Δήμος Χανίων – Άννα Νεμπαυλάκη: Η βιώσιμη αστική κινητικότητα και οι τρόποι να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας

Για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά την τελευταία εβδομάδα του Σεπτέμβρη, μίλησε στο Zarpa Radio 89,6 και την Ανδρονίκη Κοκοτσάκη, η Άννα Νεμπαυλάκη, ειδική συνεργάτης και σύμβουλος σε θέματα παιδείας του δημάρχου Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη.

Η εβδομάδα ήταν γεμάτη με δράσεις ευαισθητοποίησης γύρω από την χρήση του ποδηλάτου στην καθημερινότητά μας με το σύνθημα «Συνδεθείτε, ποδήλατο plus».

Πότε ξεκίνησε να συμμετέχει ενεργά

ο δήμος Χανίων στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

«Ο θεσμός, από το 2002, έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο που προάγει την βιώσιμη αστική κινητικότητα. Έτσι, επιχειρεί να διαμορφώσει ένα περιβαλλοντικό ύφος. Τα περασμένα χρόνια, υπήρχαν συμμετοχές, ενώ τα 3 τελευταία χρόνια ετοιμάζουμε ένα σύνολο δράσεων για τον πολίτη και πάντα στοχεύουμε στην ευαισθητοποίησή του».

Τι εννοούμε με τον όρο «βιώσιμη αστική κινητικότητα»

«Η βιώσιμη αστική κινητικότητα επιδιώκει να εξασφαλίσει την προσβασιμότητα στην πόλη, να βελτιώσει την ασφάλεια στους δρόμους, να μειώσει την ρύπανση, να δημιουργήσει ένα βιώσιμο σύστημα αστικών μεταφορών και να ενισχύσει γενικά την ποιότητα ζωής του αστικού περιβάλλοντος».

Το «πλούσιο» φετινό πρόγραμμα των δράσεων κι η υλοποίησή τους

«Το φετινό θέμα της Ευρωπαϊκής επιτροπής ήταν οι καλύτερες συνδέσεις. Τόνιζε την ανάγκη για συνέργειες, γι’ αυτό ακριβώς και ο δικός μας τίτλος, “Συνδεθείτε, ποδήλατο plus”, τονίζει ότι οι δράσεις είχαν πολλές συνεργασίες και ότι θέλουμε να καλλιεργήσουμε την χρήση του ποδηλάτου στην πόλη μας, αλλά και του περιπάτου, της χρήσης των αστικών συγκοινωνιών.

Οι δράσεις απευθύνονταν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με το σύνολό τους να ήταν 10.

Αυτές, περιλάμβαναν δύο εκθέσεις φωτογραφίας: “Το ποδήλατό μου” από παιδιά σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση Χανίων, όπου αποστάλθηκαν φωτογραφίες και θα παρουσιαστούν στο ισόγειο του δημαρχείου κι η δεύτερη με τίτλο “Μετακίνηση χωρίς αυτοκίνητο”, όπου φωτογράφοι κι ερασιτέχνες έστειλαν φωτογραφίες του τόπου μας.

Εκτός όμως από τις εκθέσεις, υπάρχει μια δράση σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Μιχάλη Τσουπάκη και την ΔΕΔΙΣΑ, “Μαθαίνω ποδήλατο και στο σχολείο”, με τα παιδιά να φέρνουν στο σχολείο ποδήλατα που δεν χρησιμοποιούν κι η ΔΕΔΙΣΑ θα αναλάβει το κόστος επισκευής τους, ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν από την σχολική κοινότητα.

Άλλη μια δράση είχε τίτλο “Κέρδισε επιπλέον χρόνο στάθμευσης” σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Τάσο Αλόγλου, όπου χρησιμοποιώντας την εφαρμογή parking “i-Park Chania“, οι οδηγοί έλαβαν μπόνους 20% επιπλέον χρήματα.

Οργανώσαμε με τους ποδηλατικούς συλλόγους ΤΑΛΩΣ και ΚΥΔΩΝ και το ΚΕΘΕΑ Αριάδνη μια ποδηλατοβόλτα με τίτλο “Ας γίνει θεσμός”, με την ελπίδα ότι κάθε μήνα ίσως οργανώνεται μια από τον δήμο Χανίων στο μέλλον.

Μετέπειτα, πραγματοποιήσαμε δράσεις για να ενθαρρύνουμε το περπάτημα με τον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων, την Μονή Γουβερνέτου και το ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνης να οργανώνουν βόλτα στο Γουβερνέτο.

Πήγαμε την “Στράτα” στην Αγία Μαρίνα με τον αντιδήμαρχο Τουρισμού, Νεκτάριο Ψαρουδάκη, με πολύ μεγάλη επιτυχία. Οι τουρίστες που βρίσκονταν εκεί εντυπωσιάστηκαν και θέλησαν να επαναλάβουμε την δράση αυτή στην αρχή της επόμενης τουριστικής σεζόν.

Είχαμε μια ξενάγηση για λίγο μεγαλύτερους σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΔΟΚΟΙΠΠ, Στέλιο Βαλυράκη, όπου τα ΚΑΠΗ του δήμου Χανίων ξεναγήθηκαν στην πόλη καταλήγοντας στο Λιμενικό Ταμείο.

Τέλος, η μεγαλύτερη δράση που οργανώσαμε με τίτλο “Η μέρα χωρίς αυτοκίνητο” πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή μικρών και μεγάλων. Έκλεισε ένας δρόμος στα Χανιά τις πρωινές ώρες, ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν και τα παιδιά. Πάνω από 700 παιδιά ήταν στο δρόμο εκείνη την ημέρα με μαθήματα ειδικά διαμορφωμένα για εκείνα, όπως οδικής κυκλοφορίας και συμπεριφοράς».

Ο στόχος των δράσεων

«Οι δράσεις ήθελα να έχουν έναν εκπαιδευτικό χαρακτήρα, όλα είναι θέμα παιδείας. Πρέπει καθημερινά να τα υπενθυμίζουμε, να τα επισημαίνουμε, να τα συζητούμε και να τα πράττουμε. Η εκπαιδευτική κοινότητα έχει ανάγκη τέτοιες δράσεις, ειδικά μετά τον κορονοϊό. Τα παιδιά συμμετέχουν πολύ ενεργά. Πρέπει να μας γίνει συνήθεια. Είναι δύσκολο, αλλά για όλα υπάρχει μια αρχή. Ο καθένας μας είναι ωραίο να βρίσκει τρόπους για να βελτιώνει την ποιότητα της ζωής του».

zarpanews.gr

The post Δήμος Χανίων – Άννα Νεμπαυλάκη: Η βιώσιμη αστική κινητικότητα και οι τρόποι να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα