«Χωρίς εσένα θέλω να πεθάνω»: Ο ασίγαστος παράνομος έρωτας του Αλμπέρ Καμύ για Ισπανίδα ηθοποιό

Μία συλλογή παθιασμένων ερωτικών επιστολών του Νομπελίστα συγγραφέα Αλμπέρ Καμύ και της Ισπανίδας ηθοποιού Μαρία Καζάρες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας την Παρασκευή, ρίχνοντας φως σε έναν από τους μεγαλύτερους παράνομους έρωτες στην ιστορία της γαλλικής λογοτεχνίας.

Εκείνη ήταν μία διάσημη και σημαντική ηθοποιός της εποχής της με ανένταχτο πνεύμα. Αν και γεννημένη στην Ισπανία, έγινε μια από τις μεγαλύτερες δραματικές ηθοποιούς της Γαλλίας, στον κινηματογράφο και στο θέατρο κατά τις δεκαετίες του ’40 και του ’50.

Εκείνος ήταν ο πιο αξιοθαύμαστος συγγραφέας της γενιάς του, μέλος της Γαλλικής Αντίστασης, ο οποίος ζούσε μία διπλή ζωή με παραπάνω από έναν τρόπους.

Πάνω από 860 γράμματα που «έκαιγαν» από το πάθος ενός έρωτα 13 ετών, όσο ο Αλμπέρ Καμύ ήταν παντρεμένος με την όμορφη πιανίστρια και μαθηματικό Φρανσίν Φορ, ήρθαν στο φως από την κόρη του συγγραφέα, Κατρίν.

«Ο αέρας είναι πιο ανάλαφρος απλώς και μόνο επειδή υπάρχουν», γράφει η Κατρίν Καμύ ως εισαγωγή για το υλικό των 1.300 σελίδων που δημοσιεύει ο εκδοτικός οίκος Gallimard.

Η Καζάρες και ο Καμύ συναντήθηκαν στις 6 Ιουνίου 1944, την ημέρα της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στην Νορμανδία που άνοιξαν τον δρόμο για την απελευθέρωση της Γαλλίας.

Η Μαρία Καζάρες
Εκείνη ήταν 21 ετών, εκείνος 30, όταν έδωσαν το πρώτο τους φιλί σε μία πρόβα για το θεατρικό έργο του «Η παρεξήγηση». Το Παρίσι ήταν ακόμη υπό την κατοχή των Ναζί και ο Καμύ ήταν διευθυντής της εφημερίδας «Combat», παίζοντας το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι με την Γκεστάπο.

Όμως ο έρωτάς τους δεν κατάφερε να επιβιώσει, όταν επέστρεψε η σύζυγός του από το απελευθερωμένο Παρίσι τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς. Η Καζάρες έδωσε ένα τελεσίγραφο στον Καμύ.

Αν και ο συγγραφέας δεν πίστευε στον γάμο, επέλεξε να επιστρέψει στη συζυγική κλίνη. Παρά τη γέννηση των δίδυμων του, Ζαν και Κατρίν, λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, η απιστία του Καμύ σύντομα οδήγησε την όμορφη Φρανσίν σε κατάθλιψη.

«Χωρίς εσένα θέλω να πεθάνω»

Ο αλγερινής καταγωγής Καμύ ήταν περισσότερο ερωτευμένος, αλλά με ραγισμένη καρδιά. «Όπου κι αν γυρίσω βλέπω νύχτα. Χωρίς εσένα έχω χάσει τη δύναμή μου. Θέλω να πεθάνω», έγραφε ο Καμύ στην Καζάρες μετά τον χωρισμό τους.
Τέσσερα χρόνια από την πρώτη τους συνάντηση, οι δρόμοι τους ξανάσμιξαν στη λεωφόρο Σεν Ζερμέν στο Παρίσι και ο έρωτάς τους αναζωπυρώθηκε.

