Χανιά | Το λάδι, η δακοκτονία και οι κίνδυνοι – Η “Αποκόρωνας Αναπτυξιακή” ενημερώνει

ΕνημέρωσηΧανιά | για τη δακοκτονία και τις αποδόσεις του ελαιοκάρπου στον δήμο Αποκορώνου απέστειλε η “Αποκόρωνας Αναπτυξιακή”, όπου κάνει γνωστό ότι οι δολωματικοί ψεκασμοί ολοκληρώθηκαν:

“Ενημερώνουμε ότι το πρόγραμμα προστασίας της ελαιοπαραγωγής μέσω των δολωματικών ψεκασμών ολοκληρώθηκε με την 5η διαβροχή στις αρχές του Οκτώβρη στις παραθαλάσσιες και πεδινές περιοχές και στα μέσα Οκτωβρίου στις ημιορεινές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ελαιοπαραγωγής τα οποία συλλέξαμε από ελαιοτριβεία του Αποκόρωνα και του εργαστηρίου ελαιοκομίας του Ινστιτούτου

Ελιάς προέκυψε ότι το στάδιο ωρίμανσης του ελαιοκάρπου είναι σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο για τη χρονική περίοδο που διανύουμε και πιο συγκεκριμένα κυμαίνονται από 4,2 κιλά ελιές 1 κιλό λάδι το υψηλότερο έως 7,5 κιλά ελιές 1 κιλό λάδι η χαμηλότερη απόδοση σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλαν τα ελαιοτριβεία.

Τα στοιχεία που ανέλυσε το ινστιτούτο ελιάς αφορούν μόνο τις συγκεκριμένες περιοχές Γαβαλοχώρι – Πλάκα – Τσιβαράς – Καλύβες – Κόκκινο Χωριό: ελαιοπεριεκτηκότητα από 4,7 η υψηλότερη έως 5,7 η χαμηλότερη. Παράλληλα η οξύτητα των δειγμάτων που αναλύθηκαν από τις προαναφερόμενες περιοχές κυμαίνεται από το εντυπωσιακό 0,18 (Καλύβες) έως 0,34 (Πλάκα- Κόκκινο Χωριό).

Οι αντίστοιχες μετρήσεις των ελαιοτριβείων καταδεικνύουν παρόμοιες οξύτητες, με εξαίρεση περιοχές (τοπικά) στον ανατολικό Αποκόρωνα που έχουν παρατηρηθεί υψηλότερες έως και 0,8. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι αποδόσεις είναι σχετικά καλές και ταυτόχρονα το παραγόμενο ελαιόλαδο είναι εξαιρετικής ποιότητας έξτρα παρθένο.

Δεδομένου ότι το κρατικό πρόγραμμα δακοκτονίας έχει λήξει, καθώς επίσης και το γεγονός ότι έχουν παρατηρηθεί τοπικά και σε διάφορες περιοχές εκτός της πολύ χαμηλής έως τώρα δακοπροσβολής και άλλοι παθογόνοι οργανισμοί που προσβάλουν τον καρπό της ελιάς όπως το γλοιοσπόριο, εφίσταται η προσοχή των καλλιεργητών να ελέγξουν την παραγωγή τους και να προγραμματίσουν εγκαίρως την συγκομιδή του καρπού στο αμέσως προσεχές διάστημα καθότι υπάρχουν πολλοί απρόβλεπτοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την έως τώρα καλή πορεία του παραγόμενου προϊόντος.

Οι πιθανότεροι κίνδυνοι είναι οι εξής: 1) να υπάρξει δυναμική και επιταχυνόμενη δακοπροσβολή το επόμενο διάστημα, 2) να δράσουν και οι υπόλοιποι εχθροί της ελιάς όπως το γλοιοσπόριο και άλλα, 3) απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα όπως πολύ ισχυροί άνεμοι που μπορεί να ρίξουν σημαντική ποσότητα καρπού στο έδαφος, 4) η έγκαιρη συγκομιδή αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα καρποφορίας και για το επόμενο έτος.

Τέλος επισημαίνουμε ότι οι βροχές που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες θεωρούνται ευεργετικές για τα δέντρα και αναμένεται τις επόμενες ημέρες περεταίρω ελαίωση του καρπού.”

The post Χανιά | Το λάδι, η δακοκτονία και οι κίνδυνοι – Η “Αποκόρωνας Αναπτυξιακή” ενημερώνει appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα