Χανιά | Το click away επέστεψε: Αντιδράσεις και ευτράπελα την πρώτη μέρα εφαρμογής των νέων μέτρων – Τι λένε έμποροι και πολίτες

ΜεγάλεςΧανιά | ουρές, επιστροφή του click away, ταλαιπωρία και ευτράπελα, έφερε στην Αγορά των Χανίων η πρώτη μέρα εφαρμογής των νέων μέτρων για την είσοδο στα εμπορικά καταστήματα.

Πάντως, ήδη τα μέτρα έφεραν μείωση στην κίνηση, όπως διαπίστωσαν οι έμποροι μιλώντας στο zarpanews.gr  ενώ καταναλωτές έμειναν σε αρκετές περιπτώσεις εκτός καταστημάτων επειδή δεν είχαν μαζί τους τα τεστ των παιδιών ή δεν είχαν πρόσβαση στην πλατφόρμα, από τα κινητά τους

τηλέφωνα.Αστυνομική εποπτεία υπήρχε έντονη στο εμπορικό κέντρο της πόλης με τους αστυνομικούς να προχωρούν σε πρώτη φάση σε συστάσεις ενώ οι μεγάλες αλυσίδες είχαν στήσει από νωρίς τα σταντ για όσους ήθελαν να εξυπηρετηθούν με click away.«Ήδη βλέπουμε μείωση στην κίνηση»

«Ήδη βλέπουμε μια πολύ σημαντική μείωση. Κάτω από κανονικές συνθήκες, Σάββατο πρωί με τόσο ωραία μέρα, θα είχαμε αρκετό κόσμο» μας λέει η Χριστίνα, από κατάστημα ειδών μακιγιάζ και αξεσουάρ.

Μετά από έναν πάρα πολύ δύσκολο Σεπτέμβρη και Οκτώβρη, αυτό το μέτρο έρχεται να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στα καταστήματα που περίμεναν να δουλέψουν Νοέμβρη και Δεκέμβρη. Είναι πάρα πολύ περιοριστικό.

Θα κόψει κόσμο σίγουρα που θα έμπαινε για να δει, για να χαζέψει. Τώρα δεν νιώθει άνετα, νιώθει ότι δεν έχει την ελευθερία.

«Δεν μας καλύπτουν αυτά τα μέτρα»

Θετικά βλέπουν τα νέα μέτρα η Χριστίνα και ο Γιάννης που όμως επισημαίνουν ότι «δεν μας καλύπτουν» για την αποτροπή διάδοσης της πανδημίας.

«Για καφέ που πήγαμε ήταν καλύτερα, είχε άπλα, νιώσαμε ότι υπήρχαν ασφαλείς αποστάσεις» τονίζει η Χριστίνα. Από τη μεριά του ο Γιάννης σημειώνει πως «Εμείς έχουμε το πιστοποιητικό εμβολιασμού αλλά κανονικά θα έπρεπε να κάνουμε και ράπιντ τεστ διότι είναι γνωστό πλέον πως και οι εμβολιασμένοι κολλάνε και μεταδίδουν».

«Δεν ξέρω πόσο θα βοηθήσει στην πράξη»

«Μας ζήτησαν στην είσοδο τα σελφ τεστ των παιδιών, τα οποία δεν τα είχαμε μαζί μας και έτσι χωριστήκαμε και μπήκε η γυναίκα μου για ψώνια κι εγώ έμεινα έξω με τα παιδιά» λέει στο zarpanews.gr ο Γιάννης: «Νομίζω τα νέα μέτρα θα μας δυσκολέψουν λίγο τη ζωή αλλά ίσως να είναι και απαραίτητα για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Στην πράξη βέβαια, είδαμε πως δημιουργείται καθυστέρηση, ουρές, αναμονή για τους πολίτες» τονίζει ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά το παράδειγμα δύο Αμερικανών πολιτών που επειδή το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους δεν είχε barcode, δεν κατάφεραν να μπουν σε κατάστημα και κατέληξαν να τσακώνονται στην είσοδο.

«Να κάνουμε Χριστούγεννα… έστω και έτσι»

Με επιπλέον προσωπικό και τήρηση όλων των προβλεπόμενων, αντιμετωπίζει ο κ. Γιώργος τα νέα μέτρα, στην επιχείρησή του.

«Το μέτρο αρχίζει να επιβάλλεται λόγω της έξαρσης στα κρούσματα. Εμείς έχουμε στην πόρτα την κοπέλα μας που ελέγχει όλα τα πιστοποιητικά.

Προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο όσο μπορούμε και να κάνουμε ό,τι καλύτερο, με την ευχή ο κόσμος να πάει να εμβολιαστεί και να έχουμε καλά Χριστούγεννα… έστω και έτσι» Όπως σημειώνει, «ο περισσότερος κόσμος που έρχεται έχει μαζί του και ταυτότητα και τα χαρτιά του και εννοείται πως εάν κάποιος δεν μπορεί να μπει, εμείς εξυπηρετούμε και στο πεζοδρόμιο».

«Έχω κάνει ράπιντ τεστ αλλά δεν μπορώ να μπω»

«Δεν κατάφερε να κάνει τα ψώνια της η κα Κατερίνα επειδή δεν έχει πρόσβαση από το κινητό της στην πλατφόρμα του Υπουργείου, με αποτέλεσμα να υποστεί μεγάλη ταλαιπωρία: Έχω κάνει δύο τεστ και δεν με αφήνουν να μπω γιατί δεν δέχονται το χαρτί και εγώ δεν μπορώ αυτή τη στιγμή από το κινητό μου να μπω στο ίντερνετ να το κατεβάσω από το gov.gr» μας λέει και σχολιάζει: «Φοβερή ταλαιπωρία… Δυστυχώς εμείς ως πολίτες δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.

«Είναι πολύ κουραστικό»

Από τη μεριά της η κα Μαρία, επισημαίνει:

Είναι πάρα πολύ κουραστικό και για τους καταναλωτές και για τα καταστήματα. Εάν δεν εμβολιαστεί ο περισσότερος κόσμος να φτάσουμε σε ένα ποσοστό που θέλει η Κυβέρνηση δυστυχώς θα συνεχίζονται τα μέτρα.

«Ενδεχομένως να είναι αναγκαίο αλλά φέρνει μεγάλη ταλαιπωρία, καθυστερήσεις και το σκέφτεσαι να μπεις σε ένα μαγαζί» καταλήγει.

«Είναι ντροπή να ελέγχουμε ταυτότητες»

«Πρώτη μέρα σήμερα εφαρμογής του μέτρου, ο κόσμος όπως είναι φυσικό μουρμουρίζει» σημειώνει η Ιωάννα, ιδιοκτήτρια καταστήματος εσωρούχων.

«Εγώ προσωπικά σαν Ιωάννα ντρέπομαι να το κάνω αυτό, να ζητάω ταυτότητες. Είναι γνωστοί, φίλοι μας, ντρεπόμαστε να τους πούμε “δείξε μου το χαρτί σου”. Στα δικά μας, τα μικρά μαγαζιά, δεν έπρεπε να γίνει αυτό. Έτσι κι αλλιώς τα μέτρα τηρούνται, ο κόσμος που μπαίνει είναι συγκεκριμένος» σημειώνει ενώ όπως προσθέτει, ήδη από σήμερα παρατηρήθηκε μείωση στην αγοραστική κίνηση.

«Μειώθηκε η κίνηση»

«Είναι πάρα πολύ μειωμένη η κίνηση. Ο κόσμος τουλάχιστον μιας ηλικίας δεν τα πάει καλά με την τεχνολογία, οπότε θα αποφύγει να κατέβει κι αυτό είναι κάτι που φάνηκε σήμερα» σημειώνει ο Χρήστος, ιδιοκτήτης καταστήματος με εσώρουχα.

«Μας φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση, νιώθουμε ότι παραβιάζονται οι κανόνες των προσωπικών δεδομένων, δεν μπορούμε να ζητάμε ταυτότητες» τονίζει και συμπληρώνει πως δημιουργούνται προβλήματα στις επιχειρήσεις καθώς χρειάζονται επιπλέον προσωπικό ενώ ο έλεγχος δημιουργεί καθυστερήσεις.

«Θεωρώ ότι για τα εμπορικά καταστήματα δεν θα έχει αποτέλεσμα. Έτσι κι αλλιώς, εάν ο άλλος είναι ανεύθυνος και θέλει να κυκλοφορεί ενώ έχει κορονοϊό, πάλι θα πάει όπου επιτρέπεται» καταλήγει.

zarpanews.gr

The post Χανιά | Το click away επέστεψε: Αντιδράσεις και ευτράπελα την πρώτη μέρα εφαρμογής των νέων μέτρων – Τι λένε έμποροι και πολίτες appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά |, Αντιδράσεις,chania |, antidraseis