το 10% των εμπορευμάτων που διακινούνται διά θαλάσσης παγκοσμίως και κάθε ημέρα που το κανάλι δεν είναι διαθέσιμο συνεπάγεται μεγάλες καθυστερήσεις και κόστη.

Τι λέει στην ΕΡΤ Έλληνας καπετάνιος που βρίσκεται στη διώρυγα

Ο Κώστας Αρλετής, ένας από τους 16 Έλληνες καπετάνιους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Διώρυγα είπε στην ΕΡΤ ότι θα χρειαστούν κάποιες μέρες για το τελικό ξεμπλοκάρισμα του καναλιού.

“Μάθαμε για μερική αποκόλληση στις 3.23 τοπική τα ξημερώματα, θα χρειαστούν μέρες για να ανοίξει η Διώρυγα. Είχε κολλήσει και με την πρύμνη και η πλώρη και τώρα ενημερωθήκαμε ότι έχουν ξεκολλήσει την πρύμνη και έχουν καταφέρει να κουνήσουν και την πλώρη. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να το τραβήξουν εκτός καναλιού με τη βοήθεια των ρυμουλκών, κάτι που θα πάρει αρκετές ώρες και μετά θα γίνει έλεγχος στο κανάλι για να δουν αν έχει γίνει περαιτέρω ζημιά και χρειάζονται εργασίες. Αν όχι, θα δοθεί το πράσινο φως για την κυκλοφορία”, είπε ο κ. Αρλετής.

Ο ίδιος είπε ότι το δικό του πλοίο προερχόμενο από Σαουδική Αραβία και με προορισμό τη Μεσόγειο ήταν πέντε πλοία πίσω από το φορτηγό-γίγαντα την ώρα που συνέβη η προσάραξη, όμως ειδοποιήθηκαν εγκαίρως και δεν μπήκαν στο κανάλι. Έκτοτε, από τις 23/3 είναι εκεί και περιμένουν, όμως όταν ανοίξει η κυκλοφορία, το πλοίο θα είναι από εκείνα που θα έχουν προτεραιότητα.

Τι μεταφέρουν τα πλοία που περιμένουν να περάσουν

Τσάι, έπιπλα του Ikea, ξύλινες σανίδες για το δάπεδο, 130.000 πρόβατα και ιρανικό πετρέλαιο με προορισμό τη Συρία. Είναι κάποια από τα φορτία που μεταφέρουν τα 369 πλοία που έχουν εγκλωβιστεί στα άκρα του καναλιού ή στην περιοχή αναμονής της Διώρυγας του Σουέζ. Και μπορεί τα ξημερώματα της Δευτέρας (29.03.2021) το πλοίο να αποκολλήθηκε, αλλά η κυκλοφορία δεν θα αποκατασταθεί άμεσα…

Εδώ και μέρες στο site παρακολούθησης πλοίων θαλάσσιας κυκλοφορίας MarineTraffic, εκατοντάδες μικρές χρωματιστές κουκίδες που αντιπροσωπεύουν τα πλοία που συσσωρεύονται στ’ ανοιχτά του Πορτ-Σάιντ στη Μεσόγειο, στις λίμνες που χαρακτηρίζουν τη Διώρυγα του Σουέζ και σχηματίζουν ακόμη και μια γραμμή στον κόλπο του Σουέζ που οδηγεί στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η Διώρυγα, από την οποία περνά περίπου το 10% του θαλάσσιου εμπορίου, έχει αποκλειστεί από την περασμένη Τρίτη (23.03.2021) από το Ever Given, ένα πλοίο χωρητικότητας 20.000 εμπορευματοκιβωτίων και 220.000 τόνων που εκμεταλλεύεται η ταϊβανέζικη ναυτιλιακή εταιρία Evergreen, γεγονός που προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις ορισμένων εμπορευμάτων.

Πετρέλαιο
Μόνο 1,74 εκατομμύρια βαρέλια περνούν καθημερινά από τη Διώρυγα του Σουέζ, το λίγο του πετρελαίου του Κόλπου που προορίζεται για την Ευρώπη περνά σε ποσοστό 80% από τον αγωγό Sumed, ο οποίος διασχίζει την Αίγυπτο, σύμφωνα με την Πάολα Ροντρίγκες Μασιου της Rystad Energy.

