Χανιά | Τα παιδιά θα πηγαίνουν σχολείο εκεί που μένουν και όχι εκεί που θέλουν οι γονείς

Οι ηλεκτρονικές εγγραφές και επανεγγραφές στα γενικά λύκεια και τα ΕΠΑΛ και στον νομό Χανίων, έχουν δημιουργήσει κάποιες ανησυχίες ανάμεσα σε γονείς και κηδεμόνες με αποκορύφωμα όσους εμφανίζονται διατεθειμένοι να πληρώσουν για την συμπλήρωση της αίτησης.

Το zarpanews.gr ξεκαθαρίζει -με την βοήθεια των ειδικών- ορισμένα ζητήματα που σχετίζονται κυρίως με την γεωγραφική κατανομή των μαθητών, κάτι που πάντα ίσχυε, όμως τώρα… θα τηρηθεί.

«Εκείνο που μας ενδιαφέρει εμάς είναι να λειτουργήσουν τα τμήματα όπως τα έχουμε

υπολογίσει. Να υπάρχει μία ισορροπία στην κατανομή των μαθητών ώστε και η εκπαιδευτική διαδικασία να γίνει σωστά και σε σχέση με τους εκπαιδευτικούς και με τα κτήρια που είναι διαθέσιμα. Τα τμήματα του νομού επαρκούν για να καλυφθούν όλοι οι μαθητές» λέει στο zarpanews.gr ο διευθυντής β’βάθμιας εκπαίδευσης, Στέλιος Ζερβάκης.

Ωστόσο, όπως εξηγεί η προϊσταμένη εκπαιδευτικών θεμάτων, Μπέτυ Χίνου, αυτό θα γίνει με βάση τις διευθύνσεις που έχουν δηλώσει ήδη οι γονείς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myschool» και όχι βάσει της διεύθυνσης που φαίνεται στην εφορία. «Επειδή για να μπεις στην πλατφόρμα των εγγραφών σου ζητάει τους κωδικούς του taxisnet, πολλοί νομίζουν ότι θα ληφθούν υπόψη οι διευθύνσεις του taxisnet. Όμως αυτό δεν ισχύει. Η κατανομή θα γίνει με βάση την διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι γονείς. Εάν κάποια διεύθυνση λοιπόν δεν ισχύει, πρέπει να την αλλάξουν, προσκομίζοντας βέβαια και τα ανάλογα δικαιολογητικά (λογαριασμός ΔΕΚΟ κλπ)» διευκρινίζει.

Έτσι, στην πλατφόρμα εγγραφών, οι απόφοιτοι γυμνασίου που θα συνεχίσουν στα γενικά λύκεια, δεν καλούνται να επιλέξουν ποιο λύκειο επιθυμούν αφού θα τους τοποθετήσει το σύστημα. Για τα ΕΠΑΛ, ο μαθητής βάζει τα τρία πρώτα σχολεία της επιλογής του με σειρά προτεραιότητας.

Στη συνέχεια, με τη βοήθεια των χαρτών της google, «θα γίνει χωροταξική κατανομή ενώ πιθανά κενά σε λύκεια θα γεμίσουν με μαθητές από κοντινές περιοχές» εξηγεί ο κ. Ζερβάκης. Αντίστοιχα, εάν κάπου οι μαθητές περισσεύουν, θα φύγει αυτός που είναι μακρινότερος, συμπληρώνει, εξηγώντας πως το σύστημα είναι απόλυτα διαφανές και δίκαιο.

«Η λογική είναι να μην φτιάχνονται σχολεία – κολλέγια» τονίζει η κα Χίνου καθώς είναι γνωστό πως σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι γονείς αλλά και τα παιδιά έχουν διαμορφώσει ειδικές προτιμήσεις για το ένα ή το σχολείο, αναλόγως με τη φήμη που μπορεί να τα συνοδεύει, ειδικά σε μικρές κοινωνίες.

Στο τεχνικό κομμάτι πάντως, αν και η χρήση της πλατφόρμας είναι απλή, όποιος αντιμετωπίζει δυσκολίες μπορεί να απευθύνεται εντελώς δωρεάν στα σχολεία ή στην διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όχι να πληρώνει σε ιδιώτες.

Ημερομηνίες

Από τις 14 Μαΐου και ώρα 10:00 έως τις 31 Μαΐου 2018 και ώρα 14:00 θα μπορούν οι μαθητές/τριες που επιθυμούν να εγγραφούν, να ανανεώσουν την εγγραφή τους ή να μετεγγραφούν σε οποιαδήποτε τάξη Δημοσίων Ημερησίων και Εσπερινών ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. για το σχολικό έτος 2018-2019, να υποβάλλουν «Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής – Δήλωση Προτίμησης».

Οι αιτήσεις γίνονται μέσω της εφαρμογής e-εγγραφές στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://e-eggrafes.minedu.gov.gr , συμπληρώνοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα