Δήμος Χανίων: Πέρασε ο προϋπολογισμός του 2023 – Πλησιάζει τα 140 εκατομμύρια | Photos

| Photos

Τον προϋπολογισμό για το έτος 2023 ψήφισε τη Δευτέρα το δημοτικό συμβούλιο Χανίων, σε ειδική συνεδρίαση. Ο προϋπολογισμός συντάχθηκε με βάση τις οδηγίες που προβλέπει ΚΥΑ και υπήχθη στον έλεγχο του οικονομικού παρατηρητηρίου.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Τάσος Αλογλου, αναφέρθηκε στην εκτέλεση του προϋπολογισμό του 2022, για τον οποίο τόνισε ότι χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προέκυψαν,

όπως το κόστος της ενέργειας.

Για τον νέο προϋπολογισμό είπε ότι επανέρχεται στην κανονικότητα η οικονομική ζωή, ενώ είναι ο μεγαλύτερος στην ιστορία του δήμου, πλησιάζοντας τα 140 εκατομμύρια ευρώ. Τόνισε ότι ο δήμος δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές και πως κανένα έργο δεν έχει κινδυνεύσει λόγω οικονομικών προβλημάτων. “Κάνουμε μια χρηστή και σωστή λειτουργία για να υλοποιούμε τους στόχους μας”, είπε ο αντιδήμαρχος.

Ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός προβλέπει περίπου 138 εκατομμύρια ευρώ έσοδα και αντίστοιχα έξοδα, εκ των οποίων πάντως τα 41 εκατομμύρια είναι απαιτήσεις προηγούμενων ετών.

Το ταμειακό υπόλοιπο του δήμου για το 2023 αναμένεται στα 20 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 7 εκατομμύρια δεν είναι δεσμευμένα σε κανέναν κωδικό. Ακόμα, 5 εκατομμύρια είναι δεσμευμένα για το οικόπεδο ΑΒΕΑ και 5.5 εκατομμύρια για έργα στο σχέδιο πόλης. Επίσης, 2 εκατομμύρια για πληρωμή υποχρεώσεων που δεν προλαβαίνουν να τιμολογηθούν εντός 2022.

Ωστόσο, όπως κάθε χρόνο, ο προϋπολογισμός αυτός δεν αντικατοπτρίζει απόλυτα την πραγματική οικονομική εικόνα, καθώς η εικόνα αυτή γίνεται σαφής με την πρώτη μεγάλη αναμόρφωση στις αρχές του έτους, όπως είπε η προϊσταμένη της οικονομικής υπηρεσίας που έκανε μια σύντομη παρουσίαση.

Για την παράταξη Παπαδογιάννη, ο Σπύρος Αποστολάκης έθεσε την ερώτηση για τις απαιτήσεις από παρελθόντα έτη, αλλά και για τη διαχείριση του ενεργειακού κόστους. Τόνισε ότι ως παράταξη θα ψηφίσει τις ανελαστικές δαπάνες και τη χρηματοδότηση του Δημοτικού Γηροκομείου.

Ο Γρηγόρης Αρχοντάκης παρατήρησε ότι γίνονται περισσότερες αναμορφώσεις προϋπολογισμού από όσες έπρεπε και ότι αυτό σημαίνει πως δεν γίνονται ακριβείς προβλέψεις. “Υπάρχει θέμα με την υλοποίηση του προγράμματος έργων, με τις χαμηλές απορροφήσεις στους αντιστοιχους κωδικούς”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα ψηφίσει τις ανελαστικές δαπάνες και το Γηροκομείο, ενώ από τα υπόλοιπα θα απέχει.

Ο Τάσος Βάμβουκας αναφέρθηκε στα ανείσπρακτα έσοδα, καταλήγοντας ότι θα ψηφίσει τις ανελαστικές δαπάνες και το γηροκομείο, απέχοντας από τα υπόλοιπα.

Ο Γιάννης Σαρρής για την Πρωτοβουλία Πολιτών δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει τα ανελαστικά έξοδα και το γηροκομείο ενώ καταψήφισε τα υπόλοιπα, αναρωτώμενος ταυτόχρονα γιατί έφτασε στο σημείο να χρειάζεται ενίσχυση το γηροκομείο.

Ο Χαράλαμπος Λουτσέτης για τη Λαϊκή Συσπείρωση είπε πως δεν αμφισβητείται πως έχει μπει μια τάξη στα οικονομικά, αλλά το ερώτημα είναι από ποιον εισπράττει και σε ποιον παρέχει υπηρεσίες ο δήμος και καταψήφισε.

Ο Σεραφείμ Ρίζος είπε ότι ο προϋπολογισμός μπορεί να ειναι ο μεγαλύτερος, αλλά είναι προϋπολογισμός φτώχειας, λόγω των πολιτικών επιλογών που αντιπροσωπεύει και καταψήφισε.

Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Σημανδηράκης, τόνισε για τα ληξιπρόθεσμα ότι αναγκαστικά σωρεύονται και μεταφέρονται από προϋπολογισμό σε προϋπολογισμό, με ένα υπέρογκο ποσό να έχει συγκεντρωθεί πια. “Δεν μπορούμε παρά να διεκδικούμε να εισπράξουμε έστω μέρος των οφειλών. Ωστόσο θέλουμε οριζόντια να πάμε σε μια διαγραφή παρελθόντων ετών, για παράδειγμα, από το 2010. Χρειάζεται να γίνει και ρύθμιση για τις προσαυξήσεις, γιατί σε κάποιες περιπτώσεις οι προσαυξήσεις ξεπερνούν το αρχικό κεφάλαιο. Έχουμε πιέσει και το υπουργείο Εσωτερικών να κάνει μια τέτοια ρύθμιση”.

Για το ενεργειακό κόστος, ο κ. Σημανδηράκης είπε ότι υπήρχε η κατεύθυνση από την κυβέρνηση να μειωθεί κατά 10%. “Ο δήμος Χανίων το έχει κάνει ήδη, ενώ το επόμενο διάστημα θα αντικαταστήσουμε όλο τον φωτισμό που τώρα δεν είναι LED, σε LED. Προσανατολιζόμαστε σε δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και υπολογίζουμε πως μετά από δύο χρόνια, όταν τελειώσει, το ενεργειακό κόστος θα μειωθεί κατά 40%”.

Ο προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

The post Δήμος Χανίων: Πέρασε ο προϋπολογισμός του 2023 – Πλησιάζει τα 140 εκατομμύρια | Photos appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δήμος Χανίων, Πέρασε, ϋπολογισμός, 2023 – Πλησιάζει, 140, | Photos,dimos chanion, perase, ypologismos, 2023 – plisiazei, 140, | Photos