Σύμφωνα με τη MarineTraffic, 100 πλοία που έχουν ως φορτίο πετρέλαιο ή προϊόντα πετρελαίου βρίσκονταν σήμερα στην περιοχή αναμονής. Αντιδρώντας στον αποκλεισμό αυτό, οι τιμές του μαύρου χρυσού αυξήθηκαν στο τέλος της εβδομάδας, αν και η αύξηση θα πρέπει να είναι περιορισμένη.

Σύμφωνα με ειδικούς, τα αποθέματα είναι επαρκή και υπάρχουν επίσης άλλες πηγές εφοδιασμού.

Αλλά για τη εμπόλεμη Συρία, που τελεί υπό διεθνείς κυρώσεις, ο αποκλεισμός καθυστέρησε την αποστολή διαφόρων προϊόντων πετρελαίου από το Ιράν, τον σύμμαχό της που επίσης υπόκειται σε κυρώσεις. Ήδη αντιμέτωπη με ελλείψεις, η Δαμασκός ανακοίνωσε το Σάββατο νέους περιορισμούς.

Ζώα
Η αβεβαιότητα ως προς τον χρόνο που απαιτείται για την επαναφορά σε πλεύση του πλοίου εγείρει το θέμα της τροφοδοσίας των πληρωμάτων αλλά και των ζώων.

Έντεκα πλοία που αναχώρησαν από τη Ρουμανία και μεταφέρουν 130.000 πρόβατα επηρεάζονται από τον αποκλεισμό της διώρυγας.

“Η κατάσταση είναι κρίσιμη και κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μια άνευ προηγουμένου θαλάσσια τραγωδία στην οποία θα εμπλέκονται ζωντανά ζώα”, προειδοποίησε η οργάνωση Animals International. Η Αίγυπτος έστειλε ζωοτροφές και τρεις κτηνιατρικές ομάδες για να εξετάσουν τα ζώα.

Η Ιορδανία ανακοίνωσε ότι περιμένει πρόβατα και μοσχάρια, μεταξύ άλλων αγαθών, που έχουν εγκλωβιστεί σε πλοία.

Εμπορεύματα
Ο σουηδικός κολοσσός επίπλων Ikea διευκρίνισε ότι έχει περίπου 110 εμπορευματοκιβώτια στο Ever Given και άλλα σε πλοία που έχουν εγκλωβιστεί.

Είναι “ένας ακόμη περιορισμός που προστίθεται σε μια ήδη δύσκολη και ευμετάβλητη κατάσταση για τις αλυσίδες εφοδιασμού που προκλήθηκε από την πανδημία Covid-19”, δήλωσε ένας εκπρόσωπος στο AFP.

Ο Van Rees Group, όμιλος που εμπορεύεται τσάι, με έδρα το Ρότερνταμ, εκφράζει τη λύπη του για τον αποκλεισμό 80 εμπορευματοκιβωτίων τσαγιού σε δεκαπέντε πλοία. Η εταιρία προβλέπει ένα “χάος”, με “σοβαρές συνέπειες (…), επειδή ο εφοδιασμός έχει σταματήσει”.

“Είπα σε έναν από τους πελάτες μου ότι το πάτωμά του έχει αποκλειστεί στη διώρυγα του Σουέζ, δεν με πίστεψε”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος βρετανικής εταιρίας ξυλείας το Σάββατο. Ένα φορτίο με σανίδες παρκέ από γαλλικό ξύλο βελανιδιάς με προορισμό την Κίνα βρίσκεται στο Ever Given.

Ο γύρος της Αφρικής
Αρκετοί κολοσσοί στις θαλάσσιες μεταφορές, όπως η δανέζικη ναυτιλιακή εταιρία Maersk ή η γαλλική CMA CGM, άλλαξαν την πορεία μερικών πλοίων τους μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, παράκαμψη που μπορεί να αντιπροσωπεύει 9.000 χιλιόμετρα γύρω από την Αφρική, δηλαδή τουλάχιστον επιπλέον επτά ημέρες ταξιδιού, ωστόσο νέα πλοία συνεχίζουν να φτάνουν κοντά στη Διώρυγα του Σουέζ.

Το 2020, από το Σουέζ περνούσαν κατά μέσο όρο 51,5 πλοία ημερησίως.

Σύμφωνα με την Maersk, θα έπαιρνε “τρεις έως έξι ημέρες” για να περάσουν όλα τα πλοία που ήταν εγκλωβισμένα εκεί το Σάββατο.

Μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου, 32 από τα πλοία του πρώτου ομίλου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων θαλάσσης παγκοσμίως και των εταίρων του επηρεάστηκαν από αυτό, 15 άλλαξαν πορεία και αυτός ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί εάν καθυστερήσει η επαναφορά σε πλεύση του Ever Given, διευκρίνισε η Maersk.

Σύμφωνα με τη Lloyd’s List, περίπου το 90% των φορτίων δεν είναι ασφαλισμένα για τυχόν καθυστέρηση.

Η σημασία της διώρυγας

Η σημασία της διώρυγας του Σουέζ στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα είναι τεράστια. Ενώνει τη Μεσόγειο με την Ερυθρά Θάλασσα, δημιουργώντας μια πραγματικά εμπορική αρτηρία Ευρώπης – ΝΔ, Νότιας και ΝΑ Ασίας μέχρι Άπω Ανατολής. Είναι η μεγαλύτερη διώρυγα του κόσμου, συνολικού μήκους 168 χλμ. Μέσω αυτής περνά περισσότερο από το 10% του όγκου του διεθνούς εμπορίου. Υπολογίζεται ότι σε καθημερινή βάση διακινούνται αγαθά αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι αρχές της Διώρυγας από την πλευρά τους έχουν επισημάνει ότι η Αίγυπτος χάνει από 12 έως 14 εκατ. δολάρια για κάθε ημέρα αποκλεισμού, ενώ η ναυτιλιακή έκδοση Lloyd’s List εκτιμά, ότι το σκάφος μπλοκάρει κάθε ημέρα εμπορεύματα, η αξία των οποίων αντιστοιχεί περίπου σε 8,1 δισεκ. ευρώ.

Τριγμοί στην παγκόσμια οικονομία

Οι πρώτες επιπτώσεις έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται. Περισσότερα από 300 πλοία ήταν εγκλωβισμένα και στις δύο άκρες του καναλιού, με αγαθά 10 δις δολαρίων ανά ημέρα. Ναι μεν υπάρχει εναλλακτική δίοδος, αλλά αυτή είναι χρονοβόρα και επικίνδυνη εξαιτίας των πειρατών. Αυτό έχει προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις. Μεταξύ των πλοίων που βρίσκονται σε αναμονή, είναι πολλά πετρελαιοφόρα. Οι ναύλοι για τα πετρελαιοφόρα έχουν σχεδόν διπλασιαστεί και η τιμή του πετρελαίου αυξάνεται. Η Συρία ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δελτίο στη διανομή καυσίμων, εξαιτίας της καθυστέρησης στην παράδοση ενός φορτίου πετρελαίου. Το ατύχημα αυτό δημιουργεί και σημαντικές καθυστερήσεις στις αφίξεις στον Πειραιά και άλλα λιμάνια της Μεσογείου. «Οι περισσότερο κερδισμένοι ενός παρατεταμένου ΄μπλοκαρίσματος’ της διώρυγας του Σουέζ θα ήταν οι ναυτιλιακές με εμπορευματοφόρα πλοία», σύμφωνα με την JPMorgan. Τα ναύλα για τα δεξαμενόπλοια διπλασιάστηκαν μέσα σε λίγες ημέρες. Οι τιμές του πετρελαίου στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη αντέδρασαν σε αυτή τη συγκυρία με άνοδο πάνω από 4% την Παρασκευή.

Η ιστορία της διώρυγας

Την ιδέα για μία διώρυγα που θα συνδέει τη Μεσόγειο με την Ερυθρά Θάλασσα είχε ο Φαραώ Σέτης Α΄ ή κατ’ άλλους Ραμσήτον Β΄. Τα σχέδια προέβλεπαν την ένωση του δέλτα του Νείλου με την Ερυθρά θάλασσα. Ο Ηρόδοτος έχει καταγράψει πως είχε διασχίσει το κανάλι και μάλιστα σε διάστημα τεσσάρων ημερών. Επί Ρωμαίων ονομάστηκε Διώρυγα του Τραϊανού. Οι Οθωμανοί ασχολήθηκαν με τη δημιουργία αυτής της διώρυγας το 16ο αιώνα, αλλά έκριναν ότι το έργο ήταν αδύνατο να υλοποιηθεί. Όταν ο Ναπολέων εκστράτευσε στην Αίγυπτο έδωσε εντολή στους μηχανικούς του να μελετήσουν τη δυνατότητα να δημιουργηθεί διώρυγα που θα συνέδεε την Ερυθρά Θάλασσα με τη Μεσόγειο αξιοποιώντας τις λίμνες Αμέρ, Τιμσάχ.

Τελικά, τον 19ο αιώνα ο Γάλλος μηχανικός Φερντινάρντ ντε Λεσέψ ήταν εκείνος που υλοποίησε το σχέδιο. Στις 17 Νοεμβρίου 1869 πραγματοποιούνται τα επίσημα εγκαίνια. Το συνολικό κόστος της κατασκευής της έφθασε τα τότε 100 εκατομμύρια δολάρια. Σήμερα, τα μηνιαία έσοδα που καταγράφει η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ ξεπερνούν τα 500 εκατ. δολάρια με μηνιαία διέλευση καθαρού φορτίου άνω των 100 εκατ. τόνων και το 12% των εμπορευματοκιβωτίων.

protothema.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ

The post Διώρυγα του Σουέζ: Πλέει ελεύθερο πλέον το Ever Given – Τι μεταφέρουν τα πλοία που περιμένουν να περάσουν appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
διωρυγα του σουεζ, διωρυγα, πλοια, εν πλω, cma cgm, εταιρεία, ελλαδα, twitter, hill, ship, crew, moments, πετρελαιο, ΕΡΤ, σημαίνει, φως, ikea, site, αιγυπτος, energy, animals, afp, group, maersk, cma, νέα, list, νεα δημοκρατια, χλμ, δις, πειραιας, jpmorgan, protothema, τελη κυκλοφοριας, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, αξια, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ξανα, cma cgm, βιντεο, το θεμα, αφρικη, εδρα, εμπορικη, επιπλα, ζωα, ηροδοτος, θαλασσα, θεμα, ιορδανια, ιραν, καθημερινη, κινα, λονδινο, ξυλο, ρουμανια, φυσικο αεριο, φως, ωρα, afp, cma, αυξηση, απε, ασια, ατυχημα, αφιξεις, βοηθεια, βρισκεται, γεγονος, γινει, γυρος, δαμασκος, δελτα, διαστημα, δυνατοτητα, διοδος, δις, δοθει, ευρω, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, εξελιξη, εξι, επτα, ερυθρα, ερυθρα θαλασσα, εταιρεία, εταιρια, ευρωπη, ζημια, ζωων, ζωοτροφες, ιδεα, υπηρεσιες, μηχανες, λειτουργια, λυπη, μηχανικος, ναπολεων, νεα υορκη, ξημερωματα, οδος, οθωμανοι, ομιλος, παολα, πλοιο, πλωρη, προβατα, ροτερνταμ, σαουδικη αραβια, σαββατο, συρια, στα ακρα, σχεδια, σχεδιο, τιμη, τσαι, τμημα, τριτη, φαινονται, φυσικο, χλμ, ωρες, group, αδυνατο, animals, crew, energy, ενωση, hill, ship, jpmorgan, κολοσσος, κωστας, list, maersk, moments, μπροστα, ομαδες, πηγες, σημαίνει, site, ταξιδι
Τυχαία Θέματα