Αντάλλασσαν γράμματα σχεδόν καθημερινά από τότε. Μερικές φορές μιλούσαν για τη δουλειά τους και τους φίλους τους. «Η Σιμόν Σινιορέ έκανε έκτρωση… ο (Ιβ) Μοντάν είναι χάλια», είχε γράψει η Καζάρες το 1951.

Όμως τα περισσότερα ήταν ερωτικά . Εκείνος την αποκαλούσε «μικρέ μου γλάρε» και άλλα χαϊδευτικά.

«Είμαι πεσμένος στο πάτωμα. Ακόμα φαντάζομαι τη στιγμή που θα κλείσουμε την πόρτα της κρεβατοκάμαράς σου», τής έλεγε.

«Βράζω μέσα κι έξω μου. Τα πάντα καίγονται: η ψυχή μου, το σώμα μου, η καρδιά μου, η σάρκα μου. Με καταλαβαίνεις; Μπορείς πραγματικά να καταλάβεις;», τού έλεγε εκείνη.

«Η επί δώδεκα χρόνια αδιάκοπη αλληλογραφία, δείχνει πόσο ακαταμάχητη ήταν η αγάπη τους», γράφει η Κατρίν Καμύ.

Το 1936 η Καζάρες επέστρεψε στην Ισπανία με τον πατέρα της, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός, όταν ο Φράνκο ξεκίνησε το πραξικόπημα εναντίον της εκλεγμένης δημοκρατικής κυβέρνησης.

Tο τελευταίο προφητικό γράμμα
Εργάστηκαν μαζί ξανά στο έργο του Καμύ «Οι δίκαιοι» το 1949, όμως ήταν συχνά χωριστά.

Εκείνη βρισκόταν σε περιοδεύοντα θίασο στην Αργεντινή το 1957, οπότε και ο Καμύ τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Αμέσως της έστειλε τηλεγράφημα στο οποίο έλεγε: «Ποτέ δεν μου έλειψες περισσότερο. Ο Αλόνσο σου».

Ένα τροχαίο δυστύχημα έκοψε το νήμα της ζωής του Καμύ στα 46 του χρόνια
Το τελευταίο του γράμμα είχε ημερομηνία 30 Δεκεμβρίου 1959, πέντε ημέρες πριν από το θάνατό του σε ηλικία 46 ετών.

«Τελευταίο γράμμα» έγραψε προφητικά ο Καμύ, αν και εκείνος πιθανότατα αναφερόταν στο τελευταίο γράμμα της χρονιάς ή το τελευταίο πριν βρεθούν ξανά από κοντά.

Της έγραφε ότι θα επέστρεφε στο Παρίσι από το πατρικό του σπίτι στην Προβηγκία με το αυτοκίνητο στις 4 Ιανουαρίου 1960, αν και είχε αγοράσει εισιτήριο για το τρένο.

«Θα σε δω σύντομα υπέροχή μου. Είμαι τόσο χαρούμενος στην ιδέα ότι θα σε ξαναδώ που γελάω όσο σου γράφω. Σε φιλώ και σε κρατώ μέσα μου μέχρι την Τρίτη, όταν θα αρχίσουμε από την αρχή», ήταν τα λόγια του.

Ο Καμύ δεν επέστρεψε ποτέ στο Παρίσι. Έχασε ακαριαία τη ζωή του, όταν το σπορ αυτοκίνητο του εκδότη του Μισέλ Γκαλιμάρ προσέκρουσε σε δέντρο, στο Βιλμπλεβέν της Υόν. Ο Γκαλιμάρ υπέκυψε στα τραύματά του έξι ημέρες αργότερα

Όσο για την Καζάρες πέθανε το 1996 σε ηλικία 74 ετών. Παντρεύτηκε τον φίλο της, έναν τσιγγάνο τραγουδιστή, τον Αντρέ Σλέσερ, ο οποίος της συμπαραστάθηκε μετά το θάνατο του Καμύ.

Πρωτο Θεμα

Keywords
Τυχαία Θέματα