Ξεμπλοκάρει το κληροδότημα Μαλινάκη με νομοθετική ρύθμιση | 5 εκ. ευρώ για την Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το έργο της επέκτασης της ψυχιατρικής πτέρυγας του Νοσοκομείου Χανίων με νομοθετική ρύθμιση που το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεμπλοκάρει το κληροδότημα Μαλινάκη.

Αυτά ανακοίνωσαν το μεσημέρι σε κοινή συνέντευξη τύπου ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός και ο Διοικητής του Νοσοκομείου Μηνάς Βουλγαρίδης μετά από συνεδρίαση της επιτροπής του κληροδοτήματος.

Με την ρύθμιση, θα καταστεί δυνατή η δημοπράτηση και κατασκευή του έργου από την ίδια την επιτροπή του κληροδοτήματος ως προσώπου ιδιωτικού δικαίου, συμπτύσσοντας σημαντικά

τον χρόνο που θα χρειαζόταν οι διαδικασίες αν προχωρούσαν από το δημόσιο και ξεπερνώντας γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Αυτό θα γίνει μέσα από υπογραφή τριμερούς σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Υγείας, Νοσοκομείου Χανίων και Επιτροπής, το τελικό κείμενο της οποίας βρίσκεται στα χέρια του βουλευτή Χανίων, Αντώνη Μπαλωμενάκη. Εκεί ορίζονται οι λεπτομέρειες για τον τρόπο διακήρυξης του διαγωνισμού και κατασκευής του έργου.

Μπαλωμενάκης: Λύσεις απλές με πολιτική βούληση

Ο κ. Μπαλωμένακης που δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω ασθένειας, σε γραπτή του δήλωση επεσήμανε τα εξής: «Η λύση που δόθηκε για την προώθηση της αξιοποίησης της κληρονομίας Μαλινάκη είναι ένα καλό δείγμα του ότι, όταν η δημόσια διοίκηση αντιμετωπίζει τα περίπλοκα ζητήματα της καθημερινότητας με τόλμη, πρακτικό πνεύμα, στα πλαίσια της νομοθεσίας, αλλά κυρίως με πολιτική βούληση προώθησης τους, λύσεις υπάρχουν και είναι απλές.

Με την προωθούμενη λύση το έργο της κατασκευής νέας πτέρυγας θα επιταχυνθεί κατά πολύ. Πράγμα που θα ανοίξει το δρόμο για τη συνολική αξιοποίησή της περιουσίας, πάντοτε στο πνεύμα του διαθέτη.

Επισημαίνω την ευτυχή κατάληξη, που είναι προϊόν υπεύθυνης και επίμονης δουλειάς των μελών της επιτροπής διαχείρισης του κληροδοτήματος και της τεχνικής υπηρεσίας του νοσοκομείου ως εξαίρεση στο γενικό τοπίο της δημόσιας διοίκησης .

Στόχος εθνικής εμβέλειας θα πρέπει να είναι για όλους μας ένα τέτοιο επίπεδο αποτελεσματικής συνεργασίας να γίνει ο κανόνας και όχι η εξαίρεση στη χώρα μας».

Ψυχιατρική κλινική «πρότυπο»

To κληροδότημα είναι ύψους 5 εκατ. ευρώ και θα διατεθεί για την επέκταση της ψυχιατρικής πτέρυγας του Νοσοκομείου Χανίων και για την κάλυψη, στη συνέχεια, των αναγκών της. Ήδη η σχετική μελέτη έχει ολοκληρωθεί ενώ τα σχέδια υπάρχουν και έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες.

Ο κ. Βουλγαρίδης έκανε λόγο για μία κλινική που θα αποτελεί πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα και θα καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες της περιοχής όχι μόνο σε χώρο αλλά και σε επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών.

Από την πλευρά του ο κ. Δαμασκηνός μίλησε για μια «τελευταία προσπάθεια ώστε να ξεπεραστούν οι νομικές αγκυλώσεις και το κληροδότημα να προχωρήσει» ώστε, όπως προσέθεσε να σταματήσει και η επιτροπή να γίνεται στόχος άδικης κριτικής για τις καθυστερήσεις.

zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα