Χανιά | Τι πρέπει να ξέρουν οι εργαζόμενοι για την ψηφιακή κάρτα εργασίας – Πώς λειτουργεί και πότε θα υλοποιηθεί στις επιχειρήσεις

ΔράσηΧανιά | για την πληροφόρηση των εργαζομένων σχετικά με την ψηφιακή κάρτα εργασίας που έχει θεσπιστεί να ισχύει στις επιχειρήσεις.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ στην οποία παρουσιάζεται το ισχύον νομικό πλαίσιο και η απαραίτητη πληροφόρηση στους εργαζομένους προκειμένου να γνωρίζουν τα εργασιακά τους δικαιώματα.



Η θέσπιση της κάρτας εργασίας αποτελούσε πάγιο αίτημα ώστε οι εργαζόμενοι να βοηθηθούν σχετικά με την αδήλωτη απασχόληση και την υπερεργασία, προκειμένου

να κατωχυρωθούν τα βασικά δικαιώματα ενός εργαζομένου.

Πώς πότε θα ξεκινήσει να υλοποιείται, αλλά και σε ποιο χρόνο θα έχει υλοποιηθεί, είναι τα βασικά ερωτήματα των εργαζομένων αλλά και η θέσπιση των ελεγκτικών οργάνων. Ακόμα, σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιάννης Μανωλικάκης, οι εργαζόμενοι να μη φοβούνται να κάνουν καταγγελίες σε περιπτώσεις παρατυπίας.



Η ψηφιακή κάρτα εργασίας συνδέεται με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, στο οποίο αποστέλλονται η έναρξη και η λήξη της απασχόλησης προκειμένου να καταγραφεί το πλήρες ωράριο του εργαζομένου.

Αναφορικά με τα προβλήματα που μπορεί να υπάρξουν, αφορούν τα προσωπικά δεδομένα του εργαζόμενου και πως αυτά μπορούν να προστατευθούν, όπως σημείωσε η δικηγόρος Άντα Σταματάκη.



Το πρόγραμμα είναι σε πιλοτικό στάδιο, ξεκινώντας από το δημόσιο, τα σούπερ μάρκετ, και επιχειρήσεις του ασφαλιστικού κλάδου, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να επεκταθεί ακόμα περισσότερο σε όλες τις επιχειρήσεις.

Ακόμα η ψηφιακή κάρτα εργασίας αναμένεται να επεκταθεί και στους εργαζόμενους σε τηλεργασία, στο οποίο θα υπάρξει προστατευτικό πλαίσιο για να τηρούνται τα ωράρια που προβλέπονται από τις συμβάσεις.

Αναφορικά με το χρονικό πλαίσιο στο οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί η κυρία Σταματάκη τόνισε πως εντός του 2024, πρόκειται να επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων.

zarpanews.gr

The post Χανιά | Τι πρέπει να ξέρουν οι εργαζόμενοι για την ψηφιακή κάρτα εργασίας – Πώς λειτουργεί και πότε θα υλοποιηθεί στις επιχειρήσεις appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα