Χανιά | Τα προβλήματα της εφηβείας και ο κρίσιμος ρόλος των γονέων – Πως βοηθά το Κέντρο Πρόληψης

ΤρόπουςΧανιά | προκειμένου να μπορούν να διαχειρίζονται τα προβλήματα των εφήβων, πρέπει να αναζητούν οι γονείς, οι οποίοι στην δύσκολη φάση της εφηβείας έρχονται αντιμέτωποι με πιο «απαιτητικές» συμπεριφορές. Αυτό τόνισε το πρωί, μιλώντας στο Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου, η Χανιώτισσα ψυχολόγος και ψυχαναλύτρια του Κέντρου Πρόληψης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, Ελένη Κουράκη, με αφορμή την ομάδα γονέων που δημιουργείται για να συζητήσει και να αναλύσει τα προβλήματα της εφηβείας, μέσα από 10 συναντήσεις.

Όπως

δήλωσε η κ. Κουράκη, τα κυριότερα ζητήματα που απασχολούν τους εφήβους είναι η ταυτότητά τους, το φύλο, η σεξουαλικότητα και το μέλλον τους:

«Η εφηβεία είναι μια κρίσιμη περίοδος για την ελληνική οικογένεια και ειδικά για την οικογένεια που μεγαλώνει τα παιδιά της και βρίσκονται στο σπίτι με την μεταίχμια φάση, από την παιδικότητα στην ενηλικίωση. Οι έφηβοι αντιμετωπίζουν θέματα ταυτότητας, θέματα σε σχέση με το φύλο τους, σε σχέση με την κοινωνικοποίησή τους, με το μέλλον τους. Όλα αυτά τα ζητήματα σε συνδυασμό με την σχέση και την επικοινωνία με τους γονείς, απασχολούν πάρα πολύ την οικογένεια, η οποία αναζητά τρόπους να βρεθεί μια γέφυρα για να μπορέσουν αυτά τα θέματα που ανακύπτουν με την εφηβεία, να τα αναλύσουνε και να τα αντιμετωπίσουνε από την πλευρά τους. Οι γονείς να βρουν έναν τρόπο να επικοινωνήσουν με τους έφηβους – που ούτως ή άλλως η επικοινωνία μειώνεται – και να γίνουν χρήσιμοι σε αυτό το πέρασμα που κάνουν τα παιδιά τους, σε αυτή την δύσκολη φάση».

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί τους εφήβους είναι η ταυτότητά τους, γιατί έρχονται πια αντιμέτωποι με τον εαυτό τους, σε ένα πιο ολοκληρωμένο στάδιο. Το φύλο τους είναι ένα ζητούμενο, τι σημαίνει να είμαι άντρας, τι σημαίνει να είμαι γυναίκα, ποια είναι η σεξουαλικότητά μου, πως σχετίζομαι με το άλλο φύλο, πως βλέπω τον εαυτό μου, πως παρουσιάζομαι στον κοινωνικό περίγυρο. Οι έφηβοι βρίσκονται σε ένα μεταίχμιο. Ενώ ήταν παιδιά και άλλοι καθόριζαν τον τρόπο σκέψης τους, καλούνται να πάρουν θέση σε πάρα πολλά πράγματα. Στο ποιοι είναι, πως θα ντυθούν, τι προτιμήσεις θα έχουν, ποιες είναι οι ιδέες τους, η κοσμοθεωρία τους».

Η πανδημία του κορονοϊού πήγε πίσω την ανάπτυξη των εφήβων

Την ίδια ώρα, η κ. Κουράκη, ερωτώμενη για το πως επηρέασε η πανδημία τους εφήβους, απάντησε πως όλο αυτό πήγε πίσω την ανάπτυξή τους κυρίως σε κοινωνικό επίπεδο:

«Πάρα πολύ επηρέασε τους εφήβους η πανδημία, γιατί ήταν μια περίοδος που οι έφηβοι βρέθηκαν σε ένα περιθώριο, εκεί που είχαν ανάγκη να κοινωνικοποιηθούν και να πάρουν ερεθίσματα από τους φίλους τους, από την κοινωνία, βρέθηκαν απομονωμένοι και ενοχοποιημένοι στην ανάγκη τους να επικοινωνήσουν και να κοινωνικοποιηθούν. Αυτό παλινδρόμησε την διαδικασία ανάπτυξης, που είναι μια φυσική διαδικασία της προσωπικότητάς τους. Οι έφηβοι έχουν φόβους καθώς μεγαλώνουν. Τρομάζουν γιατί φεύγουν από τα σίγουρα πάνε σε πιο ασαφή σχετικά ζητήματα της ζωής».

Σχετικά με το εάν οι γονείς βρήκαν την ευκαιρία εν μέσω πανδημίας να αναγνωρίσουν τα προβλήματα της εφηβείας,  η κ. Κουράκη είπε πως «Σε κάποιες οικογένειες έκανε καλό αλλά σε κάποιες οικογένειες που φοβούνται να αγγίξουν κάποια ζητήματα των εφήβων, γιατί δεν τα έχουν διαπραγματευτεί ή δεν ξέρουν να τα διαχειριστούν, αυτό δημιούργησε περισσότερες συγκρούσεις μέσα στην οικογένεια. Πρέπει οι γονείς να βρουν τους τρόπους να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους».

«Δεν υπάρχει ατζέντα με συγκεκριμένα θέματα, αλλά αυτά ανακύπτουν από τους προβληματισμούς της καθημερινότητας με τους εφήβους. Ο κάθε γονιός λέει την δυσκολία του, μοιράζεται».

Πώς βοηθά το Κέντρο Πρόληψης της Π.Ε Χανίων

Το Κέντρο Πρόληψης Χανίων διοργανώνει  σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ  την ομάδα γονέων εφήβων «Ξεπερνώντας τους φραγμούς της Εφηβείας» στο κτίριο του Κέντρου Πρόληψης, στην οδό Μιχελιδάκη 17, 1ος όροφος», η οποία θα περιλαμβάνει 10 συναντήσεις.

Η ομάδα γονέων θα ξεκινήσει στις 2 Νοεμβρίου και θα πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη από τις 10 το πρωί ως τις 11.30, εντελώς δωρεάν.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα: 28210 28166, 28210 51214 και στο prolipsichania.gr.

zarpanews.gr

The post Χανιά | Τα προβλήματα της εφηβείας και ο κρίσιμος ρόλος των γονέων – Πως βοηθά το Κέντρο Πρόληψης appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα