Χανιά | Ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης – Στα ύψη οι τιμές

Με τιμή που κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 1,20 ευρώ ανά λίτρο, ξεκίνησε από το πρωί της Παρασκευής η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στα Χανιά. Πρόκειται για αύξηση 50% σε σχέση με την τιμή που είχαμε πέρσι την ίδια εποχή, καθώς τότε το πετρέλαιο θέρμανσης κόστιζε

0,80 ευρώ το λίτρο.

“Η διάθεση ξεκίνησε από πρατήρια στα Χανιά | Ξεκίνησεκαι οι τιμές κυμαίνονται από 1,18 ως 1,23 ευρώ το λίτρο. Αρκετά πρατήρια έχουν παραλάβει και διαθέτουν πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ και οι καταναλωτές έχουν ήδη αρχίσει να εκδηλώνουν ενδιαφέρον”, δήλωσε στο zarpanews.gr ο Γιάννης Δρακακάκης, πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Χανίων, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι τιμές αυτές είναι ιδιαίτερα υψηλές:

“Τέτοιες τιμές είχαμε να δούμε από το 2011-2012 και τότε μάλιστα ο κόσμος είχε αρχίσει να στρέφεται σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, όπως το πέλετ. Και σήμερα προφανώς είναι πολύ ακριβά για τον μέσο καταναλωτή. Εμείς ξαναζητήσαμε από το υπουργείο Οικονομικών με επιστολή πριν από δύο μέρες να μειώσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα, γιατί οι τιμές είναι υπερβολικά υψηλές”.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Δρακακάκη, εκείνοι που αυτή τη στιγμή αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης, το κάνουν σε μεγάλο βαθμό επειδή φοβούνται πως οι τιμές θα ανεβούν ακόμα περισσότερο. “Είναι κάτι που δεν μπορούμε να προβλέψουμε, αλλά η πορεία των τιμών τους τελευταίους μήνες προκαλεί ανησυχία στους καταναλωτές”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η μέση ποσότητα που παραγγέλνει ένας καταναλωτής στα Χανιά είναι περίπου 500 λίτρα, με την οποία υπολογίζει να “βγάλει” τουλάχιστον ως τα Χριστούγεννα, αν και αυτό εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες.

Όσο για το επίδομα θέρμανσης, το σύστημα του υπουργείου αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί στις αρχές Νοεμβρίου. Στα Χανιά τα ποσά που προβλέπονται είναι πενιχρά, φτάνοντας στα 120 ευρώ, με κάποιες προσαυξήσεις ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του αιτούντα.

Τα χρήματα πάντως θα προκαταβληθούν στους δικαιούχους, που αργότερα θα πρέπει να προσκομίσουν τα παραστατικά που θα αποδεικνύουν ότι πράγματι αγόρασαν πετρέλαιο θέρμανσης.

Όσο για τις τιμές στα υπόλοιπα καύσιμα, η βενζίνη στα Χανιά την Παρασκευή κυμαίνεται από 1,73 ως 1,78 ευρώ το λίτρο, ενώ το πετρέλαιο κίνησης στα 1,44 ως και 1,52 ευρώ το λίτρο.

zarpanews.gr

The post Χανιά | Ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης – Στα ύψη οι τιμές appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα