Χανιά | Ύπουλη νόσος ο καρκίνος του θυροειδή – Γιατί παρουσιάζεται αύξηση – Πότε χρειάζεται χειρουργείο

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι διαγιγνώσκονται καθημερινά τις τελευταίες δεκαετίες με παθήσεις του θυροειδή. Για τους λόγους τους οποίους έχει προκύψει αυτή η αύξηση μίλησε το πρωί στο Zarpa Radio 89,6 και στην Άννα Παπακωνσταντίνου ο Διευθυντής της Ωτορινολαρυγγολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, Χαρίτων Παπαδάκης, με αφορμή την επιστημονική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί από το νοσηλευτικό ίδρυμα το Σάββατο, στην αίθουσα του φιλολογικού συλλόγου Χανίων “Χρυσόστομος”, με θέμα τις σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης παθήσεων

του θυροειδούς.

Ο κ. Παπαδάκης τόνισε, πως η συνεχής αύξηση στη διάγνωση των παθήσεων του θυροειδή οφείλεται στο γεγονός ότι τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχει προχωρήσει η ειδικότητα των ενδοκρινολόγων και γίνεται συστηματικότερος και πιο σωστός έλεγχος στους ασθενείς: «Πριν τρεις, τέσσερις δεκαετίες η ειδικότητα της ενδοκρινολογίας δεν υπήρχε στην Ελλάδα».

Ύπουλη νόσος ο καρκίνος του θυροειδή

Στο μεταξύ, ο κ. Παπαδάκης έκανε λόγο για ύπουλη νόσο, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχουν συμπτώματα: «Στον υποθυροειδισμό προκαλεί μια ατονία, μια εξάντληση στον ασθενή αλλά στον καρκίνο του θυροειδούς δεν δίνει κανένα σύμπτωμα. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα».

Την ίδια ώρα, ο κ. Παπαδάκης επεσήμανε πως «δεν έχουν καταγραφεί επίσημα στοιχεία που να δείχνουν αύξηση του θυροειδή στα Χανιά, υπάρχουν ωστόσο σε διεθνείς δημοσιεύσεις που λένε πως η αύξηση του καρκίνου του θυροειδούς στην Κρήτη ενδεχομένως να οφείλεται στο πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ  που έγινε 26 Απριλίου του 1986. Τότε είχε παρατηρηθεί αυξημένο ποσοστό βροχών, που ίσως είχαν ραδιενέργεια και έχει επίσης διαπιστωθεί ότι ραδιενέργεια υπήρχε και στις ακτές της Αφρικής, η οποία μεταφέρεται μέσω της αφρικανικής σκόνης που μεταφέρεται κατά καιρούς στην Κρήτη. Υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες γι’ αυτό.

Η εμφάνιση του θυροειδή στους ασθενείς σχετίζεται και με την κληρονομικότητα.

Ο θυροειδής έχει πολλές νόσους, οι κυριότερες είναι ο υπερθυροειδισμός, ο υποθυροειδισμός (τα αυτοάνοσα) και ο καρκίνος του θυροειδή. Η πιο συχνή πάθηση του θυροειδούς είναι ο υποθυροειδισμός, λόγω της αυτοάνοσης νόσου Χασιμότο.

Ο θυροειδής μπορεί εμφανιστεί  από πολύ νεαρή ηλικία μέχρι και την πολύ μεγάλη ηλικία:   «Ο θυροειδής δεν κάνει διάκριση στην ηλικία. Έχουμε χειρουργήσει παιδιά ακόμη και 15 ετών αλλά και ανθρώπους 85 ετών».

Πότε ο ασθενής μπαίνει στο χειρουργείο

Οι παθήσεις του θυροειδούς αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή ωστόσο όπου αυτό δεν είναι εφικτό, ο ασθενής θα πρέπει να χειρουργηθεί και να προχωρήσει σε αφαίρεση του θυροειδή. «Αυτό είναι απόφαση του ενδοκρινολόγου», τόνισε μεταξύ άλλων ο γιατρός χειρούργος ΩΡΛ και Δ/ντης της κλινικής ΩΡΛ του νοσοκομείου Χανίων, Χαρίτων Παπαδάκης και συνέχισε λέγοντας πως «μας λύνει τα χέρια η κυτταρολογική εξέταση FNA, η οποία μπορεί να μας ξεκαθαρίσει σε κάποιο βαθμό αν είναι κακοήθεια ή όχι. Η μόνη θεραπεία στην κακοήθεια είναι το χειρουργείο».

Θυροειδής :Ο ρυθμιστής του οργανισμού – Οι εξετάσεις το κλειδί στην πρόληψη

Όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να εξετάζονται τακτικά, γιατί μπορεί σε οποιαδήποτε φάση της ζωής τους να διαπιστώσουν ότι πάσχουν από θυροειδή. Την ίδια ώρα, οι εξετάσεις θα πρέπει να γίνονται και προληπτικά, προκειμένου οι ασθενείς να προλάβουν την δυσάρεστη εξέλιξη της πάθησης, όπως επιβεβαίωσε και ο κ. Παπαδάκης: «Ο θυροειδής ρυθμίζει τη λειτουργία όλου του οργανισμού και έχει να κάνει και με την καρδιά και με το συκώτι και με το μυϊκό σύστημα, τον σκελετό, την αναπαραγωγή ακόμα και με την λειτουργία του εγκεφάλου. Γι’ αυτό πρέπει να γίνονται τακτικοί έλεγχοι με εξετάσεις αίματος και με έναν υπέρηχο, από τον οποίο δεν παίρνουμε ακτινοβολία. Με τις εξετάσεις αίματος μπορεί κάποιος να προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις όσον αφορά τις παθήσεις του θυροειδή».

«Οι μισοί ασθενείς από αυτούς που τυχαία κάνουν υπέρηχο, μπορούν να βρεθούν με όζους του θυροειδή. Μπορεί να κάνουν υπέρηχο για άλλο λόγο και να βρεθούν με όζο του θυροειδή. Άρα έχει μεγάλη σημασία η πρόληψη και ο τακτικός έλεγχος, ο οποίος πρέπει να γίνεται από τους ενδοκρινολόγους. Εμείς είμαστε χειρουργοί. Τον θυροειδή τον χειρουργούν είτε ή γενικοί χειρουργοί είτε οι χειρουργοί ωτορινολαρυγγολόγοι».

Η επιστημονική ημερίδα, την οποία συνδιοργανώνουν η ΩΡΛ κλινική του Νοσοκομείου Χανίων με τις Α’ και Β’ χειρουργικές κλινικές θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και θα διαρκέσει μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Σε αυτήν θα μιλήσουν γιατροί διάφορων ειδικοτήτων: «Η πάθηση του θυροειδή εκτός του ότι απευθύνεται σε μεγάλο αριθμό ασθενών απευθύνεται και σε μεγάλο αριθμό ειδικοτήτων. Εκτός από τους ενδοκρινολόγους, τους ΩΡΛ και τους γενικούς χειρουργούς, είναι και οι κυτταρολόγοι, οι ακτινολόγοι, οι παθολογοανατόμοι, οι πυρηνικοί γιατροί και οι ογκολόγοι. Είναι επιβεβλημένη η συνεργασία όλων αυτών των ειδικοτήτων».

zarpanews.gr

The post Χανιά | Ύπουλη| Ύπουλη νόσος ο καρκίνος του θυροειδή – Γιατί παρουσιάζεται αύξηση – Πότε χρειάζεται χειρουργείο appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά | Ύπουλη, – Πότε,chania | ypouli, – pote